PhantomG Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Jak ktoś kręci proce i pamięci to wie, że czasem komp nie wstaje :) No cóż trzeba resetnąć biosa, ale czy to w BIGtowerach czy też MIDI znalezienie zworki nie jest łatwe, no i trzeba bude rozkręcić. Oto rozwiązanie: RESET BIOS'a na switch'u!!!!!!!!!! A oto jak go wykonać: Potrzebny jest nam wyłącznik, najlepiej do naciskania, w 8RDA są 3 piny więc nasz wyłącznik musi zwierać jeden obwód, a po jego naciśnięciu zewżeć inny, ale jak czyjaś płyta potrzebuje tylko żwarcia zorki, czy też jej zdjęcia ( 2 piny) to może kupić zwykły przełącznik ON/OFF o odpowiedniej pozycji nominalnej. Tak więc oto przełącznik: Złącze 3 pinowe: Albo jak ktoś woli to gotowy kabelek 3 żyłowy można wykożystać np.: z wyłącznika TURBO :) Powyższe żeczy +wiertarka +wiertło +lutownica i troche samozaparcia = Ja wsadziłem switch'a do śledzia z Game Port'em, zabezpiecza to użycie przełącznika przez osoby niepowołane. Jakby to korciło gdyby wyłącznik był na przednum panelu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Hmmm nawet fajne - ale mi zbędne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 chyba wolalbym juz to robic recznie niz instalowac sobie przelacznik..... qrde przez przypadek przelaczysz/przycisniesz i doopa... reset biosu... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Dlatego jest w mniej dostępnym miejscu. Zresztą to miał być tak ot sobie śmieszny patencik. Nie każe tego nikomu stosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grucela Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 oryginalne nie powiem... ;) mi sie ten pomysl podoba... ja bym na takie cos nie wpadl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Ja bym zrobil to z przelacznika z zawleczka, albo zrobic tak jak do instalacji przeciwpozarowej. I napis pod spodem, w razie niebezpieczenstwa zbic szybke :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 celowosc tego przelacznika jest znikoma... nowe biosy dla 8RDA(+) i innych plyt na nForce2 rozwiazaly ten problem, i po niewstawaniu kompa wystarczy na chwile wylaczyc z pradu kompa i po ponownym podlaczeniu komp wstaje z domyslnymi ustawieniami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slg Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A jak sie ktos troche lepiej zna to wie ze przy wcisnietym insercie podczas wlaczania komputera bios wstaje z defautowymi ustawieniami dla procesora i wcale nie trzeba go calego kasowac :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A jak sie ktos troche lepiej zna to wie ze przy wcisnietym insercie podczas wlaczania komputera bios wstaje z defautowymi ustawieniami dla procesora i wcale nie trzeba go calego kasowac :DAle to czasem nie skutkuje :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anti2k Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Mimo wszystko uwazam pomysl wyprowadzenia resetu na zewnatrz obudowy za calkiem przydatny. Sam mam tak zrobione, tyle ze polecam przyciski z plastikowa oslona, niema mozliwosci wcisniecia przez przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Ja bym zrobil to z przelacznika z zawleczka, albo zrobic tak jak do instalacji przeciwpozarowej. I napis pod spodem, w razie niebezpieczenstwa zbic szybke :) widze pomysł na kolejnego moda obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Mnie to nie potrzebne. Ja tylko zdejmuje boczna scianke obudowy i mimo ze obudowe mam wlozona w biurke to wystarczy ze na slepo znajde zworke i juz. Krotko mowiac, moglbym zresetowac bios z zamknietymi oczami. Tym niemniej taki przelacznik moze miec sens jesli ktos lubi miec skrecona obudowe zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Całkiem praktyczny mod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Dla mnie bomba. Gratulacje za pomysl i prostote wykonania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 Dzięki za wszystkie słowa otuchy, choć krytyka też czasem bywa konstruktywna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitman Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Ten modd jest naprawde ciekawy i przydatny. Poniewaz moje zdolnosci manualne sa raczej kiepskie, mam pytanie dotyczace technicznych aspektow. Mianowicie w Epoksie 8rda+ mamy 3 piny przy resecie biosu. W dwuch pierwszych od lewej jest osadzona zworka, trzeci jest wolny. W przypadku reset biosu wystarczy albo poprostu wyjac zworkę albo przelozyc na pin 2 i 3. ( u mnie dzialaja oba sposoby resetu biosu ). Wiec w zwiazku z tym zapytuje, w jaki sposob przycisk podlaczony kabelkami resetuje biosa, czy lepiej zastosowac kabel na 2 piny czy na 3 ? Jesli na dwa to w ktore piny je podlaczyć 1 i 2 czy 2 i 3? Jesli natomiast na 3 piny kabelek to rozumiem ze przycisniecie przycisku spowoduje taka reakcje jak przelozenie zworki w pin 2 i 3 ? Poza tym, jesli masz taka mozliwosc to zamiesc zdjecie, badz opisz prosze gdzie nalezy przylutowac kabelki do przycisku zeby wszystko dzialalo. Jestem zielony w tych sprawach stad takie moje lamerskie pytania :oops: , ale jakbys chcial na nie odpowiedziec to bardzo by mi to pomoglo :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2003 Wooooow :) Nigdy by mi to do łba nie przyszło. Zaraz szukam wielkiego, czerwonego guzika z jakimś zabezpieczeniem (czybka? zawleczka?)- walne go z przodu, na jakimś poczesnym miejscu :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klocu Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Heh nie wiedziałem, że nowe biosiki płytna nforce 2 mają taki bajer. To clear cmos niepotrzebny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 1 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2003 Heh nie wiedziałem, że nowe biosiki płytna nforce 2 mają taki bajer. To clear cmos niepotrzebny :wink: Przeczytaj jeszcze raz UWAŻNIE o czym jest ten topic :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 2 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2003 Więc: Jak widać na 1st zdjęciu wyłącznik ma 3 piny i działa w następujący sposób: w pozycji nominalnej zwarte są piny 1-2, a w pozycji wciśniętej zwarte są piny 2-3. Jak masz taki wyłącznik to jak zwierane są piny najlepiej sprawdzić multimetrem (w pozycji omomierza), gdy piny są zwarteto miernik pokaże wartość w ohmach, a jak rozwarte to opór będzie dążył do nieskończoności. Odpowiedź na 2nd pytanie: też zauważyłem że wyjęcie zworki resetuje BIOS'a, ale w instrukcji pisze by ją przepiąć, a nie wyciągnąć, więc trzymałem sie założen MANUAL'a płyty. W prostrzej wersji może to być wyłącznik ON/OFF 2. pinowy, z nominalną wartością "włączony" i podpiąć go do pionów 1-2, co po naciścięciu będzie się równało wyciągnięciu zworki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KSN2 Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Całkiem fajna sprawa ale dla mnie niepraktyczna bo: 1. Mam płytę gigabyte z dual biosem, która w przypadku nie odpalenia przeładowuje bios z ustawieniami default z kości jednej do drugiej, 2. Większość komputerowców znajdzie w swojej płycie reset biosu z zamkniętymi oczami - ja też :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...