Skocz do zawartości
muslix47

Modernizacja Pc Za Około 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Planuje w niedługi czasie małą modernizacje mojego wysłużonego już PC:

MOBO: Foxconn 945P7AA Series PCI-E

CPU: Pentium 4 506

GPU: 3D Club Radeon x550 256MB 128b

HDD: WDC 160GB 7200rpm 8MB 3.5"

RAM: Kingmax 3x512MB 667MHz

Zasilacz: Logic LC-B350ATX 350W

"Nowy" PC służył będzie do zwykłych, codziennych prac oraz grania w nowe tytuły na średnich/wysokich detalach. Planuje zmienić procka, grafe i zasilacz. Myślałem nad GPU 8800GT (może być używana), albo 9600GT. Co do CPU i zasiłki mam mętlik w głowie więc zdaje się na Was :D

Grafe i procka zamierzam sprzedać na allegro po tyle samo - 60zł.

Czy wymiana tych podzespolów jest logiczna, może nie warto pakowac takiego sprzętu na tą płyte główną? Może wymienić coś jeszcze? Budżet około 1000zł.

Czekm na odpowiedzi :wink:

Edytowane przez muslix47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD: WDC 160GB 5400o/m 8MB

dysk jest tylko 5400 obr/min? to jest 2,5" czy 3,5" ?

co do calosciowej wymiany... mysle ze, nie wiem czy warto, w Twoim wypadku mozliwe ze dodanie jakies dobrej karty graficznej przyspieszy dzialanie niektorych aplikacji - gier, bo jesli nie zamierzasz grac to nie ma sensu taka wymiana

nie wiem (a nie chce mi sie sprawdzac) czy ta Twoja obecna plyta glowna obsluguje AGP czy juz PCI-E, jesli AGP to czasem wystarczy dodac takiego Sapphire X1950GT 256MB 256bit AGP aby odczyc przrost mocy "graficznej"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj wszystko poza duskiem. Razem bedziesz mieć koło 1200-1300zł i weź:

E2160 193zł

GA-P31-DS3L 188zł

2x1GB Kingston/GoodRAM na elpidzie ok 130zł

Chieftec GPS-450AA-101A 135zł

I pozostaje jeszcze grafika. Myślę że na jakieś 8800GT styknie.

Jeśli ten dysk naprawde ma tylko 5400rpm to pomyśl o zmianie na coś innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi głownie na przyroście mocy w grach; w Windzie wszystko chodzi płynnie :lol:

O prędkości obrotowej dysku napisałem z pamięci, niestety zbyt pochopnie. Jest to dysk WDC WD1600JS 7200rpm 8MB 3.5".

Płyta głowna na PCI-E x16. Czy w takim razie jest sens ją wymieniać? :blink:

Poczytałem trochę o prockach i chyba faktycznie najopłacalniejszym do mojej budy będzie E2160...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta głowna na PCI-E x16. Czy w takim razie jest sens ją wymieniać? :blink:

Jeśli osiągnie FSB rzedu 350MHz i będzie wpełni stabina na codzień można zostawić. Ja bym jednak zmienił na P31. Nowsza (czyt obsłuży penryny), świetne OC i wydajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc zmienie i płyte (podajcie jeszcze inne ciekawe egzemplarze w rozsądnej cenie). Pamięci i dysk narazie zostają. CPU wezme E2160, a w przypływie kaski kupie coś lepszego. Jak z GPU? Brać 8800GT czy 9600GT? Różnica 100zł w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc zmienie i płyte (podajcie jeszcze inne ciekawe egzemplarze w rozsądnej cenie). Pamięci i dysk narazie zostają. CPU wezme E2160, a w przypływie kaski kupie coś lepszego. Jak z GPU? Brać 8800GT czy 9600GT? Różnica 100zł w cenie.

Kompletowanie drogiej i wydajnej karty graficznej typu 9600GT lub mocniejszej PCI-E 2.0 z płytą która ma złącze PCI-E 1.0

jest nieefektywne bo ograniczy wydajność grafiki, jeśli już kupować płytę do takiej karty to ze złączem PCI-E 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GT.

Pamięci sprzedaj bo 1,5GB to za malo na nowe gry.

Dysk też zostaw. Nie ma sensu go wymieniać (no chyba że na większy).

Co do płyty to lepsze są powyżej 300zł więc zdecyduj czy warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci sprzedaj bo 1,5GB to za malo na nowe gry.

Bo miedzy 1.5 a 2 gb to taka kosmiczna roznica jest :D . Ja juz bawic sie z pamieciami, to do tego co ma dokupic 1gb.

Kompletowanie drogiej i wydajnej karty graficznej typu 9600GT lub mocniejszej PCI-E 2.0 z płytą która ma złącze PCI-E 1.0

jest nieefektywne bo ograniczy wydajność grafiki, jeśli już kupować płytę do takiej karty to ze złączem PCI-E 2.0.

Jaka bedzie roznica w wydajnosci na karcie ze sredniej pulki i rozdzielczosci 1024 czy 1280. Procentowo najlepiej :D Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płytka będzie dobra? Może coś nieco tańszego?

Procek ten

Zasiłka może być ta

Co do grafiki wciąż nie jestem zdecydowany... Za 550zł mogę dostać 9600GT od Asusa, a za 650zł 8800GT, ale od Paltia(chyba kiepska firma... :? )

Razem wychodzi 1200zł (w wersji z 8800Gt)... Sporo, ale jeżeli warto to mogę dozbierać. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wychodzi za dużo to weź P31-DS3L. Ta MSI też jest jak najbardziej OK.

Grafike weź 8800GT. 100zł w cenie to niewiele a skok wydajności dość spory.

Tylko czemu wolisz kupić proca i płyte z allegro skoro w normalnych sklepach masz taniej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wychodzi za dużo to weź P31-DS3L. Ta MSI też jest jak najbardziej OK.

Grafike weź 8800GT. 100zł w cenie to niewiele a skok wydajności dość spory.

Tylko czemu wolisz kupić proca i płyte z allegro skoro w normalnych sklepach masz taniej??

A ten Gigabyte co podałeś obsługuje PCI-E 2.0? Jeżeli nie to czy warto dołożyć do tej MSI?

Tylko od kogo wziąć 8800GT, Asus, Galaxy, Gigabyte?

Skapiec nie działał chwilowo. Taniej znalazłem tylko proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiesz jaka jest różnica pomiędzy PCI-E 1.0 a 2.0?? Poza przepustowością (której nie będą wstanie wykorzystać karty 2 generacje do przodu) i większej wydajności prądowej nic nie zmienia. Wydajność na obu będzie taka sama. A do czasu gdy PCI-E 2.0 będzie wykorzystane to co teraz jest highendem będzie conajwyżej midleend ;)

A grafike weź od palita co podałeś wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten Gigabyte co podałeś obsługuje PCI-E 2.0? Jeżeli nie to czy warto dołożyć do tej MSI?

Tylko od kogo wziąć 8800GT, Asus, Galaxy, Gigabyte?

Skapiec nie działał chwilowo. Taniej znalazłem tylko proca

Żadna z wymienionych nie obsługuje i zmiana płyty nie wygląda na efektywny zakup (nie wiem jakie jest max FSB stabilne

w obecnej) może lepiej kupić CPU z większym mnożnikiem.

Do intela płyty z PCI-E 2.0 są drogie na dzisiaj i raczej szybko stanieją bo w tym roku ma być nowa podstawka CPU.

9600GT jest do kupienia za mniej niż 500 zł jest do PCI-E 2.0 ale to powinno działać ze starą płytą podobnie jak z rozważanymi

nowymi. http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/292184

Za parę miesięcy zmienisz płytę i będzie jak ulał (nie wiem dokładnie ile to taje przyrostu wydajności z tą kartą ale możesz poszukać

informacji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadna z wymienionych nie obsługuje i zmiana płyty nie wygląda na efektywny zakup (nie wiem jakie jest max FSB stabilne

w obecnej) może lepiej kupić CPU z większym mnożnikiem.

Do intela płyty z PCI-E 2.0 są drogie na dzisiaj i raczej szybko stanieją bo w tym roku ma być nowa podstawka CPU.

9600GT jest do kupienia za mniej niż 500 zł jest do PCI-E 2.0 ale to powinno działać ze starą płytą podobnie jak z rozważanymi

nowymi. http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/292184

Za parę miesięcy zmienisz płytę i będzie jak ulał (nie wiem dokładnie ile to taje przyrostu wydajności z tą kartą ale możesz poszukać

informacji)

O jakim przyroście mówisz?? PCI-E 8x nie powinno ograniczać 8800GT więc jak by 16x miało??

I po co miałby później zmieniać płyte?? By mieć wsparcie dla czegoś co nie jest do niczego potrzebne??

A procka szybszego nie warto brać. Prędzej procek się skończy niż płyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyty to jednak chyba warto ją zmienić, aktualna nie jest już za świeża... Kieruje się bardziej w stronę Gigabyta głównie ze względu na cene. <_<

Gość z pclaba ma do sprzedania używaną podobno kilka tygodni Galaxy 8800GT 512MB CM heatpipe... Warto się nad tym zastanawiać, ewentualnie brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O jakim przyroście mówisz?? PCI-E 8x nie powinno ograniczać 8800GT więc jak by 16x miało??

I po co miałby później zmieniać płyte?? By mieć wsparcie dla czegoś co nie jest do niczego potrzebne??

,,,,

Potrafisz podać link do jakiegoś wiarygodnego testu z grami które lubią więcej pamięci na karcie niż 512 MB ?

Testu który porównuje wydajność w grach karty PCI-E 2.0 na obu typach złącz 1 i 2.

Domyślam się że nie skoro twierdzisz że szybkość złącza nie ma tu znaczenia.

Ciekawe dlaczego nikt nie robi tago typu kart na AGP.

Tego rodzaju stwierdzenia bez poparcia wynikami testów to spekulacje.

Być może te karty są za mało wydajne by różnica była istotna (bez testu to tylko być może).

Jednak za jakiś czas nowe kary będą dużo wydajniejsze i stare złącze PCI-E będzie dławiło wydajność coraz wyraźniej.

Tutaj post 113 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=251568&st=90

maxymili dość precyzyjnie określa znaczenie PCI-E 2.0 dla wydajność i zakładam że opera się na testach może lepiej

jego spytać zamiast przypuszczać.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo chce. Za 682zł masz nową.

Myślę, że targowanie się wchodzi w grę... Za 600 z hakiem jak się uda to ją wezme. Jak nie to biore 9600GT - myślę, że to dobra opcja

Reszta tak jak pisałem czyli:

MOBO: GIGABYTE GA-P31-DS3L

CPU: E2160

Zasilacz:Chieftec GPS-450AA

Czyli podsumowując zestaw będzie OK? :)

P.S. Sorry, że tak mieszam :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafisz podać link do jakiegoś wiarygodnego testu z grami które lubią więcej pamięci na karcie niż 512 MB ?

Testu który porównuje wydajność w grach karty PCI-E 2.0 na obu typach złącz 1 i 2.

Domyślam się że nie skoro twierdzisz że szybkość złącza nie ma tu znaczenia.

Ciekawe dlaczego nikt nie robi tago typu kart na AGP.

Tego rodzaju stwierdzenia bez poparcia wynikami testów to spekulacje.

Być może te karty są za mało wydajne by różnica była istotna (bez testu to tylko być może).

Jednak za jakiś czas nowe kary będą dużo wydajniejsze i stare złącze PCI-E będzie dławiło wydajność coraz wyraźniej.

Tutaj post 113 2937837[/snapback]

maxymili dość precyzyjnie określa znaczenie PCI-E 2.0 dla wydajność i zakładam że opera się na testach może lepiej

jego spytać zamiast przypuszczać.

EDIT2

Myślę, że targowanie się wchodzi w grę... Za 600 z hakiem jak się uda to ją wezme. Jak nie to biore 9600GT - myślę, że to dobra opcja

Reszta tak jak pisałem czyli:

MOBO: GIGABYTE GA-P31-DS3L

CPU: E2160

Zasilacz:Chieftec GPS-450AA

Czyli podsumowując zestaw będzie OK? :)

P.S. Sorry, że tak mieszam :-P

Zestaw jak najbardziej OK tylko proca i zasiłke weź z apollo. Edytowane przez dzikidaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomóżcie!! Im więcej testów kart graficznych czytam tym mam większy mętlik w głowie... :mur: Np. ten. Widać tu, ze 9600GT tylko minimalnie przegrywa z 8800GT a różnica w cenie jest spora... Nie wiem już czy warto dopłacać aż tyle do 8800GT... :-|

Czy ten GainWard jest OK, nie jest to jakiś syf typu Palit?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten geindward co podałeś jest taki sam jek ten Palit

A co do testów to czasami różnica mała a czasami duża. Wszystko zależy od gier. I w nowszych grach dużo lepiej spisuje się 8800GT. W starszych różnica jest mniejsza, ale z drugiej strony kto kupuje mocną grafike do starszych tytułów by mieć ponad 100fps?? Tam wystarczy 8600GT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten geindward co podałeś jest taki sam jek ten Palit

Palit kojaży mi się z dziadostwem. Może mam błedne skojażenia? <_<

A co do testów to czasami różnica mała a czasami duża. Wszystko zależy od gier. I w nowszych grach dużo lepiej spisuje się 8800GT. W starszych różnica jest mniejsza, ale z drugiej strony kto kupuje mocną grafike do starszych tytułów by mieć ponad 100fps?? Tam wystarczy 8600GT...

Zapytam inaczej; do takich tytułów jak COD4 i Crysis w rozdziałce 1280x1024 na high detalach wystarczy 9600GT?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit kojaży mi się z dziadostwem. Może mam błedne skojażenia? <_<

Zapytam inaczej; do takich tytułów jak COD4 i Crysis w rozdziałce 1280x1024 na high detalach wystarczy 9600GT?

Palit=Gaindward lub jak wolisz Gaidnward=Palit ;) Z dziadostwem to już dawno się nie wiąże :)

A to zobacz w testy. Sam zresztą podałeś ;) Zobacz ten. Osobiście uważam że najładniej Crysis wygląda z FSAA conajmiej x2 więc do tej gry w high w 1280x1024 trzeba by brać 8800GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Tutaj jest przejrzysty test w większej rozdzielczości obejmujący te gry i 9600GT i podane dokładnie ustawienia.

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3235

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi