Markus1 Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Witam! Jestem świeży w temacie ddr2 z uwagi na to, że moja płyta główna obsługuje max DDR 400. Już piszę w czym rzecz: Mam płytę jak w podpisie i mam możliwość dostać do niej kartę "asrock am2cpu board" czyli kartę, która umożliwia rozbudowę komputera o procki am2 zamiast 939 których już nie ma w sprzedaży. Jak przeczytałem ta dodatkowa karta umożliwia założenie pamięci max ddr2 800 ale co piszą dodatkowo użytkownicy tej karty na niemieckich forach max. napięcie na modułach może wynosić 1,9V (albo coś źle przeczytałem). Jeśli dobrze rozumiem im mniejsze CL tym szybszy moduł przy założeniu, że nie zamierzam ich krecić. Teraz z kolei moduły w parach (dual) mają często informację w opisie, że owszem działają z CL4 ale przy napięciu 2,1-2,2V. Działają także przy napięciu 1,9V ale już jako CL5. I teraz moje pytanie do Was jako do fachowców: Czy kupię moduły dual, które na standardowych ustawieniach pójdą na max. 1,9V i CL4? Jakieś konkretne kości? Tak jak pisałem nie zamierzam kręcić bo kupię athlona 6400+ i może zestaw choć trochę dostanie kopa. Poza tym zależy mi na stabilności sprzętu bo dużo na nim pracuję. do tej pory nie narzekam. Z góry dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 A nie lepiej wymienić płytę na coś lepszego pod AM2? A może LGA775? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 A nie lepiej wymienić płytę na coś lepszego pod AM2? A może LGA775?To by było najlepsze ale mam legalną vistę oem a licencja jest przypisana wtedy do płyty głównej. Przy montażu do innej płyty tracisz licencję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 Nie tracisz licencji na windowsa przy wymianie mobo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2008 (edytowane) Z tego co się dowiedziałem jeśli masz wersję box to można instalować na dowolnym komputerze (czytaj płycie głównej) ale jeśli masz oem to licencja mówi, że jest przypisana do płyty głównej. Co prawda da się zainstalować ale jest już to nielegalne. Takie informacje otrzymałem na infolinii microsoftu. To co piszę tyczy się Visty z Xp jest inaczej. Edytowane 27 Marca 2008 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Czy znajdzie się ktoś kto odpowie na moje pytanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Ja już kilkakrotnie zmieniałem płytę i z licencją nie było problemów, wystarczył 1 telefon do MSa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 29 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2008 Wracając do mojego pytania czy są takie pamięci DDR2 800, które pójdą na max. 1,9V (więcej woltów się nie da z tej płyty :-))przy CL4 bez jakiegokolwiek podkręcania bo nie zamierzam tego robić przy athlonie X2 6400+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...