Gość Firekage Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 to karta Wam piszczy nie zasilaczZabawna rzecz , po mocnym oc mojej karty tez mam cwierkanie w Crysisie - tylko nim , ale tylko w menu jak laduja sie biale napisy , w grze w ogole tego nie ma po oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) TomaszPaweł, ja postawiłem na PhysX (hmm, pewnie wymienię kartę zanim wyjdzie coś na poważnie), ale szczególnie na większą ilość ramu i mniejszy pobór watów w idle. No i wykonanie 6x lepsze hehe ;) Podkręć troszkę, puść na 650/1400/1150. Karta powinna bez problemu działać na takich ustawieniach, a krajzis będzie miał z 2 fps więcej ;) :) Edit: literówka Edytowane 22 Października 2008 przez KZI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Zabawna rzecz , po mocnym oc mojej karty tez mam cwierkanie w Crysisie - tylko nim , ale tylko w menu jak laduja sie biale napisy , w grze w ogole tego nie ma po oc. mam to samo ale na 8800GT ;) a może to w płycie piszczy?? MSI neo2 FiR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 O cewkach sie mówi od wieków i dalej są pytania. Cewki piszczą przy kosmicznych wartościach FPS, przeważnie w menu i podczas ładowania. Występuje to w grach w których w menu nie włącza się domyslnie Vsync, a tak powinno być. Przykładem jest Crysis czy STALKER, gdzie mamy po kilka tysięcy FPS (chyba jakaś ironia względem tego co mamy podczas gry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Też się zastanawiałem między r4870 i gtx260. Jednak mając możliwość sprawdzenia na swojej konfiguracji zarówno radka jak i gforca wybrałem gtx260, bo poprostu działa dla mnie lepiej np w crysis warhead. Na radku miałem jakieś dziwne zaciachy i wydaje mi się iż poprostu 512 mb to za mało dla tej gry i basta. Na gtx260 obraz płynie. @TomaszPaweł Troszkę mało masz tych fpsów ponieważ 30 nawet ponad to miałem na 8800gt ;). Teraz po zabiegach OC to waha się od 30-60. Czasem spada do 27 , ale to naprawdę rzadko. Oczywiście mówię o dx 9 pod vistą w 1360x768 all entuzjasta. Edytowane 22 Października 2008 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) Ja nie jestem jakoś szczególnie uczulony na ciszę, ale to jak samolot.W porównaniu do mojej 8800 GTS 512 z Accelero S1 i turbo module hałasuje jak diabli, a budę mam wentylowaną bardzo dobrze. BTW , ktoś pytał jak się sprawuje gtx280 z cosarzem 520W - bardzo dobrze :) Edytowane 22 Października 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 czy ktos sie spotkal z kiepsa wydajoscia 280GTX-a? W 3DsmarkQ06 zaledwie 9800pkt! ;/ sterowniki to 178.24 oraz 180.42 (beta) System operacyjny Vista 32bit i E8400@4.00Ghz, 2x2GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Ja mam kiepski wynik w smarku 2005 - tylko 23600 punktów - ale to pewnie przez to,że zapomniałem odinstalować stare stery.W 2006 mam 16 tys z czymś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 czym odinstalowales stery ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 (edytowane) jaka miales wczesniej grafe? no chyba, ze wraz ze zmiana na gtx'a postawiles nowy system EDYTA a do czyszczenia sterow uzywaj Driver Cleaner Professional w trybie awaryjnym Edytowane 22 Października 2008 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Kurcze u mnie w samrku 06 temperatura sięga 85 st C - chyba z deka za dużo co? Obroty ustawiłem na auto w riva tuner . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Kurcze u mnie w samrku 06 temperatura sięga 85 st C - chyba z deka za dużo co? Obroty ustawiłem na auto w riva tuner . U mnie podobnie W Idle (40% wiatrak temp. 55C) W Stressie , przy grach (70-85max) Co ciekawe... ostatnio miałem w łapie GTX280 od EVGA - ta to się grzała, przy odpaleniu Crysis-a temp 105C (100% wiatrak) według EVGA Precision w idle też wysoka bo ponad 60C. Natomiast mój gtx280 od Gigabyte w Crysisie nie przekraczał 90C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 No nic teraz pozostaje czekac aż wypuszczą jakieś sensowne chłodzenie do tej karty - bo takie tempy mnie dobijają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 U siebie, na referencie EVGA widziałem tempy od 46 do 78st. Moim zdaniem całkiem spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglysty Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 czy ktos sie spotkal z kiepsa wydajoscia 280GTX-a? W 3DsmarkQ06 zaledwie 9800pkt! ;/ sterowniki to 178.24 oraz 180.42 (beta) System operacyjny Vista 32bit i E8400@4.00Ghz, 2x2GB.sprawdź czy czasem płyta sama nie przełącza PCI Expres'a na tryb x4 lub x2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) Mariusz jak masz ustawione wentyle u Siebie w budzie? Ja mam 2x120 na przodzie - odpowiednio 1200 i 1000 rpm , 1x120 i 1x92 tył - odpowiednio 1300 rpm i 1000 rpm. Umieściłem nawet wentyl 120 mmm pod kartą,żeby ciągnął trochę powietrza ze spodu, ale i tak mam w idle 51 st C a w stresie max 84 st C. Jakie są bezpieczne temperatury dla tej karty? Edytowane 23 Października 2008 przez Blackwhite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) Mam po staremu, jak w orygnale: przód - 1x120, tył: 1x120 i 1x92, góra: 1x92. Wszstko w okolicach 1000rpm. (znaczy 90tki spięte są równolegle i nie mają monitorka) Z tym, że ja żadnego softu nie używam do sterowania wentylem karty. Tylko EVGA precison do monitoringu temperatury. A i jeszcze taki motyw był, że karta czasami przełączała się na zegary 3d i tak jej zostawało do restartu lub wylogowania. Wtedy miała właśnie ok 55st. Nie wiem, czy GPU-Z coś jej w tym nie mieszał. Teraz mam już z tym spokój. Edytowane 23 Października 2008 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackwhite Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 U mnie problemem może być mały pokój, iście komputerowy :P może 2 m na 1.8 m kw. :P Pewnie dlatego mam wyższe tempy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Ja bym się tam o te temp. tak nie martwił... to norma przy tego typu "prądożernych" produktach... Gorzej mają userzy Radków z serii HD - to są grzejniki , bez porównania do zielonych :) (wiem bo miałem swego czasu HD4870). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 sprawdź czy czasem płyta sama nie przełącza PCI Expres'a na tryb x4 lub x2 ? Jak tylko bede w domq to sprawdze ale raczej watpie. BTW wczoraj jak inslowalem stery to chyba nie do konca sie chcialy zainswalowac. :/ Dzisiaj moze jeszcze cos z tym powalcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 też miałem problemy z instalacją sterów od nVidii . (używałem DriverClenaer-a) ... Instalator się odpalał , dochodził do pewnego miejsca i się zawieszał przez kilka minut po czym wyskakwiało że nie można ukończyć instalacji czy coś... mimo to po uruchomienu systemu ponownie Panel nVidii etc. wydawał się być zainstalowany, wszystko działało a i wersja sterownika się zgadzała w dxdiag.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) hyper_2002 i co zrobiles ? mam dokladnie to samo ! ;/ Edytowane 23 Października 2008 przez AveMartin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz987a Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 hyper_2002 Ja bym się tam o te temp. tak nie martwił... to norma przy tego typu "prądożernych" produktach... Gorzej mają userzy Radków z serii HD - to są grzejniki , bez porównania do zielonych icon_smile3.gif (wiem bo miałem swego czasu HD4870). U mnie na radku 4870 w idle 48st a w stresie max 74st więc nie wiem czy takie grzejniki gtx 280 chyba jednak bardziej się grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 hyper_2002 i co zrobiles ? mam dokladnie to samo ! ;/odpuściłem sobie bo gry chodzą a i ustawienia wszystkie w Panelu nVidii też działają... Prawdopodobnie pomógłby w moim przypadku format, bo wcześniej miałem Ati i może zostały jakieś resztki stąd ta zawieszka przy instalacji sterów nVidii (jednak próbowałem czyścić dokładnie rejestr wszystkimi programami, sterowniki itd.) i nadal instalacja nie chciała się ukończyć w 100% . Narazie nie zamierzam robić formatu więc zostawiam to tak jak jest... U mnie na radku 4870 w idle 48st a w stresie max 74st więc nie wiem czy takie grzejniki gtx 280 chyba jednak bardziej się grzejePrimo nie porównuj HD4870 do GTX-a 280 to inna półka. A fakt że Radki HD się grzeją jest powszechnie znany... Jedynym ratunkiem dla userów tych kart jest zrobienie Fan-Moda w profilu karty w CCC... Wtedy zbijesz temepreratury kosztem hałasu jaki generuje rozkręcone chłodzenie na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) no co Ty !! ;/ Ja mialem wczsniej jeszcze 8800GTS- takze nie powinno byc wiekeszgo problemu a tu jednak ! Moze sprobuje przeinstalowac system, zobacze moze to cos da. Mały update.... udało mi sie zainslowac sterowniki poprawnie ale jedynie usuwajac z rozpakowane archiwum instalke PhysX. :) Edytowane 23 Października 2008 przez AveMartin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 Ja wyjąłem 3870, wsadziłem 260tkę, zainstalowałem stery, grałem, testowałem, wyjąłem, wsadziłem 4850, ruszył na sterach z 3870, testowałem, grałem, wsadziłem znów 260 i wszystko bez jakiegokolwiek odinstalowywania czegokolwiek ;) DZIAŁAŁO PIĘKNIE! Postawiłem od nowa windowsa (testy były na starym, z pół roku stojącym) i wyniki w smarkach podniosły się o 200punktów. Także nie przesadzajcie, wiem, ze nadzieję trzeba mieć, ale wiele nie podrośnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 jednak lipton .... nie wiem czemu ale po zainstlowaniu sterownikow i physX nadal mam 98oo pkt w 3dSmarku06 :/ Ktos ma pomysł dlaczego taki słaby wynik? Dla porownania na 8800GTS-ie 512 mialem okolo 11.5 tys pkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hyper_2002 Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 też podejrzewam że to physX miesza... zauważyłem , że po nieudanej instalacji sterów , po ponownym uruchomieniu komp. wyskoczyła samoczynnie instalka physx... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MuStaFaa Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 ja musialem sam doinswalowac. Byc moze wina lezy po stronie systemu. Jakos w weekend bede zmienial płyte takze przeinstaluje system i zobaczymy co bedzie. BTW raczej nie wydaje mi sie zeby moj sprzet był za słaby na ta grafe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglysty Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2008 jednak lipton .... nie wiem czemu ale po zainstlowaniu sterownikow i physX nadal mam 98oo pkt w 3dSmarku06 :/ Ktos ma pomysł dlaczego taki słaby wynik? Dla porownania na 8800GTS-ie 512 mialem okolo 11.5 tys pkt. nie sprawdziłeś tego o co Cie prosiłem... ja miałem to samo z 8800GTS na kompie brata - karta 100% sprawna na moim kompie u brata (taki sam proc i bebechy) wydajność 40%... jak sie okazało winny był zasilacz (to akurat miał inne) - za mała wydajność - wiec płyta z automatu aby odpalić system bez powiadomienia przełączała karte w tryb PCI Ex4 zamiast x16... GPU -Z prawde Ci powie czy musisz zmienić zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...