Skocz do zawartości
Muzyk84

Wiatrak Z Przodu Czy Z Tyłu Obudowy?

Wiatrak z przodu, czy z tyłu?  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wiatrak mocowany na obudowie Twoim zdaniem lepiej sprawdzi się w chłodzeniu wnętrza obudowy?

• przedni
      7
    • tylny
      27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar obniżyć nieco temperaturę wewnątrz obudowy komputera i zastanawiam się, czy jest sens zakładania wiatraka z tyłu obudowy.

Chodzi mi o to, że generalnie wiadomo, że ciepłe powietrze unosi się do góry, a u góry z tyłu obudowy (tam, gdzie jest najcieplej) "czeka" na nie wielki, wolnoobrotowy wiatrak zasilacza, który powoli zabiera je ze środka i wypycha na zewnątrz. Ciepło wychodzi na zewnątrz, pracuje jeden wolny wiatrak - jest cicho i racjonalnie dobrze. Czy to prawda, czy mit?

Dlatego moje pytanie brzmi:

Co jest bardziej wydajne w chłodzeniu wnętrza obudowy, wiatrak wyciągający z tyłu obudowy, czy wiatrak zasysający świerze powietrze z przodu u dołu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz tunel na procesor w pokrywie bocznej, to ten wiatrak z tyłu obudowy nie będzie miał zbytnio co wyciągać, bo ciepłe powietrze idzie do góry, a nim zajmuje się wiatrak w zasilaczu.

Jeśli nie masz tunelu, to wiatrak zawieszony na wysokości procesora będzie zabierał mu zimne powietrze.

Dmuchanie z przodu obudowy ma większy sens, jeśli w coś celujesz. Jeśli dysk ma temperatury powyżej 45 stopni, to możesz zrobić nawiew pod kątem, w kierunku spodu dysku. Przy korzystym układzie budy pozbędziesz się ciepłego powietrza nad kartą graficzną, ostudzisz chipset i przepchasz ciepłe powietrze w kierunku zasilacza.

Generalnie sprawdź, co jest najciepleszje wewnątrz i dmuchaj w to, nie zakłócając naturalnego obiegu powietrza, czyli dół-przód->góra-tył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za opinię.

Zaznaczam, że mam założone na boczki oraz na górę i na dół obudowy od wewnątrz maty wyciszające Spire Soundpad, więc powietrze ma utrudniony wlot do środka przez standartowe dziurki w boczkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukasp - ROTFL :lol2: :blink:

@Muzyk84

mam dla Ciebie bardzo dobrą radę. Sprawdzałem różne konfiguracje, z przodu wentyl, z tyłu, na suficie, tunel na procu, tunel na procu wspomagany wentylem i najbardziej wydajne i jednocześnie ciche rozwiązanie które udało mi się osiągnąć wygląda w ten sposób:

z tylu mam założony 12 cm noctua, na napięciu poniżej 3V. Obraca się ok 200-300 rpm :) Więc jest ciszej niż cicho :)

Żeby to miało sens, w bocznej ściance obudowy, na wysokości karty graficznej nawiercone są otwory. W mojej obudowie akurat fabrycznie.

A więc wentylator wyrzuca ciepłe powietrze na wysokości proca, zimne dostaje się przez otwory poniżej karty graficznej, płynie do góry chłodząc grafikę, procesor, a następnie jest wyrzucane.

Liczby które mówią o tym że jest to skuteczne.

Wentylator wyłączony:

procesor: 60 st

grafika: 75 st

mostek: 75 st

Wentylator włączony na minimalnych obrotach, 200, góra 300 rpm:

procesor 38 st

grafika 56 st

mostek 57 st

Wszystkie podzespoły chłodzone pasywnie, jedyny wentyl to wyciągowy 12 z tyłu i w zasilaczu.

Procek to amd 5000, grafika gigabyte 8600gts silent pipe III.

Dodam jeszcze, że podręcając wentylator na maks obroty temp spada w zależności od podzespołu o 7-10 st.

IMO gra nie warta świeczki. Szkoda moich uszów, cisza przede wszystkim, a temperatury obecnie i tak są rewelacyjne.

Polecam moje rozwiązanie, szczególnie maniakom ciszy :)

Edytowane przez koleszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ ULISSES

Faktycznie, skierowałem wiatrak bezpośrednio na dysk twardy i temperatura zeszła na nim o około 10 stopni w dół

A dysk mam w ciepłym miejscu - zawieszony jest na stabilitorze Scythe HDD Stabilizer w stacji dokującej CD-ROMy, jest tak dużo nieruchomego powietrza i strasznie się ten dysk grzeje.

Położyłem po prostu pod nim wiatrak i puściłem go na 3Volt, powoli się kręci, nie słychać go, a dysk ma o wiele większy komfort pracy.

Samo świeże powietrze w obudowie nic nie daje, trzeba je skierować w konkretne miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest bardziej wydajne w chłodzeniu wnętrza obudowy, wiatrak wyciągający z tyłu obudowy, czy wiatrak zasysający świerze powietrze z przodu u dołu obudowy.

Wyciag jesli rozmawiamy o zysku dla wszystkich komponentow. W koncu gdzies musi uciekac nagrzane powietrze z grafiki, procka i mostka.

A 10 stopni na samym HDD oznacza ze masz w budzie chyba piekarnik [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prosciej go kupic i samemu sprawdzic ? :)

Swoja droga to ja bym sie nie bawil i od razu montowal przod + tyl.

Sam sie zastanawiam o co kaman. Autor temtau ma problem z tymi wentylami, sorry WIATRAKI są w Holandii. Jakby kosztowaly ze 200zł za sztukę, walisz ich tyle ile masz otworów w budzie i jak dla mnie po problemie. Ustawiasz odpowiednio obroty i po problemie.

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi