bialyikar Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Składam zestaw na Intelu. Jak na razie zrobiłem coś takiego i jestem ciekaw waszych uwag. Mam kilka ograniczeń których muszę się trzymać jak całość razem z Windowsem XP Pro nie może przekroczyć 3000zł, a dobrze by było gdyby było coś około 2500zł, dysk twardy 500GB, miała być włożona maksymalna ilość ramu w jednej kości :blink:, ale uważam, że 4GB w zupełności starczy, a XP zdaje się nie obsłuży więcej. A i w przyszłości na Vistę starczy. No i najdziwniejsze, wszystko musi być złożone w Komputroniku :mad: . Podstawowy zestaw jest taki: Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) Tray Arctic Cooling Freezer 7 Pro Abit IP35-E 4xGoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz PRO Modecom MC-350ATX 2.0 PFC Radeon X1950 Pro PowerColor 256MB TVHD / 2xDVI ArcticCooling obudowa jakas standardowa Samsung SpinPoint T166 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) Pioneer DVD+/-RW DVR-112D bulk black Microsoft Windows XP Professional PL SP2b OEM Myślałem jeszcze nad tą płytą i pamięciami zamiast powyższego: Asus P5K Pro Intel P35 4xGoodRam DDR2 1GB 1066MHz PRO Nie jestem pewny co do zaśilacza, nie będzie za słaby? No i komputer nie będzie kręcony. B-) Komputer głównie do takich rzeczy jak bardzo wydajna praca w programach pokroju Auto Cad. Poza tym gry, filmy, muzyka... Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez kari Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zestaw ok. RAM wziołbym 2x2GB. Jak nie będzie kręcony to nie warto brać drogich tylko najtańsze. Obudowe polece Elite330 od coolermastera. Komputronik koniecznie odpuścić. Jest pełno sklepów internetowych gdzie wszystko złożysz taniej o 10-15%... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Wiesz, P5K PRO jest trochę lepszą płytą od Ip35-E, ale gdy ją weźmiesz, to nie wiem, czy zmieścisz się w swoim budżecie. Ramu jak wyżej weź 2x2. Jak komputer ma być do gier, to przydałoby się zmienić grafikę na chociaż 9600gt, ale wtedy to pewnie już w ogóle się pewnie nie zmieścisz w budżecie :). Jednak ogólnie zestaw jest dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jeszcze popracuję nad nim i może coś zmienię. A co do sklepu, to raczej nic nie zrobię. A zresztą co mnie to, jeśli ktoś chcę przepłacać, to niech przepłaca. Niektórzy są uparci i koniec :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 (edytowane) Skladasz zestaw do autocada i tym podobnych programow i wybierasz karty graficzne do gier??? Skoro tym ma sie komputer zajmowac to musza byc specjalizowane karty graficzne ze zoptymalizowanymi sterownikami, a nie jakies tam kartki na ktorej zapuscisz crysisa, np. te http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...talog,kat,6586/ a jeszcze lepiej te: http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...talog,kat,2097/ i teraz zdecyduj sie do czego chcesz komputer czy faktycznie do cada czy jednak do pogrania. edit: dsyki samsung spin point f1 lub raptory 10k conajmniej 3 spiete w raid5 lub dwa w raid0 (mniej bezpieczne dane, ale szybka i tania macierz) i pomysl, chcesz zestaw do AUTO CADA!!!!!!!! AUTOCADA. Edytowane 8 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jeszcze popracuję nad nim i może coś zmienię. A co do sklepu, to raczej nic nie zrobię. A zresztą co mnie to, jeśli ktoś chcę przepłacać, to niech przepłaca. Niektórzy są uparci i koniec :-|Pieniądz siłą perswazji ;) Powiedz że może zaoszczędzić 15% to zdanie zmieni a też kupi w sklepie internetowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Skladasz zestaw do autocada i tym podobnych programow i wybierasz karty graficzne do gier??? Skoro tym ma sie komputer zajmowac to musza byc specjalizowane karty graficzne ze zoptymalizowanymi sterownikami, a nie jakies tam kartki na ktorej zapuscisz crysisa, np. te http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...talog,kat,6586/ a jeszcze lepiej te: http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...talog,kat,2097/ i teraz zdecyduj sie do czego chcesz komputer czy faktycznie do cada czy jednak do pogrania. edit: dsyki samsung spin point f1 lub raptory 10k conajmniej 3 spiete w raid5 lub dwa w raid0 (mniej bezpieczne dane, ale szybka i tania macierz) i pomysl, chcesz zestaw do AUTO CADA!!!!!!!! AUTOCADA. No właśnie do AutoCada. Nie jest to tak wymagające narzędzie, żeby pchać się w dedykowane, przedrogie karty. Chyba, że będą tysiące elementów w trybie 3d. Do 2d starczy nawet coś poniżej 300 zł, pewnie nawet zintegrowana na płycie głównej grafika uciągnie. Raid też przesada. W cadzie nie ma aż takiego zapotrzebowania na szybki odczyt z dysku. Komputronik jest drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Składam zestaw na Intelu. ... No i komputer nie będzie kręcony. B-) Komputer głównie do takich rzeczy jak bardzo wydajna praca w programach pokroju Auto Cad. Poza tym gry, filmy, muzyka... Jak nie kręcony to nie rozumiem po co e8200? Gry, jakie, bo Spring a COD4 to jednak inne wymagania :D Do samego cada bardziej bym widział profesjonalną kartę 2D jak np. matrox. Filmy, muzyka to weź kartę ze wsparcie HD, taka sama wydajność jak 1950Pro ma 3650 ddr3 nawet nieco wyższą. Sprecyzuj swoje wymagania więcej będę mógł napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 (edytowane) Jak nie kręcony to nie rozumiem po co e8200?I dlatego się pytam o doradzenie :). To co byś polecił? Gry, jakie, bo Spring a COD4 to jednak inne wymagania icon_biggrin3.gifGry są rzeczą poboczną. Osoba której składam kompa nie zajmuje się zawodowo Cadem, więc nie myślę o złożeniu jakiejś profesjonalnej maszyny. To będzie komputer "domowy", ale dobrze aby radził sobie nie najgorzej z Cadem. Dlatego właśnie najważniejszy według mnie jest dobry procek i duża ilość ramu. A co do Komputronika, to tak jak już napisałem, na upartego nie ma rady ;). Osobiście zamawiał bym gdzie indziej, ale jeśli się uparł to dobrze. Klient nasz pan :P Edytowane 9 Kwietnia 2008 przez kari Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 X1950pro jest trochę wydajniejszy od 8600gt, a że 8600gt ma bardzo zbliżoną wydajność do HD3650, to też będzie od niego trochę lepsza. Inna bajka to odtwarzanie filmów HD, jeśli komputer mialby być używany do takich celów. Jak nie będzie OC, to warto wziąć lepszy procek i moim zdaniem E8200 będzie dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Inna bajka to odtwarzanie filmów HD, jeśli komputer mialby być używany do takich celów. Jak nie będzie OC, to warto wziąć lepszy procek i moim zdaniem E8200 będzie dobry.Wydawało mi się, że obecnie większy udział w odtwarzaniu filmów HD ma karta graficzna niż procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wydawało mi się, że obecnie większy udział w odtwarzaniu filmów HD ma karta graficzna niż procesor?Dopieru karty pokroju GF9xxx i HD3xxx wspierają HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Wydawało mi się, że obecnie większy udział w odtwarzaniu filmów HD ma karta graficzna niż procesor? O to mi chodziło, ale że zaraz pisałem o procesorze, to można to było źle zrozumieć :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Jak nie kręcony to nie rozumiem po co e8200?Więc jaki procesor był by lepszy? Zmieniłem jeszcze kartę na Radeon 3650 Asus 256MB TOP 2xDVI. Dodałem WD Raptor 36.7 GB WD360ADFD Serial ATA (16MB), oraz Samsung SpinPoint T166 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ). I co o tym sądzicie? I jeszcze raz chciałem się spytać o zasilacz. Co do zasilaczy nie jestem pewny, więc chciałem się upewnić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 (edytowane) Procek 8200 myślę, że styknie. Nie wiem, czy zakup raptora jest sensowny, za cenę 250 giga dostajesz 36. Nie wiem, czy wzrost wydajności jest uzasadniony Wydaniem takiego hajsiwa. Zamiast raptora sam zainwestowałbym w lepszą grafikę taką jak np. Palit , albo Innovision (czyli najtańsze 9600 z komputronika) skoro komputer ma być tak naprawdę do wszystkiego, z naciskiem na cada, może gry. A i może zrób tak, aby klient nie dowiedział się, gdzie kupujesz (czyli gdzie indziej niż słynny sklep) i hajsiwka p[rzyoszczędzisz przynajmniej Ty, skoro klient nie chce :oops: mały spisek :razz: Edytowane 10 Kwietnia 2008 przez hugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Więc jaki procesor był by lepszy? Zmieniłem jeszcze kartę na Radeon 3650 Asus 256MB TOP 2xDVI. Dodałem WD Raptor 36.7 GB WD360ADFD Serial ATA (16MB), oraz Samsung SpinPoint T166 500 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ). I co o tym sądzicie? I jeszcze raz chciałem się spytać o zasilacz. Co do zasilaczy nie jestem pewny, więc chciałem się upewnić :) Kari odnosze wrazenie ze miotasz sie z jednej skrajnosci w druga, najpierw mialo byc wydajnie w CADzie teraz ze jednak nie jest to priorytetem a wybierasz drogiego raptora o pojemnosci 36GB :lol2:. Nie napisales w jakim stopniu zaawansowania ma byc ten CAD, czy tylko 2D czy moze jeszcze rendering, modelowanie, architektura czy moze mechanika, czy tez moze rysowanko trojkacikow i kwadracikow. Do tego wszystkiego prawie budzetowy R3650 :sad: . Jesli nie ma byc OC to z gruntu procesor na starcie musi miec duzo Hz wiec proponuje E8500. Dobieranie sprzetu do tak krancowych zadan jest ogromnie trudne, jedna wymaga specjalizowanych podzespolow a druga nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialyikar Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Kari odnosze wrazenie ze miotasz sie z jednej skrajnosci w druga, najpierw mialo byc wydajnie w CADzie teraz ze jednak nie jest to priorytetem a wybierasz drogiego raptora o pojemnosci 36GB :lol2:. Nie napisales w jakim stopniu zaawansowania ma byc ten CAD, czy tylko 2D czy moze jeszcze rendering, modelowanie, architektura czy moze mechanika, czy tez moze rysowanko trojkacikow i kwadracikow. Do tego wszystkiego prawie budzetowy R3650 :sad: . Jesli nie ma byc OC to z gruntu procesor na starcie musi miec duzo Hz wiec proponuje E8500. Dobieranie sprzetu do tak krancowych zadan jest ogromnie trudne, jedna wymaga specjalizowanych podzespolow a druga nie. W tym masz rację, marecki48. Ale ciężko co kolwiek zrobić, jeśli ma się takie założenia, jakie się ma, czyli z jednej strony komputer do Cada, a z drugiej komputer bardziej uniwersalny. Raptora wziąłem z takiego założenia, że będą na nim 2 partycje, na system, aby szybko chodził i jakaś mała na pliki Cadowskie. Jeśli chodzi o Cada, to bardziej mechanika, ale nie jestem w stanie powiedzieć w jakim stopniu zaawansowana. 8500 trochę za drogi jest, ale zastanowię się nad tym "Intel Core2 Duo E8400 3,00GHz (S775) Tray". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...