Truu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Witam, Mam w planach modernizacje kompa, i zastanawiam sie nad kupnem Athlona XP 2000+ i do tego plyte Gigabyte GA-7VAX VIA KT400. Co sadzicie o tym "zestawie"? Co ewentualnie zmienic zeby wydajnosc/cena bylo jak najwieksze (pomijam podkrecanie;)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 kup se ECS k7S5A :) :) ale tak serio to albo ten gigabyte albo Soltek na nforsie(fajny żółciutki> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::::kyniu:::: Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 no procek spoko ale bierz epoxa 8k9a!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Truu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Zapomnialem dodac ze budzet nie moze przekroczyc 420 zl :) Jesli chodzi o ECSy to slyszalem ze majom slabom wydajnosc i duzo trafia do serwisu, a mysle o plycie Gigabyte odkad przeczytalem test na benchmark.pl "Przegląd płyt pod Athlona XP 2000+" w ktorym ta wlasnie plytka zajela 1 miejsce, niestety test jest z pazdziernika 2002 i stad moje watpliwosci :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Zapomnialem dodac ze budzet nie moze przekroczyc 420 zl :) Jesli chodzi o ECSy to slyszalem ze majom slabom wydajnosc i duzo trafia do serwisu, a na mysle o plycie Gigabyte odkad przeczytalem test na benchmark.pl "Przegląd płyt pod Athlona XP 2000+" w ktorym ta wlasnie plytka zajela 1 miejsce, niestety test jest z pazdziernika 2002 i stad moje watpliwosci :-) bierz epoxa 8rda bez+ nie są aż takie drogie a wydajne napewno lepsze niż ten giagbyte miałem sam Ga7vaxp i byłem średnio zadowolony chcociarz wyposażenie miała wypasione ale gorzej z kręceniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 to ja ci powiem ze gigabyte GA-7VAXP Ultra zdobyl w najnowszym chipie znaczek chip tip power. pomijajac roznice w wysposazeniu, to ta plytka jest dobra - polecam. ma tylko drobna wade - o ile wiem to nie mozna na niej zmienic mnoznika. a swoja drogą zastanawia mnie kto w chipie genialnie wymyslil ze ocena za wyposazenie ma miec wage 40%, podczas gdy wydajnosc ma wage tylko 25%. dzieki temu, plyty na nforce2 w tym tescie sie nie wykazaly. ten test jest smieszny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAttX Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Może powiem tak -->mam najuboższą wersję Gigabyte'a 7VA czyli bez tych wszystkich raidów sieciówek , i tak dalej . Płyta jest świetnie wykonana ( jakościowo ) , nie miałem żadnych problemów technicznych z nią , jest na KT400 , AGP 8X , ATA133, 5.1 Sound , to wszystko jest standard , jest funkcja Top preformance - i ona nie zawsze działa w zależności od pamięci itd. Mogę polecić Ci tą płytę , wiadomo że to nie Nforce 2 ale osiągi są bardzo zbliżone i na tej płycie nie wyczuwalne naprawdę bo robiliśmy testy z kumplem bo się chwalił że on ma Nforc'a 2 i itd.Okazało się że są bardzo podobne . Polecił bym ci Epox'a to świetne płyty ale są drogie .Za to stanowczo odradzam Ci 2000+ jest to słaby procesor do podkręcnia zarówno w 0.18 jak i w 0.13 .Do tego mają zablokowany mnożnik i FSB 133. Sam miałem 2000+ Palomino i po pierwsze grzał się okropie , wkręciłem go max. na 2200+ przy tem 51-53 stopni i wymieniłem go na 1700+ stepping B0 seria JIUHB wkręciłem go na 2400+ przy temp . 39 stopni i FSB 182 . Poważnym mankamentem ( i chyba jedynym poważnym ) jest właśnie brak zmiany mnożnika w mojej wersji bo podobno już w 7VAX jest mnożnik i wyczarował bym pewnie z mojego procka 2700+ /2800+ no ale cuż zrobić .W biosie jest dużo opcji overclockingu i timingu ramu . Mogę jej dać 5/6 z pełną odpowiedzialnością.Więc płyta jak najbardziej tak , procesor jak najbardziej nie jeśli już to 2100+ na stepingu B0 .lub 1700+ B0 Narka , pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Ja posiadam GA 7VA+ który wprawdzie niczym szczególnym się nieróżni. Jedyne co ma wspólnego EPOX 8RDA+ z moim GA 7VA+ to: AGP x8 USB 2.0 6 channel[dźwiękowa (chyba tak sieto pisało niepamiętam konkretnie)] Moze znalazłoby się więcej wspólnych, ale ogólnie rzecz ujmując to GA 7VA(+) jest wart polecenia. Niedrogi a stabilny itp.itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 w bliskim watku chwala Albatrona kx400-8x ,ponizej 400pln albo epoxa 8k9a lub shuttle 37GT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 420 zl budzetu ale chyba na sama plyte? spokojnie moge polecic msi kt4v (350zl) albo jak nie potrzebujesz kt400 to kt3v (ok 300zl) lub abit kd7-e (ok 350 zl) - wszystkie 3 sa bardzo wydajne i z opcjami, ktore bezproblemowo umozliwia ci podkrecanie AFAIR gigabyte (najnowsze wersje) nie ma opcji zmiany mnoznika i to je dyskwalifikuje do podkrecania jesli chodzi o procka to lepiej wziac 1700+ (kreci sie spokojnie na 2400+) albo 2100+ (tez nowe serie sie podobno ladnie kreca) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Dla ścisłości wszystkie gigabyte 7vax , 7vaxp, 7vaxp ultra, 7vax1339 (czy jakostak) mają możliwość zmiany mnożnika!!Jak ktoś niewie to niech nie gada!Tylko wersja 7va niema tej możliwości więc NIE POLECAM. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 gigabyte (najnowsze wersje) nie ma opcji zmiany mnoznika i to je dyskwalifikuje do podkrecania Co Ty gadasz człowieku :!: najnowsze wersje czyli ver 1.2 maja możliwość zmiany mnożnika.Jest tylk problem z FSB 166 mhz na nich.ale to też da sie ominąć.Ver 1.1 niema problemu z FSB 166 mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 sorka, zapomnialem doprecyzowac ze nie maja mozliwosci zmiany mnoznika w BIOSie a tylko przez switche (wg www.giga-byte.com) (zreszta dalem 'AFAIR' wiec czytaj dokladniej zamiast sie unosic) 7va natomiast nie ma mozliwosci zmiany w ogole no a 7vax rev 1.2 nie ma mozliwosci ustawienia fsb 166 mhz (tak jak napisales, trzeba kombinowac) reasumujac: IMO nie sa WYGODNE do podkrecania ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ja naprzykłąd wole zmianiać mnożnik dipami :) .Zobacz taką sytuacje : Mieniłęś w biosie mnożnik i komp nie wstał.Trzeba robić clear cmos albo bateriw wyjąć :) , a ja tylko daje dipa spowrotem i jest good :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzi Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 no rzeczywiscie, w tej sytuacji to jest wygodne :D ale dobrze mi sie przypomina, ze aby plyta na rev. 1.2 poszla na 166 mhz fsb trzeba procka "podrasowac" tak, zeby plyta myslala ze chodzi on na 166 mhz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Tak, ale można też inaczej.Na mobo jest miejsce dla tego zapomnianego DIPA, więć można połączyć to jakimś środkiem do koretky ścieżek na płytkach drukowych i mieć stałe 166 mhz :) .Więć no problemo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...