Skocz do zawartości
moonbeam

Do 2500 Z Monitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, prosiłbym o jakieś porady. Nie bardzo wiem na co zwrócic uwagę, bo zawsze starałem sie oszczędzać jak najwiecej zeby bylo na grafe, tutaj potrzebuje byle co, zeby tylko obsłużyła mi monitorek (najlepiej 22') , bo grane i tak na nim nie będzie.

Wszystkie składaki poprzyklejane wyżej są też nastawione na jak najlepszą grafe w cenie.

chciałbym wszystko, poza zasilaczem kupic na http://arest.pl

zasilacz wezmę amacrox warrior 450-pnf, bo mam go u siebie w kompie i nie moge narzekać :)

Obudowa COOLER MASTER ELITE RC-330 http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...59&katid=13

procek u siebie mam e2160, ale tutaj moznaby chyba dorzucic coś do e8200 http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...261&katid=1 np. ?

mobo - nie mam pojęcia, mam u siebie msi neo2-fir p35, ale tutaj mozna chyba zaplikować coś nowszego ?

ram wystarczy 2gb wlasciwie

do tego dysk mysle nad wd320aaks

jakas nagrywarka dvd

grafika

no i monitor - fajnie by bylo, jakby zostal z 1k, zeby cos względnego z 22' wybrać - jesli są jakies sugestie to proszę bardzo :) bo wszedzie ludzie wybieraja do gier, a tu taki potrzebny nie bedzie, nie jestem tez grafikiem wiec generalnie zeby mało męczył oczy, dobre kolorki, kontrasty... etc

o/c raczej nie bedzie

komp ma szybko smigać na całbym pakiecie office i na .... necie :) w zasadzie wiele wiecej w pracy nie potrzebuję :)

jak sie da to fajnie by bylo jakby 100-200zl zostalo, to dorzucilbym na jakies glosniczki 2.1 i myszke z klawirka.

Edytowane przez dr.juliusss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci taki sprzęt do biura jeśli odczuwalna wydajność między e2160 a e8200 przy office i necie będzie marginalna ?

Przy takim fundusz i wyborze monitora, raczej stawiałbym na jakość a potem na wielkość...

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że odpuść sobie arest. Jak chcesz tanio to już lepiej w sirius i tez bądź cierpliwy bo możesz z tydzień poczekać na kompa.

Jakie wymagania pozatym? Po co Ci do biura E8200, jeżeli zamierzasz kompresować pliki dużych lub pracować 2dmax rozmiarów to weź 4 rdzeniowca a jak tylko dwurdzeniowca to tak samo starczy Ci AMD jak c2d 2xxx.

Ogólnie do biura polecił bym bardziej AMD, jest kilka do kilkunastu % słabsze ale akurat w grach, z których jak sądzę po braku grafiki nie będziesz korzystał, w sofcie już lepiej się trzyma i najlepszy dowód, ze korporacje teraz kupują do biur kompy z x2 AMD bo tanio i dobrze spełniają swoje funkcje.

Monitor iiyama najlepiej, akurat myślę o zakupie 22" więc jestem w temacie, odświeżanie gtg 2ns + DVI i będzie dobry. Popatrz aby zintegrowana grafika miała wyjście DVI.

Obudowę też jakąś solidniejszą, Chiefteca może, nie ma to jak brzęczące dyski czy wentylatory w pcecie przez cały czas pracy :P miałem tak i teraz mam ciszę a i tak reszta biura burczy.

Podsumowując:

płytę gigabyte 780G 230zł

x2 5200 65nm 65W 290zł ((opcja phenom 9550 za 520zł) za dwa lata wymienisz tylko procesor na phenoma 45nm i bajka)

ram 2*1GB AData 800 Extreme Edition 140zł

Zasilacz Modecom MC 350W 70zł (opcja BeQuite 400W za 230zł)

Obudowa chieftec 129zł

Monitor iiyama 22" 2201WS 839zł 5ns (opcja 2201W 959zł 2ns)

dysk 250gb seagate 7200.10 140zł (opcja Seagate 500GB 7200.11 za 260zł)

------------------

1838zł w wersji mniejszej, ale da się ciąć dalej, płytę główną do 180zł, procesor do 160, reszty nie polecam Ci obcinać, a i takk na biuro to będzie sprzęt wypas, szczególnie ten monitor! Chciał bym miec taki obszar roboczy :D mam 17" obecnie :P nędza

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sirius odpada, mam isc po kompa do sklepu i dostac go najlepiej jeszcze do konca tygodnia ;)

Jestem skłonny przekonać się do AMDka zamiast Intela, w sumie trzeba ich wspierać, zeby nadal byli konkurencją obnizajaca ceny Inteli :rolleyes:

Obudowa Coolermastera wydaje sie calkiem fajna, szczegolnie w tej cenie, mam podobną w domu i musze przyznac, ze bylem pozytywnie zaskoczony wykonaniem i jakoscią, jak za tą cenę.

O pieniązki nie ma sie co martwić, bo sponsoruje niemiecka firma, która na brak pieniędzy nie narzeka :damage_wall: dostalem 2500 do rozporządzenia no to wypada 2500 wydać. Z tym ze odłożę 200 zł na klwire+mycha+dzwiek 2.1...

Gdyby chodzila o moją firme i moje biuro to ciachałbym koszty ile wlezie - im dorzucic do mojego kompa, to jak kupić lizaka :D

Trzeba tylko wyrobic się w okolicach Arestu, ewentualnie Proline'u.

Monitorek fajny, wiec prawdopodobnie wezmę, ramu adaty nie dostane w zadnym z tych sklepow, proline ma ma monitor iiyame, gigabyte'a MB, wiec kupie chyba tam... ceny bardzo podobne...

jakies sugestie co do dvd-rw ;>

edit: musi byc jeszcze windows xp pro, czyli od 2500 trzeba by odjac 400zł ;/

edit 2: minus 22% vat więc luz :)

Edytowane przez dr.juliusss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi