Skocz do zawartości
cavarr

Geforce GTX 260/280

Rekomendowane odpowiedzi

dziś bawiłem się rivatunerem i podkręciłem grafike ;) do 626/1347/1200(2400) czyu nie przecholowałem i obroty wentylatora mam na 70% w crysis na standarowych taktowaniach miała max 70*C

ile wy wyciagacie ze swoich graf i jakie obroty wentyla dajecie dołaczam screena

grafa to gigabyte GTX280

post-164327-1225660085_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziś bawiłem się rivatunerem i podkręciłem grafike ;) do 626/1347/1200(2400) czyu nie przecholowałem i obroty wentylatora mam na 70% w crysis na standarowych taktowaniach miała max 70*C

ile wy wyciagacie ze swoich graf i jakie obroty wentyla dajecie dołaczam screena

grafa to gigabyte GTX280

też mam tego Gigabyt-a , pytanie jakie masz temp. w idle ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to niewiele wyciagnales musze powiedziec . Ja mam standardowo cos takiego....

post-151098-1225660721_thumb.jpg

ja podkręcałem tak na ślepo od tak poprostu przy 2D mam 50*c na 40% fan a teraz na 70% fan mam 47*c - 44*c

w grze nie sprawdzałem bo nie wiem ile można z niego stabilnie wyciągnąc ;)

jak się dowiem to Tyle wyciągne hałas wiatraka mi nie wadzi fakt że na 100% jest irytujący ;)

a gdzie w rivatuner przypisac obroty do trybu pracy karty??

post-164327-1225661566_thumb.png

Edytowane przez michuuu92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile ty masz stopni w pokoju, ze masz w idle 50*C przy 40% wiatraka?

hmm ja wiem z 25 stopni no tez mi się wydaje że mi sie grzeje troszki w idle fakt że komp do kaloryfera daleko nie ma ale to az takie wpływu nie ma ogółem jakiś mój komp piecykowaty jest.

ale jak gram np w crysisa na full i 40% wiatraka w high3D i everest pokazuje mi 70stopni około.

ale może to on ma jakieś przekłamanie :blink:

przed chwilą zmieniłem wyyglad na Aero i karta wskoczyła na wyższe takty i tem skoczyła do 46stopni na 70% wentylatorka.

jutro opisze dokładniej tempy.

ale to chyba raczej dokoncze w dziale z OC nie bede tutaj zasmiecał ;)

a wy jakie macie tempy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umnie w idle 41-43stopnie obroty 38%.

ale tem procesora czy otoczenie jak to everest nazywa?

ja mam 44*C procesor graficzny i 38*c otoczenie procesora graficznego ;)

teraz lece jutro po szkole sie pobawie może obiadek na grafie usmarze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie praktycznie kazda gre jak wlaczam to zapodaje wiatrak na 100 procent bo inaczej po oc po chwili wystepuja artefakty a przeciez jak gram to i tak wiatrak w tle mi nie przeszkadza :) a takty jakie mam u siebie to 738@1475@1250 ,w ogole sie dziwie jak koega wyzej pisze ze karta wchodzi mu w tryb 3d po wlaczeniu trybu aero to troche dziwne sadze ze tak nie powinno sie dziac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja u siebie praktycznie kazda gre jak wlaczam to zapodaje wiatrak na 100 procent bo inaczej po oc po chwili wystepuja artefakty a przeciez jak gram to i tak wiatrak w tle mi nie przeszkadza :) a takty jakie mam u siebie to 738@1475@1250 ,w ogole sie dziwie jak koega wyzej pisze ze karta wchodzi mu w tryb 3d po wlaczeniu trybu aero to troche dziwne sadze ze tak nie powinno sie dziac

AERO jest wymagjące i jak je włącze to GPU-z pokazuje mi takty jak w 3D a nie jak 2D

a ja na takich taktach jakie mam bede w domu testował, teraz jestem w szkole i nie mam swojego kompa :razz:

@spoxxx

jaka masz grafike tzn jakiej firmy i jakie miałeś fabrycznie takty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

Ostatnio złożyłem sobie nowy komputer i mam problem z podłączeniem tv do karty graficznej. Jest nią właśnie gtx 260, a przesiadłem się z Radka 9200 (z którym w ogóle problemów nie było, jeżeli chodzi o podłączenie pod niego tv). Problem jest nie tyle w podłączeniu bo to wykonałem bez problemu ale w tym że nie mogę uzyskać żadnego obrazu na telewizorze. Karta wykrywa podłączony telewizor, włącza się konfigurator i tam już same problemy. Mam telewizor CRT a wykrywa mi go jako HDTV (nie wiem, może to normalne) i czego bym nie ustawił, to i tak nie działa. Zdjęcie kabla którego używam, jest w załączniku. Proszę o pomoc.

post-164973-1225707876_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Aero nie powoduje zmiany taktów. Specjalnie przed chwilą wyłączałem i włączałem, czy może jakies chwilowe skoki są, ale cały czas trzyma 2d. Z tym, że ja grafy nie OCuję.

u mnie od razu jak tylko zmienie to grafa zmienia takty na 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również styl Aero i takty 2d

to nie wiem co mam z grafa

po podkręceniu zapodam wyniki z GPU-z

Date:2008-11-03 18:59:56

GPU Core Clock [MHz]:626.0

GPU Memory Clock [MHz]:1200.0

GPU Temperature [°C]:59.0

GPU Temperature [°C]:51.0

PCB Temperature [°C]:49.8

Fan Speed [%]:76

Fan Speed [RPM]:2497

to był max stres grałem 10min

crysis warhead, full detail DX10, 1024x768 x4 x16 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co prawda to prawda. Zreszta w dzisiejszych czasach wszyscy maja raczej LCD gdzie obraz ostry jest jedynie w nominalnej rozdzielczosci. Zmiejszanie jej aby pograc płynnie przy wlaczonym AAi FSAA i mija sie z celem bo i tak obraz bedzie rozmyty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mmm, no to kupiłeś GTX 280 żeby grać w 1024x768... :P

gratuluję...

niestety ja mam stary monitor CRT 17 cali i co poradzić :( niedługo bedzie 22''

ale do tego czasu na tym malenstwie trzeba se radzic.

wiec w wyzszej rozdzielczosci nie ma sensu grac :P

a wiec po co??

wiec czego tu gratulować??

kompa mam tydzien niecały i dałem kupe kasy (jak na moje mozliwosci)

wiec na monitor poczekam jeszcze z tydz moze 2 ;)

@AveMartin

ja mam 13.800 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe spostrzeżenie. Najnowsze sterowniki 180.43 działają bez zarzutu na wszystkim oprócz X48 :(. Nawet na X58 działają dobrze :). Jest problem na każdej płycie z X48 i objawia się on w następujący sposób : gramy w grę karta pracuje na taktach 3D, po chwili spada fps i mamy tryb low power3D. Potem jest tak ( po restarcie), że karta nie chce wchodzi w tryb 3D tylko w low power. Nawet wtedy nie działa OC z poziomu rivatuner aby ręcznie wymusi takty. Sprawdzone na kilku płytach z X48. Coś spatolili chłopaki z NV :(.(mowa o gtx260)

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi