dru8d Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Sprawa jest dosyć upierdliwa. Mam dostęp do komputera 2x szybszego niż w domu. Chcę sobie kompresować prywatny materiał video do xvida bo w domu idzie to dosyć kiepsko (dużo czasu zabiera). Jednak mam na tym kompie konto z ograniczeniami i nie mogę zainstalować kodeków. Potrafię usunąć hasło administratora, ale... nie chcę tego robić bo admin się w końcu wku... na mnie i jeszcze doniesie na mnie do kogoś, że robię takie rzeczy - już raz to zrobiłem i nie wiem czy się zorientował. Czy jest jakaś szansa na zainstalowanie w systemie kodeków nie posiadając praw administratora? Domyślam się, że nie jestem w stanie poznać hasła. Mogę tylko zrobić tak jak robiłem, czyli usunąć stare i założyć nowe, ale tak jak wspomniałem wcześniej nie mogę tego zrobić. Do kompresji używam Vduba. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 MeGUI albo sciagnac kodek w postaci pliku exe i jazda z parametrami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 A nie możesz wyjaśnić sytuacji adminowi i poprosić o instalację? Ja na jego miejscu bym sie bardziej wnerwił gdyby ktoś kombinował jak koń pod górę z moim sprzętem zamiast przyjść i poprosić o instalację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) @s0n1c: jesteś w stanie na szybko mi napisać jakie to mają być parametry? MeGUI odpada bo to jest program tylko do kompresji, a ja dokonuję jeszcze prostej edycji i wycinam to co nie jest mi potrzebne z materiału. A nie możesz wyjaśnić sytuacji adminowi i poprosić o instalację? Ja na jego miejscu bym sie bardziej wnerwił gdyby ktoś kombinował jak koń pod górę z moim sprzętem zamiast przyjść i poprosić o instalację. Wiesz co... z administratorem, który wywala mi Irfanview jako niepożądany program nie zamierzam dyskutować. Wątpię, żeby taka rozmowa coś dała. Według mnie to on kombinuje jak koń pod górę, gdy nie daje ludziom zainstalować paru przydatnych programów. Wrzuciłem K-lite Mega Codeck Pack, IrfanView oraz Google Desktop, nic więcej Wszystko mi wywalił. Czy musze coś jeszcze dodawać? Nie chcę robić OT dlatego koniec tego tematu o rozmowie z adminem. Edytowane 25 Marca 2008 przez dru8d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Wiesz co... z administratorem, który wywala mi Irfanview jako niepożądany program nie zamierzam dyskutować. ... Wrzuciłem K-lite Mega Codeck Pack, IrfanView oraz Google Desktop, nic więcej Wszystko mi wywalił. Czy musze coś jeszcze dodawać?Ale wrzuciłeś w porozumieniu z nim? Widzisz ja akurat jestem odpowiedzialny m.in. za 5 pracowni komputerowych i szlag mnie trafia jak każdy instaluje sobie co chce... Ale inna sytuacja jest jak ktoś przyjdzie, powie, że jest potrzebne, wypełni formularz z prośbą o instalację oprogramowania i odpowiednio go umotywuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Ale wrzuciłeś w porozumieniu z nim? Widzisz ja akurat jestem odpowiedzialny m.in. za 5 pracowni komputerowych i szlag mnie trafia jak każdy instaluje sobie co chce... Ale inna sytuacja jest jak ktoś przyjdzie, powie, że jest potrzebne, wypełni formularz z prośbą o instalację oprogramowania i odpowiednio go umotywuje. Rozumiem twoje racje - z punktu widzenia administratora, jednak uważam, że ja też mam rację. Gdyby każdy trzymał się sztywno regulaminów, praw itp to by nie dało się tu żyć. Chciałbyś, żeby radar łapał Cię gdy jedziesz 51km/h? Nie bez powodu jest nastawiony na 64 km/h. Policja też akceptuje takie wykroczenie do pewnych granic. Uważam, że administrator powinien wkraczać gdy czyjeś działanie jest niewłaściwe i szkodliwe. To, że pomagam ludziom przy kompach gdy on nie ma na to czasu to akceptuje, ale w moją stronę nie zrobi ukłonu. On nie jest w stanie zabezpieczyć przede mną komputera, ja mogę zrobić co chcę i żadne hasło nie jest dla mnie przeszkodą, ale hamuję się dla dobra ogółu. Ja np. nie potrafię umotywować dlaczego chcę zainstalować Google Desktop. Jest to program zabawka, który uprzyjemnia mi pracę na komputerze, z resztą jest podobnie. Nie uważasz, że wyjaśnienie jest zbyt błahe w porównaniu z całą drogą proceduralną jaką bym musiał przejść? Ludzie powinni czasem myśleć, nie jesteśmy maszynami i nie działajmy mechanicznie według zaprogramowanych schematów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) @s0n1c: jesteś w stanie na szybko mi napisać jakie to mają być parametry? MeGUI odpada bo to jest program tylko do kompresji, a ja dokonuję jeszcze prostej edycji i wycinam to co nie jest mi potrzebne z materiału.Myslalem, ze potrzebujesz tylko dokonac kompresji. No tutaj bedzie maly problem. Bo zeby rozwiazac twoj problem, wystarczalaby dodac do tego co napisalem AviSynth, ale z tego co sie orientuje on wymaga instalacji. Zawsze pozostaja inne rozwiazania: - wspomniane juz zapytanie sie admina. - zastosowanie wirtualizacji aplikacji. (tylko tutaj raczej by byla wymagana aplikacja co instalujac sie posiada wlasne kodeki. Hmm z tego co kojarze to w pakiece Nero jest taki edytor). Jeszcze postaram sie cos przypomniec/wymyslec. Edytowane 25 Marca 2008 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Chciałbyś, żeby radar łapał Cię gdy jedziesz 51km/h?Zly przyklad, bo 51 km/h nie jest karalne (chyba +6km/h to jest minimalne karane przekroczenie). ;) Co do instalowania czegokolwiek: zanim zaczniesz jezdzic po adminie, moze ustal najpierw jaka jest polityka firmy w temacie instalowania "prywatnego" oprogramowania na sluzbowych komputerach? Pamietaj, ze admin tez pracuje w ramach jakichs wewnetrznych regulaminow i jakby ktos cos znalazl, to w pierwszej kolejnosci beknalby admin, bo to on jest odpowiedzialny za komputery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 @costi: faktycznie strasznie by beknął za te programy co wymieniłem. Na Irfana to musiałem 10 cracków zastosować bo inaczej by nie poszedł. Przecież on taki strasznie nielegalny. Ja wiem jaka jest polityka firmy wobec instalowania oprogramowania. Podpisywałem oświadczenie, że nie będę niczego instalował - chociaż już nawet dla dobra firmy musiałem złamać tą zasadę. Ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego co mogę, a czego nie mogę. Ja tylko chciałem zrobić drobną rzecz, która mi ułatwi życie, a nikomu nie zaszkodzi. Widać, że muszę po prostu zrezygnować. Idąc za ciosem mogę dojść do wniosku, że pracodawca może zarządzać ode mnie zwrotu kosztów i zadośćuczynienia w razie wykrycia, że na jego komputerze ktoś używał NIELEGALNEGO oprogramowania. Tylko czy te oprogramowanie naprawdę nie może być używane na sprzęcie firmowym? Przyznaję, że nie czytałem licencji żadnego z nich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) Prosze, zrobione na szybko. VirtualDub+FFdshow Potrafi otworzyc i kompresowac wszystko co obsluguje ffdshow nawet na koncie goscia. Poniewaz jest to robione na szybko, podczas wejscia do opcji kompresji wyrzuca bledem o braku pliku. Ale spokojnie, wszystko dziala i da sie bez problemu kompresowac. Nawet do H.264. Osobiscie przetestowane. Edytowane 25 Marca 2008 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dru8d Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Temat do zamknięcia. Dziękuję s0n1c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...