Skocz do zawartości
Gość

Epox 8RDA(+) - Zlote rady, codzienne problemy..

Rekomendowane odpowiedzi

Na dniach kupuje rdaE , zobaczymy co sie bedzie dzialo ale na razie bedzie kiepska zabawa bo wymienilem juz wsio poza prockiem i mobo, procek to stary 1700 ale przynajmniej AGOIA :P

Na razie na asusie s333 chodzi bez zmiany napiecia na 2200 procek na standartowym mnozniku, temp 52 stopnie, cooler jakis cichy cooler master :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Właśnie męcze się z kiepską wydajnością :( system działa jak trzeba a w 3DMarku2001 mam 7600pkt. Zmieniłem tylko płytę na nforca2, nowy system, zainstalowane drivery, a tu taki klops. Na poprzedniej płycie miałem 12500pkt.  

Witam. Mam dokładnie taki sam problem (7600pkt) bez kręcenia procka. Po przekręceniu na 2,1GHz osiągnąłem 9100 punktów. Znajomy z dokładnie taką samą grafiką (radeon 8500 powercolor) na płycie asus a7v333 i xp1800 osiąga "na dzień dobry" 9200. Zainteresowała mnie jedna rzecz w biosie, mianowicie AGP Aperture Size, które ustawiłem na 128MB. W PowerStripie natomiast cały czas pokazuje 512 (max jaki da się ustawić w biosie). Nie wiem, jaki to ma wpływ na wydajność. Płytę główną posiadam od 1,5 miesiąca. Nie instalowałem SW. Może ktoś, oprócz cytowanego przeze mnie kolegi, ma/miał podobny problem i wie, jak sobie z tym poradzić?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ja sie nie upieram że ma duala tylko sie dziwie że w intrukcji od 8RDAE 8RDAEN jest napisane że ma a na stronie producenta nie ma

2. nie zaopatruje sie w tym sklepie tylko poszedłem sie o kilka rzeczy zapytać facet wszedł na strone i mówi że płyta ma duala sam nie wiem gdzie to sprawdził ale tak gada

3. jeżeli nawet nie ma tego zasranego duala to mam to gdzieś

4. Niemiec nie bądź taki mądry gdybym wcześniej to przeczytał to pewnie bym ci dojebał ale teraz nawet mi sie nie chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8RDA rev.2.1   -mierzył ktoś miernikiem o ile ta mobo zaniża napięcia względem tych podawanych przez BIOS?

Będę wdzięczny za odp. :wink:

Nie wiem czy to coś da ale nowy SpeedFan w wersji 4.09 pokazuje o wiele dokładniej napięcia na mojej mobo. Starsza wersja jaką miałem zaniżała sporo a nowszy już troszkę mniej. Wydaje mi się ze dokładniej pokazuje, jednak oczywiście to nie miernik. ;).

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Właśnie męcze się z kiepską wydajnością :( system działa jak trzeba a w 3DMarku2001 mam 7600pkt. Zmieniłem tylko płytę na nforca2, nowy system, zainstalowane drivery, a tu taki klops. Na poprzedniej płycie miałem 12500pkt. 

Witam. Mam dokładnie taki sam problem (7600pkt) bez kręcenia procka. Po przekręceniu na 2,1GHz osiągnąłem 9100 punktów. Znajomy z dokładnie taką samą grafiką (radeon 8500 powercolor) na płycie asus a7v333 i xp1800 osiąga "na dzień dobry" 9200. Zainteresowała mnie jedna rzecz w biosie, mianowicie AGP Aperture Size, które ustawiłem na 128MB. W PowerStripie natomiast cały czas pokazuje 512 (max jaki da się ustawić w biosie). Nie wiem, jaki to ma wpływ na wydajność. Płytę główną posiadam od 1,5 miesiąca. Nie instalowałem SW. Może ktoś, oprócz cytowanego przeze mnie kolegi, ma/miał podobny problem i wie, jak sobie z tym poradzić?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Rozwiązałem to w dosyć prosty sposób, Detonator w wersji 43.45 i poszlo na 13500pkt. Nie instalowałem IDE SW drivera ale to chyba nie ma dużo wspólnego z wydajnością grafiki.

Dodatkowo w biosie wyłączyłem opcję "Fast Write".

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjąłem z płyty procesor, żeby zrobić mod cache'u. Założyłem copper shim'a potem wszystko wylądowało spowrotem na swoim miejscu w obudowie. Po restarcie pojawił mi się błąd bios checksum error, hasło że procesor był zmieniony lub nastąpił błąd przy podkręcaniu. I w momencie jak miałem nacisnąć DEL okazało się , że klawiatura (PS/2) nie działa, to samo myszka (PS/2). Ogólnie efekt jest taki, że oba gniazdka PS/2 nie działają. Wyświetlacz na płycie pokazuje FF, nie łapie więc błędów. Z gwarancją może być cięzko bo zmieniłem chłodzenia na NB i SB i plomba została przebita w jednym miejscu. Proszę o pomoc. Na razie wszystko podpiąłem do USB. Dodatkowo zaczął mi się komp resetować( wcześniej wszystko chodziło super). Modyfikacji cache'u w końcu nie robiłem , tylko copper shim został wrzucony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązałem to w dosyć prosty sposób, Detonator w wersji 43.45 i poszlo na 13500pkt. Nie instalowałem IDE SW drivera ale to chyba nie ma dużo wspólnego z wydajnością grafiki.

Dodatkowo w biosie wyłączyłem opcję "Fast Write".

pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź. Niestety detonatorów zainstalować nie mogę :) Zainstalowalem nowe stery do grafy, wylaczylem to "Fast Write", zmieniłem magistrale i mnożnik, no i wynik pozostał taki sam (nie sprawdzałem bez podkreconego procesora). Nic to, chyba musi tak zostać...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich!

Ja tu nowy jestem ale licze ze mi ktos pomoze :)

Mam plyte 8RDA3+, A2600+(fsb333, nie barton) zasilacz megabajta, jakes ramy badziewne (ddr400 eliksira) grafe GeF2MX32mb dysk SATA Maxtor

I mam taki problem (a moze to nie problem??? :? ) w kazdym razie chcialem sobie "ołwerkloknąć" i najpierw zwieksylem fsb z 166 na 175 i komp mi sie wieszal praktycznie od razu nawet po zwiekszeniu napiecia z 1,65 na (chyba) 1,725 . Potem sprobowalem dac fsb 200 ale zmniejszyc mnoznik i tak przy mnozniku 10.5 wszystko dzialalo .... ale wolniej! No to dalem mnoznik 11 i niby bylo lepiej ale komp do stabilnych nie nalezal (przy napieciu (chyba) 1,725)

I tak sie zastanawima czy to ze nie moge go ladnie krecic to wina zasilacza czy moze czegos innego? Moze procek jest do d...??? A moze to calkiem co innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uffffff. Udało się :) winnym był kontroler scsi, po paru restartach z brakiem klawiatury system padł totalnie, kontroler scsi zaczął wydawać jakies piski. Próba instalacji XP na dysku SCSI nie udała się, po odpięciu kontrolera system postawiłem na IDE i poszło. Potem tylko low-level format SCSI bo inaczej nie szło i wszystko lata:) Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica między:

EPoX 8RDA+ 1.1 revision a 2.1 revision?

z tego co słyszałem to dodano domyślnie lepszy radiator na SB, co więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jakim topicu to napisać, niech bedzie tu.

Mam do wyboru dwie płyty. Którą wybrać??? Epox 8RDAE czy ASUS A7N8X-X??? Tylko te dwie mnie interesują.

Z tym Asusem nie miałem akurat doczynienia, ale Epoxa z literką "E" na koncu to bym nie polecił nikomu. Różnica między 8RDAE a 8RDA3I to jakieś 35-40zl więc zupełnie nie warto kupować mobo z literką "E" na końcu.

Poza tym 8RDA3I posiada Dual-Channel a model 8RDAE niestety go nie ma.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu to można flashować. Różni się tym, że ma mnożnik ...,8.5,9,9.5,10,... . Wcześniej miał 8.5,9.5,10 itd.

Czy coś ze wskazaniem temepratur się zmieniło? Poszły w dól albo w górę. Nawet nie wiem czy te moja płyta dobrze pokazuje prawdziwe temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...