Skocz do zawartości
Kaeres

Odpalanie windy z 10 minut

Rekomendowane odpowiedzi

Panie i Panowie. Co moze byc przyczyna tak dlugiego odpalania windowsa 98 ?

Info o sprzecie jest w tym wypadku nie wazne (komp matki w biurze :) )poniewaz wczesniej robilo sie to zwyczajnie (okolo 40-50 sek).

Jedyne co moge stwierdzic to to, ze dysio mial bad sectory ale softowe. Usunalem je zwyklym scandiskiem. Myslalem, ze klopot dlugiego startu zniknie, a tu nadal to samo (oczywiscie bady zniknely).

Sieciowke odinstalowalem calkowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zostały jakieś śmieci w rejestrze i on czegoś szuka - zrób reinstalkę (jak nie zwykła to chociaż setupcor) jeśli nie możesz reinstalować - to spróbuj jakiś programików do czyszczenia rejestru ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info o sprzecie jest w tym wypadku nie wazne (komp matki w biurze :) )poniewaz wczesniej robilo sie to zwyczajnie (okolo 40-50 sek).

Jedyne co moge stwierdzic to to, ze dysio mial bad sectory ale softowe. Usunalem je zwyklym scandiskiem. Myslalem, ze klopot dlugiego startu zniknie, a tu nadal to samo (oczywiscie bady zniknely).

Zbyt wysokie FSB (konkretnie PCI) - dysk/kontroler nie wyrabia

U mnie po wymianie bebechów podkręcam do 118 FSB i jest OK

Przy 119 winda ładuje się 3 x dłużej - komp stabilny

W biosie mogę biegać na FSB 123

:)

te dzielniki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyt wysokie FSB (konkretnie PCI) - dysk/kontroler nie wyrabia

U mnie po wymianie bebechów podkręcam do 118 FSB i jest OK

Przy 119 winda ładuje się 3 x dłużej - komp stabilny

W biosie mogę biegać na FSB 123

:)

te dzielniki :?

nie doczytales chyba ze komp stoi w biurze a tam raczej nei podkreca sie ich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

program regedit ale on raczej nie naprawia lecz czyści, innych nei znam ;) tez jest najlepszy z jakim miałem stycznoścprogram regedit ale on raczej nie naprawia lecz czyści, innych nei znam ;) tez jest najlepszy z jakim miałem stycznośc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekrecony.

Jak juz sie odpali to chodzi tak jakby bylo z 1 mb ramu.

Okienko sie otwiera z opoznieniem 10 sekundowym.

Zero konfliktow sprzetowych.

Sprobuje jeszcze raz defragmentacje bo pierwszy raz sie wywalila :(Niekrecony.

Sprobuje jeszcze raz defragmentacje bo pierwszy raz sie wywalila :(Niekrecony.

Sprobuje jeszcze raz defragmentacje bo pierwszy raz sie wywalila :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj norton systemworksa 2003.......... sprawdz system czy nie ma zadnych wirusow, problemow ze sprzetem........ czyli wszystko co jest mozliwe w nsw2003 :) jak nie pomoze to wal formata :) no bo co innego zrobisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie ma konfliktów urządzeń to:

1. Wywalić zbędne programy, zwłaszcza z Autostartu.

2. W czystym DOS-ie (nie tryb MS-DOS w WIN) wykonać:

SCANREG /FIX

3. przyda sie defragmentacja.

4. W pliku System.ini odnaleźć wpis [vcache] i zrobić tak:

[vcache]

minfilecache=8192

maxfilecache=8192

chunksize=256

Powyższe dane obowiązują dla 128 MB ramu, dla 64 dajesz min=max=6144 a dla ramy 256 ustaw 12288.

5. Jeżeli to nie pomaga to przynajmniej SETUPCOR, nie stracisz zainstalowanych programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie marnuj czasu. Jak sprzet pozwala zainstaluj W2k lub Xpka a na koniec zrob obraz partycji lub dysku np Ghostem SymanteKowskim:D i bedzie Cool. Na przyszlosc jak znalazl, chyba ze bedziesz zmianiać sprzeta:D

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za dobrze bo to jest biuro i przecież nie namówi właściciele na nowy system ani na pirata (chyba). A co długiego startu to może to być wina albo Windy albo niestety HDD ja mam taki dysk w domu nyby wszystko ok zero bedów (były ale usunołem) a dysk w pierwszyszych 500MB zapisuje cholernie długo pozostełe 3.5GB są ok. Najlepsze jest że nie da się sformatować systemowo ani windy zainstalować tylko Linux działa :D. Może to samo i tobie się przyażyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba bylo od razu tak zaczynac. Niezbyt znam sie na linuxie, ale cos liznalem od strony zakladania partycji. Powiem krotko, jesli sie zwali robote przy zakladaniu struktury hdd i sworzy "hybryde" co niepowinna dzialac, to pozniej sys sie uruchamia sporo czasu. Mowie tak, nikogo nie urazajac, bo sam tak sie nacialem niegdys. Dla swietego spokoju wowczas jakas partycje usunalem i bylo juz OK, ale jak na moj gust zbyt sucks. Skonczylo sie na zalozeniu struktury od nowa. Co do backupu to nie musi od razu uzywac software...przeciez sa wersje probne, nawet keidys do jakiejs plyty (epox bodajrze) dorzucali Ghosta jakiegos ..i fula:D

Ale sie rozpisalem:D Sorry

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...