Skocz do zawartości
TomPa

Jaki Cichy Laptot?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum, aktualnie posiadam laptopa packard bell, ale planuję zmianę.

Chciałbym kupić coś do około 4000 zł (mniej więcej), najlepiej 17 cali. Zastosowania domowe, raczej w gry nie gram. Najważniejsze jest to żeby ten laptop był super mega hiper cichy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praw fizyki nie przeskoczysz, każdy obecny laptop wydziela ciepło które musi jakoś odprowadzić, tam nie ma miejsca na pasywne chłodzenie , muszą być jakieś wentyle, które w zależności od temperatury otoczenia kręcą się szybciej lub wolniej. Zauważ że nawet to nieraz nie wystarcza bo są w sprzedaży specjalne podstawki do laptopów z dodatkowymi wentylatorami.

Więc jedynym wyjściem będzie zakup słuchawek zamkniętych które dobrze będą izolowały hałas otoczenia np SENNHEISER HD280 PRO. No chyba że chodzi wogóle o kompletną ciszę to polecam woskowe stopery do uszu dostępne w aptekach, sam w takich śpie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum, aktualnie posiadam laptopa packard bell, ale planuję zmianę.

Chciałbym kupić coś do około 4000 zł (mniej więcej), najlepiej 17 cali. Zastosowania domowe, raczej w gry nie gram. Najważniejsze jest to żeby ten laptop był super mega hiper cichy.

Wydaje mi się,że na pewno sprzęt będzie cichszy jeżeli nie będzie posiadał osobnej karty graficznej,gdyż ona też podnosi temperaturę w środku kadłubka i wtedy wentyl na procku zaczyna pracować głośniej.Nie testowałem wielu laptopów (konkretnie dwa miałem na dłużej,a jeden użytkowałem dzionek).

Ogólnie rzecz biorąc jeżeli nie będziesz grał lub wykonywał innych czynności które będą obciążały procka (ripowanie i kompresja filmów,renedering,itp.) to procek nigdy mocno się nie rozgrzeje.Oczywiście w "opcjach zasialania" windy (jeżeli taki system będzie używany) ustawimy na "minimalne zarządzanie energią" to procek w czasie bezczynności będzie zwalniał. Mój Pentium Mobile zwalnia do 800MHz i jest wtedy cichutko,ale jak dłużej popracuje na maksa (1700MHz) to wentylator często się włącza i wyje dość mocno.

Jak wcześniej napisano,fizyki nie przeskoczysz.Jakimś rozwiązanie są panele z wentylatorem(ami) pod laptopa.Na cooling.pl widziałem jeden (chyba Zallmana) z którego ludzie są bardzo zadowoleni (tzn.dobrze schładza im spód laptopa,a przez to "wyjec" włącza się rzadko lub nigdy).

Ze spraw praktycznych polecam,aby w Twoim laptopie wylot powietrza był umieszczony z tyłu,bo jak będzie gdzieś z boku to może się zdarzyć tak,że będziesz miał ogrzewaną rękę :wink: .Taka sytuacja ma miejsce np w IBM R51e.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apple, Dell, HP ze zintegrowaną grafiką. Wszystko będzie ciche i bez obciążenia nie usłyszysz ich. Każdy laptop po wejściu na wyższe obroty będzie hałasował, tego nie da się ominąć. Jeżeli laptop nie ma być do grania polecam Apple PowerBook 17", bardzo fajne maszynki w środowisku MacOS lecz na nich nie zainstalujesz Windowsa.

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dell 1720 z GF 8400 jest naprawdę bardzo cichy śmiem powiedzieć niesłyszalna, nawet wersja z 8600GT podczas małego obciążenia jest cicha. Występuje on też w wersji z bodaj X3100 jednak nie pakował bym się w ten wynalazek bo ta grafa za bardzo ogranicza sprzęt, róźnicy w głośności nie uświadczysz podejrzewam.

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili używam laptopa packard bell core2 duo, 1 gb ram, ati x1700, vista premium. Wygląda to tak, że uruchamiam sprzęt i po 5 minutach od uruchomienia włącza się wiatrak i kręci się bez przerwy przez kolejne godziny użytkowania i nie wyłącza ani na chwilę. Szumi kurna bez przerwy, czasem zaczyna wyć jak jest bardziej obciążony, denerwuje mnie to i dla tego szukam czegoś mniej hałaśliwego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x3100 pod względem wydajności to dno totalne a nie tylko gry wymagają przecież mocy obliczeniowej GPU , jeżeli chodzi o hałas to jak już pisałem nie uważam żeby wersja z x3100 była wyrażnie cichsza od tej z GF8400.

Na forum masz nawet recenzje tego della tyle że z 8600 GT gdzie autor też zwracał uwagę na hałas i nie narzeka.

Radeon x1700 to wydajna karta i potrzebuje chodzenia (chociaż jak korzystałem z notebooków z właśnie x1600/x1700 to hałas specjalnie nie doskwierał, tak więc może to być wina źle zaprojektowanego układu chłodzenia)

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi