Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej nie lepiej - ale nikt nie będzie wyłapywał różnic między jedną dźwiękówką a drugą :)

No i nie każdy chce dać drugie tyle za audio.

Grunt, żeby nie była to integra... bo to nie gra - to zamula.

Ja żałuję, że nie zostawiłem SB0090 na początku...

Aczkolwiek choć sam w magię kabla nie wierzę to śmiem twierdzić, że między sznurkiem 2x RCA -> jack od SOLO a Klotz'em GY107 jednak różnica jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jednak zdecydowałem się kupić jakąś karciochę. Każdy ciągle pisze, że na integrze to kij a nie słuchanie... , że zamula i wogóle nie taka jakość dźwięku jak powinna być. Chcę przeznaczyć 200zł i tej kwoty będę się trzymał, nic więcej. Poczytałem troche o X-FI extreme audio na express card, ale dużym minusem jest to że strasznie grzeje się w lapie to miejsce gdzie jest podłączona. U mnie akurat by była tam gdzie trzymam lewą dłoń, czyli całkiem do kitu. Jeden z użytkowników opisał, że sama karta nie jest specjlanie lepsza niż jego Realtek w notebooku Asus G1S i niewarto wydawać tych 200zł... W sumie niewiem co robić :( znalazłem takie cuś, może na usb będzie lepsze SB Surround 5.1 i w sumie niedrogie. Chyba, że macie jakiś inny pomysł :huh:

Znalazłem test kart SB Surround oraz SB Connect test

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do napędzania Solo-7C starczy karta SB Live! albo Audigy 2 se?

w deskopie mam live! 5.1 SB0060 + sterowniki kX 3540 i geniusy 5.1 grają świetnie, na integrze realtek'a 850 tragedia...

różnicy pomiędzy Audigy 2 NX USB a tym live, szczególnej nie widzę [podczas odsłuchu mptrójek]

dla Solo-7C audigy 2 spokojnie styknie, choć ten SE to kastrat

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZy komuś już się zepsuły Solo 7C ? :P Bo mi tak toszkę xD i to w 1szym dniu ;) Mianowicie z głośników dochodzi cichutkie, ale naprade cichutkie "syczenie/bzyczenie" słychać je dopiero podchodząc blisko do głośnika, a jak leci jakis dziwęk to właściwie nie do usłyszenia, ale fakt faktem ;p i moje pytanko, czy warto zanosić to do jakiegos speca ?

Edytowane przez clain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno się nie można powiedzieć, że się zepsuły jeśli bardzo cichutko:) Jak blisko od głośnika słychać? Przy różnych głośnościach też identyczny dźwięk słychać, nawet na max? wyłącz CD-in w regulacji głośności na początek. Jaką masz kartę?

-------------------

No to się zaczęło :D :

http://www.allegro.pl/item372841036_microl...ms_50w_50w.html

http://www.allegro.pl/item372835410_microl...s_60w_60w_.html

:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu w opisie SOLO 7c wykorzystano bez pozwolenia moją mini-recenzję??. I jeszcze bezszczelnie zmieniono w mojej recenzji cenę 315zł na 350zł, tak jakbym kupił te głośniki właśnie od nich.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pytania o amplituner- podobno można, ale nie ma sensu

ja mam status wysyłki odebrana o 18 wczoraj przez kuriera...i tak się zastanawiam czy pchnęli to masówką a w oddziale np Bydgoszcz przeładunek na furgon, czy kurier całą noc jedzie... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech im będzie na zdrowie. Przecież nie będę się z nimi wykłócał. Może moja opinia przyczyni się do wzrostu sprzedaży SOLO 7c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaj

moja paczka właśnie odebrana przez kuriera w oddziale 60km ode mnie. Wiec do 12 myślę będzie. co oznacza że odbiorę w pracy...

chyba przetestuje je na integrze :), co będą stały bez sensu w kartonie :D

haha, zawiesili mi konto na pclab (przy okazji znów pokasowali posty, w tym mój)

jednak moder to nup

...

nasmarowałem im maila co o tym myślę, w grzecznej formie, plus dw głównego guru. Ciekawe czy sie zastanowią...

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bzyczenie jest takie same na każdej głośności, ale jakość głośników sie nie zmieniała ani nic, chyba tam musi byc ;) W kazdym razie ja zawsze dostane gorsze niz inni, juz sie przyzwczaiłem ;) Syczenie jest też bez podpiętych jacków i drugiewj kolumny. A dzoiwekowka to na razie integra, bo mam laptopa, a do lapka dzwiekówki jednak troche droższe są ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pewnością, realtek produkuje bardzo słabe kodeki, tony niskie to buczenie i nic więcej, a ogólna szczegółowość dźwięku bardzo kiepska.

więc różnica na tym SB będzie bardzo zauważalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie dlatego zamówiłem, po wielu postach, które mówiły jaka integra jest zła ;)

Wczoraj jeszcze na gg gadałem z KHOT'em, on ma SB Surround 5.1, i już miałem ją brać, ale zaprzyjaźniony sprzedawca powiedział, że jeśli nie korzystam z zestawu 5.1 ani, z ulepszaczy typu CMSS to niema sensu brac Surrounda, który jest 30zł droższy od Connecta bo nie usłyszę różnicy, więc po co przepłacać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z pewnością, realtek produkuje bardzo słabe kodeki, tony niskie to buczenie i nic więcej, a ogólna szczegółowość dźwięku bardzo kiepska.

więc różnica na tym SB będzie bardzo zauważalna

"Kodek" to akurat jest lepszy niż w audigy 2 ZS (nie ma np. ogromnych zniekształceń IMD przy odtwarzaniu 44,1K w np. Realtek 883) ... ale DAC jest kiepski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porównywanie Realtek 883 do Audigy 2 ZS jest zdecydowanie nie na miejscu, jakoś dźwięku z tej integry w dalszym ciągu jest daleko w tyle.

miałem do czynienia z kilkoma wersjami realteka w tym HD i różnica jest słyszalna gołym uchem, realtek jest w tyle nawet z innymi kodekami np ADI czy te od Intela HD .

i nie chodzi tu o teoretyczne możliwości na papierku tylko o faktyczną jakość jaką otrzymujemy

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie odebrałem 7c

boze jakie kolosy

:D

z koniecznosci pusciłem na razie na integrze jakiejs dziadowskiej ac97 z 2003 roku, plus wmp z radiem 64k, rock, ale power i tak mają niezły

aż szef przylazł spytać co to za dyskoteka :DD

na 47%

w domu je pomęcze jeszcze, tylko wyślę gdzieś sąsiadów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha, zawiesili mi konto na pclab (przy okazji znów pokasowali posty, w tym mój)

A Ciebie to w ogóle nie rozumiem za co wykasowali...

W skrócie, tak się to robi na "poważnym" forum pclab.pl:

wpisuje się coś w "gorącym" temacie >>> 3007896[/snapback]

To bzyczenie jest takie same na każdej głośności, ale jakość głośników sie nie zmieniała ani nic, chyba tam musi byc ;) W kazdym razie ja zawsze dostane gorsze niz inni, juz sie przyzwczaiłem ;) Syczenie jest też bez podpiętych jacków i drugiewj kolumny. A dzoiwekowka to na razie integra, bo mam laptopa, a do lapka dzwiekówki jednak troche droższe są ;p

Czyli trafo/elektronika.

porównywanie Realtek 883 do Audigy 2 ZS jest zdecydowanie nie na miejscu, jakoś dźwięku z tej integry w dalszym ciągu jest daleko w tyle.

(...)

i nie chodzi tu o teoretyczne możliwości na papierku tylko o faktyczną jakość jaką otrzymujemy

Dokładnie! ALC850 skutecznie mi obrzydził moją kolekcję muzy i nie dałem rady słuchać, dopiero na A2ZS + resampl. 48 kHz odżyłem...

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz sobie przez SPDIF do zewnętrznego DAC, np. Realtek'a 883 i porównaj z X-Fi Elite (czy jak tam wolisz Audigy 2 ZS) też podłączonemu do zewn. DAC przez SPDIF ;]

ps. Realtek 883 przy 44,1k bez upsamplowania zagra o niebo lepiej od Audigy 2 ZS (przez cały czas mowa o tym co wychodzi interface'em cyfrowym ... bo to że DAC na płytach głównych są kiepskie wie każdy)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<patrzy maślanym wzrokiem na swoje solo7C>

bajka

tera musze odkurzyć mojego aureal vortexa(naprawić) i wcisnąć, by choć do filmów i muzyyyyykiiii mieć porządny dźwięk

no dobra

nie wiem jak to możliwe, ale

pracowałem przez moment w sklepie mediaexpert, miałem tam do czynienia z zestawami yamachy, onkyo i kilkoma innymi, rozni producenci, rózne kolumny

śmiem twierdzić że te głośniki im wcale nie ustępują

jak to możliwe że one są takie tanie???

słucham dopiero 10 min przewijając rózne typy muzy i nie moge wyjść z podziwu dla nich

128kb lekko ssie ;/, od 256 sie zaczyna jazda :)

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za drobną namową KHOT'a postanowiłem, że napiszę co nieco o głośnikach ;) Wprawdzie teraz nie mam za bardzo czasu, ale jutro wieczorem postaram się wrzucić jakieś fotki i krótką recenzję.

Póki co napiszę, że jestem bardzo zadowolony z zakupu. Jednak przed chwilą bardzo się rozczarowałem, bo po właczeniu głośników zacząłem zwiększać głośność pilotem i wyświetlacz zaczął wariować. Jedyne cyfry jakie teraz wyświetla to od 0 do 9. Kiedy dojde do 9 to następnie pojawia sie zero i tak w kółko ;) Przy zmianie tonów identycznie - obojętnie czy zmieniam na plus czy minus to pojawiają sie tylko dodatnie cyfry. Natomiasto przy wyborze źródła nie ma już AU i PC tylko U i C. Czyli wygląda na to że lewa połowa wyświetlacza padła bez powodu :)

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie/Panie:

Zamknąłem okno, skręciłem wentyle, głośność dałem na 60/60 i żadnego bzyczenia/szumienia od SOLO nie słyszę...

Więc albo faktycznie jest to ciężkie do usłyszenia, albo mam coś nie tak z odbiorem co niektórych częstotliwości... albo mam szczęście...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pracowałem przez moment w sklepie mediaexpert, miałem tam do czynienia z zestawami yamachy, onkyo i kilkoma innymi, rozni producenci, rózne kolumny

śmiem twierdzić że te głośniki im wcale nie ustępują

jak to możliwe że one są takie tanie???

Na allegro mozesz za 699 zl wyrwac zestaw koda 5.1 w drewnie z amplitunerem, CZEMU TAK TANIO?

Prosto dobre zestawy kosztuja duzo duzo wiecej;)

W cenie solo mozna zlozyc ZWROTNICE do dobrego zestawu:)

Wiec raczej nie slyszales dobrego sprzetu, poza tym jak porownywac to tylko w tych samych warunkach:) w sklepie watpie ze wyciagales sie na fotelu i relaksujac sie probowales wylapac pewne niuansy zestawu, a solo pewnie teraz wysluciach!esz jak tylko sie da;) wiec tu raczej autosugestia..

ps. ja osnatnio odpalilem stara gre SLAVE ZERO, i zaraz wylaczylem, wydawalo mi sie ze wygladala lepiej;) ot niedoskonalosci pamieci:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi