JaX_CCC Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 jesli wiatrak ma regulacje obrotow przez potencjometr - to mam go wsadzac w zasilke ( wiercic i wystawiac potencjometr na zewnatrz Potencjometr od Fandera przeciągniesz przez grill zasilacza i będzie trochę wystawał umożliwiając Ci kontrolę obrotów. Miałem tak kiedyś, nie trzeba nic wiercić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Omgwtf: A czemu tak, równie mocno nie najeżdżasz na wentylatory montowane w Chieftec'ach? Są przynajmniej tak samo gów....e, jak te Addy w Corsair'ach. Każdy produkt ma jakieś wady i zalety... Bo jestem jednostronny :lol: Tak na serio: Zobacz - Chieftec NIE JEST cichym zasilaczem. Producent nie reklamuje tego jako "nowa jakość ciszy", czy anything. A Seasonic? Owszem! Skoro to ma być wyznacznik ciszy, to wentyl ma być perfekt. O ile Chieftec oszczędza na wentylkach, nie na bebechach, to w moim mniemaniu Seasonic oszczędza na tych obu elementach... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
BENITO Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Nie wiem po co ta dyskusja skoro dobry zasilacz wytrzymuje temperaturę w okolicach sześćdziesięciu kilku stopni w swoim wnętrzu i z tego powodu nie należy robić tragedii. Poza tym część zasilaczy jest celowo tak zrobiona, żeby część ciepła przenosić na swoją obudowę. Dotyczy to zwłaszcza modeli o małych radiatorach, gdzie rozpraszanie ciepła po części bierze na siebie PCB i również obudowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jarek_135 Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Zobacz - Chieftec NIE JEST cichym zasilaczem. Producent nie reklamuje tego jako "nowa jakość ciszy", czy anything. A Seasonic? Owszem! Skoro to ma być wyznacznik ciszy, to wentyl ma być perfekt. O ile Chieftec oszczędza na wentylkach, nie na bebechach, to w moim mniemaniu Seasonic oszczędza na tych obu elementach... Prawie każdy produkt na rynku jest z naklejką silent, quiet, etc. I przykro mi, ale na Chieftec'ach też tak jest. Tylko Chieftec się z tego w dość wąskim przedziale mocy na tle konkurencji z tego wywiązuje. Prodkuty SS na "troszeczke" szerszym... Użytkownicy to docenili. Znajdz mi i podaj modele zasilaczy, w których sa montowane wentylatory wysokiej jakości, z których dodatkowo można wyciągać jakieś korzyści, typu cieszenia się z cichej pracy łozyska tego went? A co do odwiecznego tematu bebechów taka mała anegdota: HK 350/400 biedne w środku, ale działają dobrze, trzymają w miarę napięcia, są tanie i średnio głośne. I u nich to było ok, że z tak taniej konstrukcji wyszło tak fajnie. Benito: Tylko zauważ, że większość osób, choćby ciepłe obudowy w BQ SP rev.1 potraktowała jako jakieś straszne zło... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 (edited) Znajdz mi i podaj modele zasilaczy, w których sa montowane wentylatory wysokiej jakości, z których dodatkowo można wyciągać jakieś korzyści, typu cieszenia się z cichej pracy łozyska tego went?Bi kłajety mają fajniutkie wentyle, kulturalne łożyska, zwłaszcza te nowe. Enermaxy Modu / Pro 82+ Że naklejka? Owszem. Na Tracerach też są. Ale Seasonic od zawsze uważany był i jest za "kings of quiet", ulubieńcy SPCR... Mój Antec, mimo że ma podobno ślizgowe łożyska, nie pracuje zbyt kulturalnie jeśli o łożyska chodzi. Edited March 25, 2008 by omgwtf Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
naxt Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 (edited) Znajdz mi i podaj modele zasilaczy, w których sa montowane wentylatory wysokiej jakości, z których dodatkowo można wyciągać jakieś korzyści, typu cieszenia się z cichej pracy łozyska tego went?Be Quiet! Straight Power E5-450W mam i jest praktycznie bezlosny,tylko przy przyłozeniu ucha cos słychac,reszta kompa pasywana(bezgłosna) Edited March 25, 2008 by naxt Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
karuzel Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 U mnie jest naprawde cichy. Wntylator sie obrac tak wolno, ze prawie mozna odczytac na nim napisy. Co do ciepla. Moj jest cieply a mam bardzo dobrze wentylowana obudowe ( 3X12 i 2x8) W obudowei mierzone 27 do 33 stopni a zasilacz przy dotknieciu moze nie goracy ale cieply jest. Obciazenie zasilacza: athlon 5200@ 3100, ocz 2gb@933, gf8600@680/950 dysk 160gb, dvd, wiatraki 4x12, 2X8. Szczerze polecam, gdyby nie dysk moglbym kompa urzywac zamiast poduszki.... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
svende Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Primo, zgadzam sie z omgwtfem, ze Addy są kijowe u mnie żadne docieranie nie pomogło i po miesiącu dotarła aż na śmietnik. Secundo, terkotanie wpada pod gwarę, sam oddałem na to Chiefteca 750W, ale jak jest to megaciche terkotanie, bo istnieje taki dźwiek w BQT SP, to nie uwzglednią bo wymaga to przystawienia ucha do zasilacza w nocy przy wyłączonym pozostałym sprzęcie. W przypadku wentyli Adda wysyłanie na gwarę to syzyfowa, pardon raczej cykliczna praca, no chyba że się któryś dotrze. Tertio, Chiefteki miana cichych nie noszą, ale w najpopularniejszych modelach od Delty i Sirteca nie ma plomb, co umożliwia osobiste rozprawienie sie z panem Terkotem bez utraty gwary Quattro, Osoby marudzące na Straight Powery rev.1 byli/są wkurzeni nie przez to, że obawiają sie o żywotność zasilacza, tylko o to, że powyżej poziomu wentylatora wyciagowego, zbierała sie masa ciepłego powietrza, w czym najwieksza zasługe miał BQT, co ma wpływ na OC Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
BENITO Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Opinia o BQ SP wynikała z niewiedzy. Ten zasilacz wybitnie oddaje ciepło na obudowę, jak i ich bliźniacy FSP GLN/HLN. NIe wiem co komu szkodzi jak obudowa zasilacza jest ciepła. Jak ktośwcześniej napisał Tagany U01 wybitnie sięnagrzewały, ALE one były to tego przystosowane fabrycznie i w wielu kompach pracują z powodzeniem do dziś. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Zauważ, że ciepły zasilacz skutecznie podnosi temperaturę pracy podzespołów. Sprawdzałem, ciepły zasilacz to nawet 5 stopni więcej na procku. Oczywiście zasilacz montowany u góry nie u dołu. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jarek_135 Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Po pierwsze napisałem: ..."wentylatory wysokiej jakości"... Miałem Amacroxy FE, SP , DP P7... Tak, w FE i SP wentylatory były lepsze, niż w HX i to zdecydowanie, ten w DP P7 jest jeszcze lepszy od pozostałych i to dość wyraźnie. Ale do went wysokiej jakości to jeszcze jakiś spory kawałek jest... I nie chodzi mi o jakieś Noctu'y za 70! Ale w praktyce jakby we wszystkich PSU oferowali poziom zbliżony do went z DP P7 to byloby już bardzo przyjemnie. I nie chodziło mi, żeby o samo wyszukiwanie takich PSU, tylko tak napisałeś Omgwtf, jakbyś niewiadomo czego oczkiwał w takich PSU. A w żadnym PSU nie dostaniesz nie wiadomo jak dobrych wentylatorów. Svende: 3. No właśnie nie noszą i nosić bez swpa nie będą, ale po co niektorzy probują je do choćby SS itp pod tym względem porównywać... Już nie chodzi o to, czy swap jest prosty, czy nie, coś jest seryjnie dobre lub nie i na to się patrzy... 4. Ale to powietrze zbiera się jak już na samej górze obudowy i faktycznie sprawia, że w budzie jest cieplej, ale znowusz nie przesadzajmy. Dodać do tego należy, że zdarzały się można by rzec, tragiczne przypadki, naprawdę dużego wzrostu tej temp w budzie, ale to w jakiś smiesznych obudowach. A takie rzeczy albo się razem na odpowiednim poziomie kupuje, albo lepiej się za to nie brać wcale. A w nowych budach, dobrych budach dobra wentylacja to standard i załatwia całą kwestię. Sam uważam, że przenoszenie ciepla na obudowy jest jaknajbardziej ok. Aha, Omgwtf, skąd już wiesz, co będzie w Enermax sidzieć, albo raczej, jak to sie sprawuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 SPCR? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jarek_135 Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 I co, tak poddajecie wątpliwościom SPCR a oni Ci mają powiedzieć, czy lożyska sa dobre, czy nie i Im wierzysz? Tak sie nie da. Przez neta to dla wielu U01 sa bezgłosne, jak i inne PSU :lol: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 25, 2008 Report post Posted March 25, 2008 Jasne, na 100% będę pewny jak to cudeńko usłyszę :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
BENITO Posted March 26, 2008 Report post Posted March 26, 2008 A ty miałeś kiedyś U01 serii 1 i 2 że tak to wyśmiewasz. Założę się że nie miałeś nawet w rękach 30% zasilaczy o których tak wypisujesz. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
CLAU Posted March 26, 2008 Report post Posted March 26, 2008 Moj HX520 raczej sie nie grzeje chociaz 'grzanie' to pojecie wzgledne - pracuje cicho, wypluwa z siebie letnie lub lekko cieple powietrze kiedy zapuszcze orthosa na kilka godzin ale dla mnie moglby wydalac nawet i gorace - to zasilacz a zasilacze sie grzeja, tak jak mostek polnocny na mojej msi sie grzeje, sekcja zasilania cpu sie grzeje itd. Nie wiem skad to przewrazliwienie z powodu grzania sie zasilaczy. Stare codegeny za 30zl moga ogrzewac kilka mieszkan a dzialaja po 3-5 lat tak jak moj wiec ja bym przesadnie nad zasilaczami nie dramatyzowal, zwlaszcza, ze to udane i dobre konstrukcje dobrych producentow. Albo to jakas fobia przed cieplem albo moda na lodowke w komputerze. Ja tam laske klade na to, obnizylem u siebie co moglem obnizyc i starczy. Nie ma co sie spuszczac przesadnie nad tym, w koncu komp i jego podzespoly sa dla nas a nie na odwrot. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
omgwtf Posted March 26, 2008 Report post Posted March 26, 2008 A ty miałeś kiedyś U01 serii 1 i 2 że tak to wyśmiewasz. Założę się że nie miałeś nawet w rękach 30% zasilaczy o których tak wypisujesz.Ty do mnie mówisz? Gdzie Tagany wyśmiewam? I co, tak poddajecie wątpliwościom SPCR a oni Ci mają powiedzieć, czy lożyska sa dobrePoza tym umieszczone są nagrania z pracy wentylatora. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Jarek_135 Posted March 26, 2008 Report post Posted March 26, 2008 A ty miałeś kiedyś U01 serii 1 i 2 że tak to wyśmiewasz. Założę się że nie miałeś nawet w rękach 30% zasilaczy o których tak wypisujesz.Ty jak zwykle wracasz jak bumerang... Nudne to, już Ci kiedyś napisalem i w zasadzie g. wiesz na mój temat nadal i dalej próbujesz jak koń pod górę, na co i po co, nie wiem i wciąż mnie to g. obchodzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
sorest Posted March 27, 2008 Report post Posted March 27, 2008 Moj HX520 raczej sie nie grzeje chociaz 'grzanie' to pojecie wzgledne - pracuje cicho, wypluwa z siebie letnie lub lekko cieple powietrze kiedy zapuszcze orthosa na kilka godzin ale dla mnie moglby wydalac nawet i gorace - to zasilacz a zasilacze sie grzeja (...) Albo to jakas fobia przed cieplem (...) Ja tam laske klade na to, obnizylem u siebie co moglem obnizyc i starczy. (...) @CLAU dorzucił tu zagubiony zdrowy rozsądek. zgadzam się z nim. takie moje spostrzeżenie na temat "przegrzewania" HX: pojawia się teraz coraz więcej budek z zasiłką na dole + zasysanko z zewnątrz i moim zdaniem HX właśnie w ten 'trend' się wpisuje. od wysysania z budy są normalne wentyle. ja tak właśnie mam: HX w cooler-master CM-690. i HX może dopiero po ponad 10godzinach normalnej pracy wydmucha mi powietrze które zaklasyfikuje jako "jako-tako-mocniej-ciepłe" co do ciszy HX i ichniego wentyla...: ja tu tylko sprzątam :) i się nie wypowiem. /przynajmniej do czasu aż zamknę RAIDówke z 4x seagate w scythe quiet drive. problem w tym ze nie mam teraz 'na-zbyciu' 700-800zł bo i budę musiałbym zmienić :lol: ps.zresztą czym jest ciepła obudowa HX wobec c2d E6750@3.4 z mugenem na 5V gdy po 10h normalnej pracy ma 45-50 na rdzeniach. na co też laskę... wiadomo co;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...