Skocz do zawartości
WoDzU_2

Bluesceeny Na Viście...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam od wczoraj dość specyficzny problem. System rzadko startuje za pierwszym razem, wyskakują różne bluescreeny. Sprzęt kręcony, ale wszystko było do tego czasu ok (oczywiście po o/c sprzęt był obciążany Orthosem, SPI, itp.). Gdy odkręcę sprzęt, Vista hula. Wkurza mnie to, bo wiem, że moje o/c jest w 100% stabilne. Co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O/C jest stabilne, na tyle pojęcia mam i wiem, że 8 godzin Orthosa na priorytecie 9 + jednocześnie SPI 32M daje mi wystarczający dowód na to, że jest ok. Wygląda to tak, jakby Viście jakby się nagle moje O/C nie spodobało i "postanowiła" sypać bluescreenami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzenie Orthosem jeszcze nie jest żadnym dowodem stabilności. Orthos może co najwyżej udowodnić niestabilność, gdy wykazuje błąd, ale nie masz pewności na stabilność gdy błędów nie ma. Poza tym BSOD są częściej od niestabilności pamięci czy chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzenie Orthosem jeszcze nie jest żadnym dowodem stabilności. Orthos może co najwyżej udowodnić niestabilność, gdy wykazuje błąd, ale nie masz pewności na stabilność gdy błędów nie ma. Poza tym BSOD są częściej od niestabilności pamięci czy chipsetu.

Na pewno jest w pewnym stopniu wyznacznikiem stabilności, a nie żadnym dowodem. Poza tym memki na stocku, a do chipsetu zainstalowane najnowsze stery (ICHR9). Tak jak mówiłem, wygląda to tak, jakby Vista nagle się obraziła, bo na tych ustawieniach system hulał 3 miesiące bez ŻADNEGO zająknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi