Skocz do zawartości
west96

Jaka Grafa Do Ultra-kompa Do Grania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Generalnie mam dwa pytania:

9600GT 512 czy 8800GT 512 ??

oraz osobno

2x8800GT czy 2x9600GT czy Radeon HD3870X2 czy 8800GTS ??

I oczywiscie pytanie jest nie tylko zo jest wydajnienjsze, ale co sie oplaca, np. 8800GT w SLI jest droższe o jakie 3-4 stówy od 8800GTS, ale pytanie czy sie oplaca??? I jeszcze jedno:

Jaka płyta głowna pod SLI ? Komp ma byc generalnie wypasisty wiec ?...

edit

Jeszcze jedno pytanie:

Jaka płyta do SLI?

Pozdro, west96

Edytowane przez west96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chodzi Ci o 4 karty 9600GT? Jesli tak, to kosztowaloby to ponad 2200, a podalem moja max cene. Zreszta z testow wynika ze 9600 jest mniej wydajna niz 8800... I co do tego stosunku cena - wydajnosc: Jakie korzysci daje polaczenie kart w SLI??? Np czy drozszy zestaw 2x8800GT bedzie o wiele lepszy od jednej 8800GTS??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzilo mi o 2 karty 9800X2 puszczone w SLI, to ok. 4000zl. No, ale komputer bylby "wypasiasty" :D

Moze kup na razie karte z SLI i jedna 8800GTS a jak zajdzie potrzeba to dokupisz wtedy druga. Albo wez 8800GTS na plycie bez SLI a pozniej zmienisz plyte i dokupisz druga karte grafiki, a na pewno 2 x 8800GTS > 2 x 8800GT.

Edytowane przez e-tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest pewne, ale Radeon HD3870 X2 1GB (tzn. 2xRadeon HD3870) czy 2x8800GT 512 - Oto jest pytanie :D

edit

Tu jest dobry test odpowiadający na moje pytanie :D

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3151&p=6

Pozostaje jeszcze pytanie:

Czy lepiej jest jak są dwie karty w jednej (Radeon) czy jak po prostu wsadzimy dwie 8800GT w SLI w dwa gniazda płyty???

Edytowane przez west96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadaj sobie pytanie:

Czy na pewno wykorzystam w pełni 2 karty w SLI?

Jeśli tak to kupuj 2 x 8800GTS lub 2 x 8800GT.

Jeśli nie kup GTS'a a jak nie będzie później stykało to dokupisz 2 GTS'a.

Zaoszczędzone pieniądze możesz wpakować w 2 karte lub np. WC :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede grał w wiele gier. Szczególnie zalezy mi na duzej ilosci fpsów w CoDzie 4 (clan gaming :)) Zatem czy najnowsze gry to wystarczający powód do korzystania ze SLI? Przeszlosc pokazuje, ze karty dwurdzeniowe lub układy SLI, tak jak procesory niedlugo zdominują rynek, a ja już zbyt mocno kompa zmieniac nie bede (kasa teraz, później brak :)

A tak na marginesie: czy są w miare tanie WC, które pociągnełyby taki zestaw: E8400, 2x8800GT?? :)

Edytowane przez west96

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc teraz jednego GTS-a dobrze zrobisz, ta karta spokojnie pociągnie nowe gry a jak zabraknie Ci mocy to zawsze możesz dorzucić drugą, istnieje tez opcja że bierzesz teraz dobre mobo na P35/X38 i single GTS-a a kiedyś ją sprzedasz i kupisz coś równie mocnego ale też jako single. Jeśli jednak bierzesz SLI to w.w płyty przez mahuna będą OK :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanie nie do tematu, ale trudno. Jak jest z kartą dźwiękową, bo na ten temat jestem kompletnie zielony... Trzeba ją dokupić osobno? Jesli tak, to jaką polecacie?

Nie trzeba jeśli nie wymagasz aż tak wiele :) Dzwiękówki są zintegrowane i nawet nie sa najgorsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi