Skocz do zawartości
KamilFan

Kolory/wyrazistość

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, mam monitor Samsung SyncMaster 940N. Jestem z niego zadowolony, lecz mam pytanie. Chodząc po sklepach, oglądając monitory, zauważyłem ze ich obraz jest bardzo wyrazisty, kolory są jak żywe. Jak takie coś ustawić ??. Da się np. ustawić aby uwydatnić bardziej krawędzie ??. Chodzi żeby ikonki itp, było tak bardziej uwydatnione, bardziej się odznaczały....

Nie wiem czy oni mają specjalne programy jakieś czy coś....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, mam monitor Samsung SyncMaster 940N. Jestem z niego zadowolony, lecz mam pytanie. Chodząc po sklepach, oglądając monitory, zauważyłem ze ich obraz jest bardzo wyrazisty, kolory są jak żywe. Jak takie coś ustawić ??. Da się np. ustawić aby uwydatnić bardziej krawędzie ??. Chodzi żeby ikonki itp, było tak bardziej uwydatnione, bardziej się odznaczały....

Nie wiem czy oni mają specjalne programy jakieś czy coś....

w sklepach monitory są na max jasnośc kontrast, ustaw a zobaczysz jak monitor "ożyje" :)

ponadto powłączane magic color itp polepszacze , zmniejszona gamma w sterownikach/menu monitora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tak:

Brightness 100

Contrast 80

COLOR:

Magic Color : Off

Color Tone : Custom

Color Control : Red 50, Green 50 , Blue 50

Gamma : Mode 1

Kontrast powinien być na 100 [skoro Gmfriend wykryłeś że na Samsungach przy 80 jest max to wierzę ;) ] ( chyba w tym modelu też max kontrast jest przy RGB+kontrast=150 ). W LCD nastawa kontrastu na mniej niż maksymalna jest pozbawiona całkowicie sensu.

Jeśli razi to zmniejszasz jasność (automagicznie zmaleje nieco kontrast).

Tylko zastanawia mnie co oznacza to "gamma mode 1" (tzn. co praktycznie ta funkcja robi/psuje w charakterystyce barw)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w samsungach max kontrast to 80, (rgb na 50) powyżej tego to ucinanie

gamma w samsungach to taka namiastka prawdziwej gammy daje lekką korekcję, mode 1 najciemniejsza, mode 2 domyślna, mode 3 najjaśniejsza

ja jeszcze w sterownikach zmniejszyłbym wsp gammy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gamma w samsungach to taka namiastka prawdziwej gammy daje lekką korekcję, mode 1 najciemniejsza, mode 2 domyślna, mode 3 najjaśniejsza

Tylko zastanawia mnie przy której nastawie gamma nie ma ucinania palety wewnątrz ( tzn. która nastawa jest tzw. natywną ). Ten monitor ma max 8 bit LUT więc przy korekcji gamma muszą być jakieś straty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko zastanawia mnie przy której nastawie gamma nie ma ucinania palety wewnątrz ( tzn. która nastawa jest tzw. natywną ). Ten monitor ma max 8 bit LUT więc przy korekcji gamma muszą być jakieś straty.

tak, mode 2 jest "natywną", mode 1 i 3 mieszają w gradientach ale mniej niz np regulacja w sterownikach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We wlasciwosciach ekranu poszukaj.

Nie wiem jaką On ma kartę - ale jeśli ATI to będzie musiał zaglądnąć do ustawień koloru (gamma) - oczywiście tam nie ma nic takiego jak "vibrance" - ale to i tak takie niesportowe ... monitor samodzielnie powinien oferować zadowalający obraz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe :D mój ma ok kolory, ale jest taki... przeciętny obraz :D nie wiem co robić hehe :D

Jest taki jakby lekko z mgłą, taki szarafy.... Mam te ustawienia takie różne .... Magic Color jest fajne Intelligent , wyrazisty jest... ale znowu jest takie czerwone straszne itp.... ja nie wiem jak to usatawic... szkoda ze ktos nie ma tego monitora co ja...

H-Position Pozwala na zmianę położenia poziomego menu OSD na ekranie.

V-Position Pozwala na zmianę położenia pionowego menu OSD na ekranie.

co to jest ??

Edytowane przez KamilFan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi