Skocz do zawartości
kzk

Pomoc W Wyborze Routera Wifi

Rekomendowane odpowiedzi

witam, posiadam router wifi Ovislink WL-5460AP z APPRO. jest postawiona siec, wszystko elegancko :)

znajomy chce sie podlaczyc do mojej sieci zeby miec internet. ma 2 kompy w domu w tym jednego laptopa i zalezy mu na tym zeby miec w laptopie neta bezprzewodowo w domu, desktop moze byc po kablu. pomyslalem ze najlepiej kupic router wifi z dwoma antenkami - jedna odbieralaby sygnal ode mnie, a druga antena stworzylbym u niego w domu dodatkowa podsiec zeby mogl miec na tym laptoku bezprzewodowo. czy dobrze mysle?? czy LINKSYS WRT54G-EU bedzie najlepszym/najtanszym wyborem??? czy moze polecacie jakies inne rozwiazanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doc zegoś takiego jak ty piszesz nie są ci potrzebne dwie antenki tylko dwa oddzielne interfejsy radiowe; nie skonfigurujesz jednego radia na odbiór i nadawanie jednocześnie; imo taniej wyjdzie dac dwa apeki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to do czego sa 2 antenki w tym linksysie: Dołączona grafika

ja sobie tak myslalem ze jednego patyka bym wykrecil i podlaczyl przez kabel zewnetrzna antene (czyli jako AP Client), a drugi patyk by mi sluzyl do rozsylania internetu w domu (AP).

czyli tak sie nie da zrobic?? do czego w takim razie ta druga antena sluzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz dziesiątki urządzeń posiadających dwie anteny; linksys jest typowym sprzętem soho (small office or home use o ile sie nie myle) a dwie anteny posiada tylko i wyłącznie do zwiększenia zasięgu wewnątrz pomieszczeń. obieateny są przylutowane do jednego wyjścia układu w formie zmostkowanej lub do dwóch (oznaczonych jako main i aux) które notabene pełnią taką samą funkcję (nie zagłebiając się w ich faktyczne przeznaczenie). Jeżeli chcesz próbuj, ja już podłączałem do liksysa dużą ExtraEter 18 do nadawania w świat a że pod nią było 'głucho" to wkręciłem w puste miejsce patyk; co to dało? obrazowo mówiąc całą moc apek 'pchał' w małą antenę bo miał łatwiej a nadawcza zamias 18db siała z mocą ~2 wg reflektometru, proszę mnie nie krytykować za niefachowe słownictwo ale musiałem to jakoś namacalnie wytłumaczyć :)

Jeżeli tak jak piszesz chcesz go ustawić na client i podłączyć antenę to niby jakim cudem tryb klient potrafi coś nadawać? jedno wyklucza drugie...

Z tego co pamiętam to np. Tonze aw-6660 posiada dwa nadajniki niezależne w jednym urządzeniu ale są one na oddzielne pasma (2,4 oraz 5ghz) żeby się wzajemnie nie zakłócać

Jeżeli już tak bardzo mi nie wierzysz to możesz spróbować podłączyć te dwie anteny ale nie w trybie klienta tylko repeater; teoretycznie taka opcja może działać ale to jest wg. mojego doświadczecznia lepienie z g... i na dłuższą metę więcej jest z tym problemu niż działania.

Nie takiej wyjdzie kupić np: 2 TP-LINKI TL-WA501 jako klient i TL-WR542 jako ruter do nadawania? (chyba ~180 za oba)

Edytowane przez roodin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi