KamilFan Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Siemka, mam monitor Samsung SyncMaster 940N. Jestem z niego zadowolony, lecz mam pytanie. Chodząc po sklepach, oglądając monitory, zauważyłem ze ich obraz jest bardzo wyrazisty, kolory są jak żywe. Jak takie coś ustawić ??. Da się np. ustawić aby uwydatnić bardziej krawędzie ??. Chodzi żeby ikonki itp, było tak bardziej uwydatnione, bardziej się odznaczały.... Nie wiem czy oni mają specjalne programy jakieś czy coś.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Siemka, mam monitor Samsung SyncMaster 940N. Jestem z niego zadowolony, lecz mam pytanie. Chodząc po sklepach, oglądając monitory, zauważyłem ze ich obraz jest bardzo wyrazisty, kolory są jak żywe. Jak takie coś ustawić ??. Da się np. ustawić aby uwydatnić bardziej krawędzie ??. Chodzi żeby ikonki itp, było tak bardziej uwydatnione, bardziej się odznaczały.... Nie wiem czy oni mają specjalne programy jakieś czy coś.... w sklepach monitory są na max jasnośc kontrast, ustaw a zobaczysz jak monitor "ożyje" :) ponadto powłączane magic color itp polepszacze , zmniejszona gamma w sterownikach/menu monitora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 ja mam tak: Brightness 100 Contrast 80 COLOR: Magic Color : Off Color Tone : Custom Color Control : Red 50, Green 50 , Blue 50 Gamma : Mode 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 ja mam tak: Brightness 100 Contrast 80 COLOR: Magic Color : Off Color Tone : Custom Color Control : Red 50, Green 50 , Blue 50 Gamma : Mode 1 i co ? obraz nie jest "wyrazisty" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Nie no ok jest, ale nie ma tego czegoś :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Nie no ok jest, ale nie ma tego czegoś :D to pozostaje różnica -w nowszej matrycy -typie matrycy -typie monitora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 (edytowane) ja mam tak: Brightness 100 Contrast 80 COLOR: Magic Color : Off Color Tone : Custom Color Control : Red 50, Green 50 , Blue 50 Gamma : Mode 1 Kontrast powinien być na 100 [skoro Gmfriend wykryłeś że na Samsungach przy 80 jest max to wierzę ;) ] ( chyba w tym modelu też max kontrast jest przy RGB+kontrast=150 ). W LCD nastawa kontrastu na mniej niż maksymalna jest pozbawiona całkowicie sensu. Jeśli razi to zmniejszasz jasność (automagicznie zmaleje nieco kontrast). Tylko zastanawia mnie co oznacza to "gamma mode 1" (tzn. co praktycznie ta funkcja robi/psuje w charakterystyce barw) Edytowane 25 Marca 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 w samsungach max kontrast to 80, (rgb na 50) powyżej tego to ucinanie gamma w samsungach to taka namiastka prawdziwej gammy daje lekką korekcję, mode 1 najciemniejsza, mode 2 domyślna, mode 3 najjaśniejsza ja jeszcze w sterownikach zmniejszyłbym wsp gammy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 gamma w samsungach to taka namiastka prawdziwej gammy daje lekką korekcję, mode 1 najciemniejsza, mode 2 domyślna, mode 3 najjaśniejszaTylko zastanawia mnie przy której nastawie gamma nie ma ucinania palety wewnątrz ( tzn. która nastawa jest tzw. natywną ). Ten monitor ma max 8 bit LUT więc przy korekcji gamma muszą być jakieś straty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 25 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2008 Jak masz nvidie to pobaw się suwakiem digital vibrance, będziesz miał "żywe" kolory :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Tylko zastanawia mnie przy której nastawie gamma nie ma ucinania palety wewnątrz ( tzn. która nastawa jest tzw. natywną ). Ten monitor ma max 8 bit LUT więc przy korekcji gamma muszą być jakieś straty. tak, mode 2 jest "natywną", mode 1 i 3 mieszają w gradientach ale mniej niz np regulacja w sterownikach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 digital vibrance ?? skąd mam to wziąć ?? :D to jest program do pobrania czy coś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 digital vibrance ?? skąd mam to wziąć ?? :D to jest program do pobrania czy coś ?? to taka magiczna opcja w panelu nvidia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 A gdzie jest ten panel nvidia :D gdzie mam to znaleźć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 We wlasciwosciach ekranu poszukaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 We wlasciwosciach ekranu poszukaj.Nie wiem jaką On ma kartę - ale jeśli ATI to będzie musiał zaglądnąć do ustawień koloru (gamma) - oczywiście tam nie ma nic takiego jak "vibrance" - ale to i tak takie niesportowe ... monitor samodzielnie powinien oferować zadowalający obraz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) hehe :D mój ma ok kolory, ale jest taki... przeciętny obraz :D nie wiem co robić hehe :D Jest taki jakby lekko z mgłą, taki szarafy.... Mam te ustawienia takie różne .... Magic Color jest fajne Intelligent , wyrazisty jest... ale znowu jest takie czerwone straszne itp.... ja nie wiem jak to usatawic... szkoda ze ktos nie ma tego monitora co ja... H-Position Pozwala na zmianę położenia poziomego menu OSD na ekranie. V-Position Pozwala na zmianę położenia pionowego menu OSD na ekranie. co to jest ?? Edytowane 30 Marca 2008 przez KamilFan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2008 (edytowane) H i V position to zmiana miejsca menu z tego co pisze xP Skoro mówisz że jest "szarafy" to na 90% wystarczy zmniejszyć gamme Edytowane 30 Marca 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilFan Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 nie da się :D ja mam tylko MODE 1 MODE 2 MODE 3 :D nie ma suwaka ani nic :D A Sharpness oraz Fine ??co to . Jak ruszam Sharpness to robią się takie dość wyraźne kontury. A Fine ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...