MaciekCi Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 :lol: Witam... Chodzi oto, żeby zrobić jakieś danie powitalne dla przyszłej teściowej (mieszka w Niemczech) no i przybywa za tydzień ... Jako, że to będzie moje pierwsze danie jakie ona będzie jeść, to muszę się "sprawdzić" na powitaniu. :lol: Trochę mam tremę :lol: ale jakoś pójdzie. ;) Chciałbym żeby danie było apetyczne, widać w nim było pracę no i oczywiście żeby było smaczne ^^ Ogólnie zaproponowałbym kuchnię grecką Greckie gołąbki – Dolmas Pulpeciki z serem feta Do tego wiadomo, sos Tzaziki, sałatka grecka no i deser : Koulourakia Powyższe dania robiłem, mam w nich już doświadczenie i wiem , że wychodzą całkiem nieźle i są bardzo smaczne. ;) Może jeszcze coś do tego ? Jakieś propozycje ? Może zupełnie inna kuchnia ? I może jeszcze jakieś uwagi dotyczące ogólnie podania dań, samej "obiado-kolacji" itp. Ona będzie na pewno zmęczona i głodna po podróży :D więc mam łątwiej na starcie. :D Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Jaka kuchnie lubi?? Ciezka, czy moze bardziej wazywna. Moze co z wloskiej, tureckiej, hinduskiej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony Soprano Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Po pierwsze jemy oczami, więc dużą wagę przywiąż do tego jak to ma wyglądać, dekoracje, itp. Co do zmęczenia po podróży niekoniecznie masz łatwiej. Zmęczeni jesteśmy bardziej drażliwi, więc jak jej coś nie posmakuje to może mieć złe wspomnienia, nie to żebym straszył ;) Dobrze zapytał jonathan, co ona lubi, czy je obficie, czy może lżej, no i po podróży chyba lepiej coś lekkiego. No i rozumiem że chcesz iść tylko w jedną kuchnię. Może warto by urozmaicić i nie robić wieczór sponsorowany literką G jak Grecja tylko przystawkę grecką np. tzatziki, później coś z innego rejonu. Jak mieszka w Niemczech to jest Niemką, czy może Polką? Jak to pierwsze, to może coś z rodzimej kuchni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Na pewno będzie zadowolona z czegoś z polskiej kuchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 ja myślę, że czego byś nie stworzył własnymi rękoma to i tak u przyszłej teściowej powinieneś zdobyć uznanie za zaangażowanie i chęci - tym bardziej mężczyzna w kuchni co mogę zasugerować to raczej coś lekkiego i strawnego po męczącej podróży, na koniec dobry deser, który wynagrodzi trudy sztuki kulinarnej możesz postarać się o jakiś polski akcent, nawet ten najmniejszy podpytaj swoją lubą co lubi jej mama i wtedy zadecydujcie wspólnie co podasz na stół no chyba, że to słodka tajemnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 Pamiętaj żeby jakieś się w jakieś dobre dopasowane do potraw wino zaopatrzyć ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2008 wszystko zależy od teściowej jak jest oki to powie ,że fajnie się stara i smacznie gotuje jak wredna to cokolwiek zrobi i tak będzie źle ps. a gdzie staromodna cykuta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Naleśniki z serem - deser i danie główne w jednym - pomysli ze jestes bardzo praktyczny :D Powiem tak - wybrałeś dania które mają pare składników dla niektórych ludzi niesmacznych (spotykam często ludzi którzy niecierpią sera feta, tudzież sam zapach goździków ich odstrasza). Proponowalbym coś... kurcze - skoro to przyszła teściowa to zapytaj sie jej córki co lubi jeść :D Z tego co wiem niemcy są dośc mięsożernym narodem więc może coś bardziej w te stronę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 A nie lepiej coś prostszego? Ważne że zięć umie zrobić w kuchni cokolwiek. To nie L'Ecru byś robił potrawy których nazwy będziesz musiał notować na dłoni by w czasie rozmowy przy stole nie zapomnieć nazwy ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Powiem tak - wybrałeś dania które mają pare składników dla niektórych ludzi niesmacznych (spotykam często ludzi którzy niecierpią sera feta, tudzież sam zapach goździków ich odstrasza).Dokładnie tak, zastanów się nad tym, ja bez 100% pewności bym takich rzeczy nie podawał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Bratwursta i piwo, pomyśli że swój chłop ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 Jeju, jakie potrawy... Maciek, jakbym była twoją teściową, z miejsca bym cię zaakceptowała - uwielbiam grecczyznę, fetę, greckie gołąbki (sama robię, ale nie piekę, tylko duszę). Jeśli mogę coś doradzić, to żeby "złamać" nieco cudzoziemskość kuchni, obok sałatki greckiej podaj kalafior z wody z bułeczką tartą i masłem - doskonale komponuje się z dolmadakiami. Nie zapomnij o czymś do picia, wino plus coś bezalkoholowego (bo może nie lubi). Serwetki przy nakryciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość XFX_Graphic Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Bratwursta i piwo, pomyśli że swój chłop ;) Do tego musowo "kartofeln salad" ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...