Skocz do zawartości
PhantomG

BIOS(reset)mod dla 8RDA(+) i innych też

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś kręci proce i pamięci to wie, że czasem komp nie wstaje :)

No cóż trzeba resetnąć biosa, ale czy to w BIGtowerach czy też MIDI znalezienie zworki nie jest łatwe, no i trzeba bude rozkręcić. Oto rozwiązanie:

RESET BIOS'a na switch'u!!!!!!!!!!

A oto jak go wykonać:

Potrzebny jest nam wyłącznik, najlepiej do naciskania, w 8RDA są 3 piny więc nasz wyłącznik musi zwierać jeden obwód, a po jego naciśnięciu zewżeć inny, ale jak czyjaś płyta potrzebuje tylko żwarcia zorki, czy też jej zdjęcia ( 2 piny) to może kupić zwykły przełącznik ON/OFF o odpowiedniej pozycji nominalnej.

Tak więc oto przełącznik:

Dołączona grafika

Złącze 3 pinowe:

Dołączona grafika

Albo jak ktoś woli to gotowy kabelek 3 żyłowy można wykożystać np.: z wyłącznika TURBO :)

Dołączona grafika

Powyższe żeczy +wiertarka +wiertło +lutownica i troche samozaparcia =

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ja wsadziłem switch'a do śledzia z Game Port'em, zabezpiecza to użycie przełącznika przez osoby niepowołane. Jakby to korciło gdyby wyłącznik był na przednum panelu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celowosc tego przelacznika jest znikoma... nowe biosy dla 8RDA(+) i innych plyt na nForce2 rozwiazaly ten problem, i po niewstawaniu kompa wystarczy na chwile wylaczyc z pradu kompa i po ponownym podlaczeniu komp wstaje z domyslnymi ustawieniami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak sie ktos troche lepiej zna to wie ze przy wcisnietym insercie podczas wlaczania komputera bios wstaje z defautowymi ustawieniami dla procesora i wcale nie trzeba go calego kasowac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to nie potrzebne. Ja tylko zdejmuje boczna scianke obudowy i mimo ze obudowe mam wlozona w biurke to wystarczy ze na slepo znajde zworke i juz. Krotko mowiac, moglbym zresetowac bios z zamknietymi oczami. Tym niemniej taki przelacznik moze miec sens jesli ktos lubi miec skrecona obudowe zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten modd jest naprawde ciekawy i przydatny.

Poniewaz moje zdolnosci manualne sa raczej kiepskie, mam pytanie dotyczace technicznych aspektow.

Mianowicie w Epoksie 8rda+ mamy 3 piny przy resecie biosu. W dwuch pierwszych od lewej jest osadzona zworka, trzeci jest wolny. W przypadku reset biosu wystarczy albo poprostu wyjac zworkę albo przelozyc na pin 2 i 3. ( u mnie dzialaja oba sposoby resetu biosu ).

Wiec w zwiazku z tym zapytuje, w jaki sposob przycisk podlaczony kabelkami resetuje biosa, czy lepiej zastosowac kabel na 2 piny czy na 3 ?

Jesli na dwa to w ktore piny je podlaczyć 1 i 2 czy 2 i 3?

Jesli natomiast na 3 piny kabelek to rozumiem ze przycisniecie przycisku spowoduje taka reakcje jak przelozenie zworki w pin 2 i 3 ?

Poza tym, jesli masz taka mozliwosc to zamiesc zdjecie, badz opisz prosze gdzie nalezy przylutowac kabelki do przycisku zeby wszystko dzialalo.

Jestem zielony w tych sprawach stad takie moje lamerskie pytania :oops: , ale jakbys chcial na nie odpowiedziec to bardzo by mi to pomoglo :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc:

Jak widać na 1st zdjęciu wyłącznik ma 3 piny i działa w następujący sposób:

w pozycji nominalnej zwarte są piny 1-2, a w pozycji wciśniętej zwarte są piny 2-3. Jak masz taki wyłącznik to jak zwierane są piny najlepiej sprawdzić multimetrem (w pozycji omomierza), gdy piny są zwarteto miernik pokaże wartość w ohmach, a jak rozwarte to opór będzie dążył do nieskończoności.

Odpowiedź na 2nd pytanie: też zauważyłem że wyjęcie zworki resetuje BIOS'a, ale w instrukcji pisze by ją przepiąć, a nie wyciągnąć, więc trzymałem sie założen MANUAL'a płyty.

W prostrzej wersji może to być wyłącznik ON/OFF 2. pinowy, z nominalną wartością "włączony" i podpiąć go do pionów 1-2, co po naciścięciu będzie się równało wyciągnięciu zworki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem fajna sprawa ale dla mnie niepraktyczna bo:

1. Mam płytę gigabyte z dual biosem, która w przypadku nie odpalenia przeładowuje bios z ustawieniami default z kości jednej do drugiej,

2. Większość komputerowców znajdzie w swojej płycie reset biosu z zamkniętymi oczami - ja też :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi