Skocz do zawartości
DziubekR1

Pytanko O Audigy 4 Sb0610 "non Pro" I Jego Dsp

Rekomendowane odpowiedzi

Ciezko mi bylo nazwac ten temat. Postaram sie wytlumaczyc o co mi chodzi, ale ostrzegam ze slabo sie w tym temacie orientuje.

Wlasnie sobie sprawilem Audigy 4 non PRO, bo juz mi sie znudzil Audigy 1 SB0090. Myslalem nad 2ZS, ale poczytalem troche forum i wyszlo na to, ze jednak warto sie zainteresowac ta karta. Za plus Audigy 4 non PRO podawane sa czesto to, ze jego DSP potrafi dac sygnal 44,1Khz bez zadnego "resamplingu" czy jak to sie tam nazywa, bo Audigy 2ZS musi sygnal "zmieniac" z 48Khz, bo tyle ma standardowo jego DSP.

I tu pojawia sie moje pytanie. Mam Foobar2000 + ASIO i jakis Resampler (SSRC), ale z tego co widze, jest w nim standardowo ustawiona wartosc 48000Hz, a gdy zmienie na 44100Hz to wywala mi blad, ze ASIO takiej wartosci nie obsluguje i musze sluchac muzy na tym 48000Hz. Teraz w koncu pytanie, czy sfrajerzylem sie z tym Audigy 4, bo ono ma standardowo 44,1Khz, a wymuszam na niej 48Khz i na starym dobrym Audigy 1 nie bylo wcale lipy, bo i jego DSP dzialalo na 48Khz i mialem w Foobarze 48Khz, czy moze cos w ogole zle kminie i dopiero teraz jest dobrze ?

Mam nadzieje, ze ktos wie o co mi chodzi i odpowie na moje watpliwosci :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednego nie rozumiem. Jeśli to A4 daje 44.1khz to w jakim celu stosujesz wymuszasz na nim 48khz ??? O ile mnie pamieć nie myli to robili tak w przypadku gdy karta robiła kiepską konwersje 44.1->48 i trzeba było ją wyręczyć. Ale jeśli jest 44.1khz to po co jeszcze coś kombinować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o to wlasnie chodzi, ze jak zmienie sobie w tym Resamplerze na 44,1Khz, to mi wywala blad, ze ASIO nie obsluguje tej wartosci i wraca do 48Khz. Dopiero jak zmienie "Output Device" z Creative ASIO na Audigy 4, to moge ustawic 44,1Khz. Tylko czy wtedy nie przestaje dzialac ASIO przypadkiem ? Mowie, slabo w tym temacie sie orientuje, wiec moze troche gadam jak debil, wybaczcie :)

EDIT:

No i najbardziej mi chodzi o to, czy jesli mialem Audigy 1, ktorego DSP daje 48Khz i mialem tez 48Khz ustawione w Resamplerze, to nie bylo zadnych strat w jakosci dzwieku ? Bo zdecydowalem sie na Audigy 4, a nie Audigy 2ZS, tylko dlatego, ze wiele czytalem o tym, jak to plusem jest to, ze DSP Audigy 4 daje juz standardowo 44,1Khz i jak to sprawia, ze dzwiek nie traci ja jakosci. Ale co w przypadku gdy Foobar ma ustawione 48khz i karta daje 48Khz ?

Jeszcze jedno, po co w takim razie w tym resamplerze wieksze wartosci, jak np. 96000Hz, skoro niby ustawienie czegos innego niz daje standardowo DSP karty wprowadza zaklocenia i pogarsza dzwiek ? Wlasnie o to mi chodzi, ze nie znam sie, a jestem ciekaw o co kaman i mam nadzieje, ze ktos mi wytlumaczy to wszystko :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to jest ASIO ze sterowników creativa to strzelam , że na tej karcie jest taka opcja jak bit matched playback ale nie wiem czy to coś da. Ewentualnie można by porównać jak jest na ASIO4ALL. Jeśli nie pomoże to nie wiem.

Dopiero jak zmienie "Output Device" z Creative ASIO na Audigy 4, to moge ustawic 44,1Khz.

Bo wtedy zmieniasz na Direct Sound i wyjścia nie ma musi działać, oczywiście ASIO wtedy nie działa tylko DS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac, to nie wiem jakie to ASIO :) Wstawilem jakies pliki jakie trzeba bylo wstawic do katalogu Foobara (jest opis na forum) + zainstalowalem stery Youp-Pax. No i jest opcja w Foobarze, ktora oczywiscie nazywa "Creative ASIO", ale nie wiem czy to dlatego, ze stery takie widzi, czy dlatego, ze jest to wlasnie Creative ASIO :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tak, chociaz powiem szczerze, ze nie slysze roznicy miedzy nim, a tym Audigy 4. Ale odrazu mowie, niestety chce wziac za niego malo "forumowa" cene ;)

EDIT:

Przy okazji, to ktore warto wybrac.

Dołączona grafika

Nie wiem czy te Audigy 4 ASIO 24/96 pojawilo sie po zainstalowaniu ASIO4ALL, czy bylo wczesniej, a nie widzialem, ale powiem szczerze, ze podoba mi sie najbardziej dzwiek wlasnie na tym ustawieniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak się sprawuje ten Audigy 4 :wink: . Ja niestety ciągle szukam karty dla siebie. I nie wiem co będzie w sumie lepsze Audigy 2 ZS (gold lub nongold) czy ta Audigy 4. Głownie chodzi mi o filmy i czasami mp3. Gram już rzadko więc jakies tam nowe efekty będą zbędne.

Warto dokładać te pare złotych do 2zs czy może od razu szarpnąc na X-Fi Music Gold.

edit do posta poniżej:

A X-Fi Xtreme Music nie jest pełnowatrościowym X-fi ??

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci tak, jesli mialbym dawac 120zl za 2ZS, to juz bym wolal przypolowac X-Fi Gamer (pelnowartosciowe X-Fi) za 150zl, bo spokojnie wyrwiesz. Ja kupilem tego Audigy 4 za 80zl, wiec za tyle to jeszcze mozna brac.

EDIT:

Jedno mnie jeszcze zastanawia. Na tym ASIO Audigy 4 24/96 uzycie procesora skacze sobie miedzy 0-1-2%, a gdy ustawie ASIO4ALL to wynosi ok 5-7%, mimo ze dzwiek jest identyczny jak na tym 24/96.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie sobie wkręcać że pomiędzy Direct Sound a Asio jest jakakolwiek różnica w jakości dżwięku. To takie samo "placebo" jak to że Foobar gra lepiej od innych muzycznych playerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestańcie sobie wkręcać że pomiędzy Direct Sound a Asio jest jakakolwiek różnica w jakości dżwięku. To takie samo "placebo" jak to że Foobar gra lepiej od innych muzycznych playerów.

OMG :mur:

..współczuję głuchym

edit do poniżej:

Dziubek exactly :lol:

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze a więc udowodnij że się mylę. Nagraj fragment muzyki odtworzonej przez DS i ten sam fragment odtworzony przez ASIO a następnie wrzuć na Rapida. Każdy sobie będzie mógł zassać i przekonać się czy mam rację czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie chce mi sie klocic, bo to bez sensu, ale trzeba byc gluchym, zeby nie uslyszec roznicy miedzy ustawieniem ASIO Audigy 4 24/96, a DS Audigy 4 ;) Jesli mialbym dac przyklad, to nastepuje cos podobnego jak w radiu wlaczysz "Loudness" (czy jak to sie pisze).

EDIT:

I jak cos, to Ty udowodnij, ze Ty masz racje, a nie ktos, ze nie masz racji. Ty rzucasz teze, wiec i podrzuc jakies dowody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie piszę o ASIO 24/96 tylko o zwykłym ASIO. Asio o którym piszesz odtwarza w 24 bitach i 96Khz i stąd bierze się różnica w jakości dźwięku, bo następuje resampling do 96Khz.

PS. Bardzo chętnie nagram coś w DS a następnie w ASIO i wrzucę żeby każdy mógł usłyszeć tą super różnicę.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, ale wracajac do tematu, to mam rozumiec, ze jesli ustawilem sobie ASIO 24/96 to nie mam zadnej "technicznej" roznicy i przewagi miedzy Audigy 1 i Audigy 4 i ta "przewaga", ze Audigy 4 ma DSP 44,1Khz zostala i tak "zniweczona", bo zastosowalem resampling ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy resampling jest zły czy to w góre czy w dół bo albo nic nie daje albo psuje (programowy w creativach to mniejsze zło). Jeśli miałes włączony resampling to różnica tego co trafia do karty z systemu się zatarła, ale różnica sprzętowa czyli to co wychodzi z karty pozostała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

Ale ja sobie nic nie "wkręcam".

Między DS a ASIO JEST różnica w dźwięku.

Mam dobry słuch (po dziadku), i słyszę też różnicę.

I nie potrzebuje na to żadnych "sampli WAV, MP3" - bo po prostu słyszę tę różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy resampling jest zły czy to w góre czy w dół bo albo nic nie daje albo psuje (programowy w creativach to mniejsze zło). Jeśli miałes włączony resampling to różnica tego co trafia do karty z systemu się zatarła, ale różnica sprzętowa czyli to co wychodzi z karty pozostała.

Musze to jutro przeczytac na spokojnie, bo dzisiaj juz nic nie kminie, a to co napisales brzmi dobrze :)

Ale jeszcze tak odbiegajac od tematu. Mam na chacie Audigy 1 SB0090 GOLD, Audigy 4 "non PRO" i moge sobie sprawic bez problemu Audigy 2ZS. Ktora wybrac ? Uzywam karty do MP3 Foobar2000 + ASIO i gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze to jutro przeczytac na spokojnie, bo dzisiaj juz nic nie kminie, a to co napisales brzmi dobrze :)

Ale jeszcze tak odbiegajac od tematu. Mam na chacie Audigy 1 SB0090 GOLD, Audigy 4 "non PRO" i moge sobie sprawic bez problemu Audigy 2ZS. Ktora wybrac ? Uzywam karty do MP3 Foobar2000 + ASIO i gry.

Podpinam się bo jestem tez na etapie. Tylko ja mogę bez problemu wyrwać jakąś X-Fi Music ale nie lubie przepłacać gdy nie trza koniecznie.

Nie wiem więc co SB Audigy 4 , 2ZS (gold lub zwykła) , X-fi Music Gold. ( 50% filmy , 30% muzyka , 20 % gry )

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ASIO coś poprawia to tylko w sytuacji kiedy jest źle zbudowany system operacyjny/jego mixer/sterowniki itp. a po zastosowaniu ASIO dźwięk omija dany wadliwy element toru audio (jak się nie mylę mixer starszych windows w tym XP bez ServicePack'a wprowadzał jakieś ograniczenia / robił niepotrzebne operacje degradujące a właściwie przekłamujące w pewnych przypadkach dane dźwiękowe).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodatkowe info ... nt. win kmixer

http://support.microsoft.com/kb/308883

You cannot play high-quality audio in Kmixer: Kmixer truncates all 24-bit and 32-bit data to 16 bits internally. This means that you cannot play source material with 24-bit or 32-bit samples by using the Wave or DSOUND APIs and have 24-bit or 32-bit samples arrive at the hardware intact (except for certain kinds of hardware). The bottom 8 or 16 bits are discarded. This occurs on both capture and playback.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przez dwa lata okropnie męczyłem się na Realteku ALC850. Poczytałem forum, podumałem > kupiłem Audigy 2 ZS i ustawiłem resampling do 48 kHz w Winampie wtyczką DS SSRC. Zaś na Foobara nie dam rady się przesiąść po 10 latach obsługi Winampa:) Fakt, że siedzę cały czas na pierdziawkach...

Z g... bata nie ukręcisz, a placebo to normalna część życia, zdarza się każdemu z nas :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi