Skocz do zawartości
zielonyy

Jaki Ram 2x2gb?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem poznać Wasze opinie przede wszystkim o:

GEIL DDR2 4 GB PC800 DUAL BLACK DRAGON 4GB 800 MHz

oraz:

OCZ 4GB DDR II 800 GOLD Dual Channel (2 x 2GB)

CORSAIR 4GB 800MHz 5-5-5-18 DDR2 (2 x 2GB)

Patriot 4GB DDR2 Dual2x2GB CL5-5-5-12

a jeśli chodzi o tą dolną półkę to:

KINGSTON DDR2 4GB 2x2048MB 667Mhz

Chcę kupić 4GB, ponieważ chcąc nie chcąc planuję przesiadkę na Vistę - podobno XP ma zacząć "umierać" jeszcze w tym roku.

W chwili obecnej posiadam Kingstona 1GB 667@800 z którego jestem zadowolony, być może zadowolony dlatego, iż nie miałem styczności z lepszym ramem ;) Po kupnie 4GB będę go sprzedawał.

Fundusze mam ograniczone, zupełne maksimum to 300 zł, najlepiej tak ~200-250, mowa o allegro.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy jak kupię 4x1GB zamiast 2x2GB to będę bardzo żałował, czy tylko trochę? :)

Moja płyta główna to ASUS M2N-MX (AM2)

Edytowane przez zielonyy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cuż geile bym odradzał i w OC słabe dosyć (chyba że nie bedziesz robił OC to będą OK)

Według mnie z tych 3 to bardzo podobne co chodzi o OC (jeżeli to też bierzesz pod uwage)

Co do XP to nie słyszałem że ma juz "umrzeć" w tym roku, gdzie takie info?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC biorę pod uwagę, chociaż bez niego też się obejdę

Jeśli chodzi o "śmierć" XP to info mam z mało wiarygodnych źródeł, a mianowicie mój brat kupił niedawno laptopa z vistą, a sprzedawca z vobisu powiedział, że jeszcze od tego roku programy itp. mają wychodzić tylko na vistę.

A co powiesz o kingstonie?

Zapomniałem umieścić na liście również

GEIL 2x2GB DDR2 800DDR CL5

A-DATA EXTREME VITESTA 4GB DUAL CHANNEL KIT 800

Edytowane przez zielonyy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście nie brałbym Geili jeżeli OC ma być

A-Data,OCZ będą OK

Kingston te co podałeś to jednak nie potrzebne Ci są wysokie częstotliwosci jeżeli wytarczy Ci 667Mhz

To sprzedawca jakiś troche nie kompetentny jest.Bo Minie bardzo dużo czasu zanim programy przestaną wychodzić na XP (jeżeli taki czas nastąpi w ogóle:P).Przecież wiekszość użytkowników,firm,przedsiebiorstw używa windows XP.Mało sie przesiadło na Viste bo ona mało wnosi, jest droga i na razie nie dopracowana

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Sprzedawca" w Vobisie xD W Vobisie cięzko trafić na sprzedawcę - łatwiej na opłaconego głąba mającego wciskać ludziom cokolwiek :)

/ot

Oj tam ja na Vobis nie narzekam oprócz fatalnych cen jakie tam panują. Poszedłem sobie pamiętam do Kazimierza oglądnąć monitorek HPka (wtedy tylko Vobis) miał jak kupowałem i gość elegancko wypakował bo miał na zapleczu postawił podłączył i bawiłem się jak dziecko z 30 minut na ich kompie :lol: Drugi raz peknął mi mp3 Creativa poszedłem oddałem za 2 tyg miałem nówkę. Panowie się starają nadrobić te ceny jak mogą.

W Apollo też mi powiedzieli że XP się kończy jak tam byłem przed Świętami po lapka , no i co z tego. Service Pack 3 wychodzi , programy i tak będą na niego jeszcze robić. Jeszce dużo wody popłynie zanim ja zmienię na stacjonarkach na Vistę.

/eot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o "śmierć" XP to info mam z mało wiarygodnych źródeł, a mianowicie mój brat kupił niedawno laptopa z vistą, a sprzedawca z vobisu powiedział, że jeszcze od tego roku programy itp. mają wychodzić tylko na vistę.

:lol2: :lol2: Padłem.

Troche niski przedzial cenowy sobie wybrales na te pamieci, ja dalem tyle za swoje 2x1GB ;) Ciężko wyczuć co tu bedzie dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też trafić na dobre ramy w tej cenie (jak np. ja). Jeśli chcialbyś brać Kingstony, to musisz szukać ich na kościach Elpida czy D9FTB, bo nie wiem czy robią 2x2 na Promosach. OCZ też powinny być dobre. Z całą resztą to może być różnie... nie da się wyczuć :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/show_item.php?item=342104713 te mógłbym z czystym sumieniem polecić

tylko zielonyy szuka chyba czegoś tańszego ;)

undusze mam ograniczone, zupełne maksimum to 300 zł, najlepiej tak ~200-250, mowa o allegro.

imho zwykłe goodramki/kingstony na elpidach mu wystarczą, 2gb kości można kupić. Czy GR, czy Kingston to kręcą się bardzo podobnie 1000mhz przy 5-5-5-5@2-2,1V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak, to gdybym został na XP wystarczy mi spokojnie 2x1GB? ;>

Mam na myśli bardzo komfortową pracę w Photoshopie, montaż filmów, grę w Call of Duty 4 i wiele innych ;)

Jak chcesz dobry RAM to weź Mushkiny 2*1gb 1066 za 224zł

2*1gb Ci wystarczy przy XP, a co do Visty to 64bit obsługuje 4gb ramu a 32bit nie więc może być tak, że się przesiądziesz włożysz grafikę z 512mb i zobaczysz w kompie 3gb zamiast zamontowanych 4 mimo, że Vista ;)

Ja na moim starym dellu gram w COD4, właściwie już skończyłem, świetna gra, tylko karta ledwo wyrabia, jak by to był 3650 512mb to było by zupełnie wystarczająco. Co do PhotoShopa 2*1gb ramu w systemie wg mnie starcza do wszystkich nawet profesjonalnych zastosowań, można tylko poprawić jakość wyświetlania 2D ale wtedy to karta matroxa i po ptokach tylko nie pograsz ;)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi