Skocz do zawartości
HeretyK

Wc/lc Heretyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wraz ze zmiana sprzętu postanowiłem zmienić moje WC jak na razie nie jest to jeszcze finalna wersja wymaga jeszcze kilku poprawek np zmienić butelkę na jakiś porządny rezerwuar. Chłodnice są połączone w taki sposób że równolegle woda płynie przez dwie dzięki temu zmniejszyłem opory :P

Rozpocząłem od szlifu procka. Co było dobrym posunięciem ponieważ miał wklęsłą czapkę prawie na całej powierzchni

Dołączona grafika

Z obudowy wymontowałem kosz dla dysków co sprawiło że obudowa stała sie bardziej przestronna. Zostały w niej dwa Fendery na min obr. Było by cicho gdyby nie dysk rrryy ale zamierzam mu zrobić blok i owinąć matami

Wszystkie bloki połączone są Tygonem

O to fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez HeretyK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rez rox !

A co do reszty to widać że węże ograniczały inny układ. Ale brawo za pomysł z parownikami, wreszcie ktoś to zrobił w bardziej "pr0" wydaniu. Może warto je obudować siatką ?

Innych zastrzeżeń nie mam :) Kable nawet ładnie ułożone. No i przydał by sie inny kolorek wnętrza budy...może czarny mat ?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rez rox !

A co do reszty to widać że węże ograniczały inny układ. Ale brawo za pomysł z parownikami, wreszcie ktoś to zrobił w bardziej "pr0" wydaniu. Może warto je obudować siatką ?

Innych zastrzeżeń nie mam :) Kable nawet ładnie ułożone. No i przydał by sie inny kolorek wnętrza budy...może czarny mat ?:>

Co do radiatora to przyklejony był przed uruchomieniem kompa, siatka tez o tym myślałem ale te parowniki wykraczają poza obręb obudowy wiec będzie ciężko to zrobić ale pomyślimy

Węże nie pozwoliły na inny układ (to nie jest wąz 8/10:P)

Rez muszę zrobić na zamówienie ponieważ musi mieć na boku dwa wejścia sm 8/10 takie węże wychodzą z parowników i w dnie musi być króciec nk12

Co do temperatur porównanie z grzejnikiem jest dość trudne ponieważ miałem z grzejnikiem również chłodnice 1x12cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezerwuar mniam ;) Ciężko widze 21 na cpu w iddle. Masz jakoś sprawdzić temp wody ? Jak coś podaj. Jak wymieniałeś układ to rozkręcałeś mnp żeby sprawdzić czy anodyzowanie trzyma ?

Co do anodyzowania to ono trzyma na pewno jedyne co to mam zmieniony top bo kilka pierwszych bloków sie odbarwiało ale barwnik to nie anodyzowanie. Dodatkowo całośc zalana Borygo EKO prawie 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1)Butelka chyba i tak zniknie ponieważ wrócę do układu zamkniętego ponieważ z tego co mi wiadomo pompa CWU lubi układy zamknięte ale to jeszcze nie jest pewne. Kolejna revizja jak kupie 8800GTS/gtx/ultra w okazyjnej cenie :rolleyes:

2)Zastanawiam sie nad zamontowaniem z powrotem chłodnicy 12cm ponieważ fender na niej miał pewny opór powietrza i dość mocno owiewał sekcje zasilania i dodatkowo obniżała temperaturę wody, jednak w obudowie było goręcej ponieważ ograniczała przepływność powietrza

3)Co do wyklejania budy czarnymi matami czy malowaniem to nie jestem do tego przekonany ponieważ jest to dość oklepana forma modingu , może folia inicjująca carbon i per*olne szlaczek lub dwa paski jak w viperze i będzie festyn :P :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pod jakim względem nie wystarcza?

musi mieć na boku dwa wejścia sm 8/10 takie węże wychodzą z parowników i w dnie musi być króciec nk12

chociaż IMO można to na inne sposoby obejść.

Węże wychodzące od parowników łączysz ze sobą trójnikiem T lub Y i po złączeniu zapodajesz już jednego węża do reza.

Otwór na króciec nk12 to też sprawa prosta.

No chyba że chcesz mieć reza 'oryginalnego' ;)

Edytowane przez JaX_CCC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o czymś nie performance czyli nie żadna sztuka dla sztuki tylko sztuka użyteczna czyli materiał miedź ewentualnie mosiądz, aluminium i zamiast wyglądać elo kolorowo będzie oddawać ciepło. W układzie gdzie dąże do maxymalnego wyciszenia i wydajności przy mocnym OC co jest trudne do zrealizowania więc każdy [W] oddany do otoczenia jest ważny ponadto wszystko staram sie robic małymi kosztami i małym nakładem czasu :rolleyes: (nawet jeszcze DFI nie okiełznałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rura miedziana o pojemności około 0,5l nie będzie oddawać ciepła :rolleyes: Miałem kiedyś przejściowo chłodzenie gdzie za chłodnice robiła 5l butla po wodzie :P i dawało rade 5l cieczy i cały dzień nie rozgrzała sie do 30* przy temperaturze otoczenia ok 21*C, oczywiście komp niepodkręcony i dwa bloki (CPU i GPU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi