emilek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zastanawiam się nad kupnem nowego HDD a że zatrzymałem się na rozwoju dysków przy Barracudzie 7200.9 zadaje tutaj to pytanie. Moje typy: WD Caviar GreenPower 500 GB Samsung Spin Point F1 HD642JJ, 640GB Seagate Barracuda 7200.11; 500GB Wszystkie są dwutalerzowe więc teoretycznie powinno być cicho. Który wybrać, macie może jakieś inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oswaldini Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 lepiej postaw raid 0 na dwoch mniejszych dyskach (250 lub 320GB) a obecny zostaw na magazyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Samsung Spin Point F1 HD642JJ, 640GB a rade kolegi olej, chyba ze ci dorzuci 150-200zl, to smialo możesz składać macierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Myślałem nad Raidem ale do moich zastosowań chyba nie warto. A szkoda mi dokładać 200zł. No chyba że znajdę chętnego na moją Barracudę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkwitch Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 lepiej postaw raid 0 na dwoch mniejszych dyskach (250 lub 320GB) a obecny zostaw na magazynRaid0 to w zdecydowanej wiekszosci przypadkow nonsens, w praktyce sprawdza sie tylko przy dostepie sekwencyjnym do duzych plików, w "normalnych" zastosowaniach roznicy praktycznie nie ma, a bezpieczenstwo mniejsze, przy wiekszym skomplikowaniu. W kwestii cichych dyskow (i zdecydowanie nie tylko dyskow) polecam SPCR. Na dniach bedzie recenzja Samsunga WD6400AAKS na 2 talerzach 320mb, podobno jest bardzo cichy (porownywalnie z WD750AACS - Green Power) i bardzo wydajny. Swietne sa GP wlasnie, ale ciut mniej wydajne (5400rpm) i jednak drogie. Z mniejszych Samsung HD250HJ - rowniez podobno bardzo cichy (1 talerz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Ja zaczynam wątpić w SPCR :P WD AAKS wcale taki cichy nie jest, na pewno głośniejszy od Samsunga f1. A ten drugi z kolei jest głośniejszy od Hitachi :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 WD AACS GreenPower - najcichszy dysk 3.5" w historii wg SPCR :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 no ten pewnie jest najcichszy, ale 5400 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) Co z tego? W testach wydajności bardzo dobrze wypada. (średni odczyt 65 MB/s) W stress z AAM ma 19 dBa przy otoczeniu 18 dBa czyli np. tyle co bardzo dobry wentylator 120mm @ 750 RPM (np. Nexus). Ja tam nie widzę różnicy wydajności między dyskiem Seagate 7200.4 (talerz 7200 40gb) a Hitachi 160GB (talerz 7200 160gb) lub WD 5000AAKS (talerz 7200 160gb). A w syntetykach Seagate wypada 2 razy gorzej. Oczywiście przy codziennym użytkowaniu (gry, wczytywanie windowsa itp.), bo przy kopiowaniu plików na pewno by była różnica. A jak chcesz coś wydajniejszego to kup WD5000AAKS, polecam, głośny nie jest (pozatym w obecnym komputerze nie liczy się cisza, ten 'wyciszony' już sprzedałem, bo komp za dużo pieniędzy pochłaniał). Zresztą jak WD5000AACS GP nie byłby 100zł droższy od AAKS i trudno dostępny to właśnie tego bym wziął Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez ThermalControl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jak chcesz mieć naprawdę cicho to kup dowolny dysk i np. quiet drive od scythe. Drogie ale wycisza dysk rewelacyjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkwitch Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Jak chcesz mieć naprawdę cicho to kup dowolny dysk i np. quiet drive od scythe. Drogie ale wycisza dysk rewelacyjnie. Bzdura :) Jesli dysk bedzie mocno wibrowal i bedzie glosny w idle i 2 quite drivey podwieszone mu nie pomoga. No i temp. nie bedzie rewelacyjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...