Ma'kabra Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Witam. nosze sie z zamiarem zmiany zasilacza gdyz moj juz jest wyesploatowany i drugi raz zaczyna fiksowac a gwarancja sie juz konczy. Oto moj sprzet to : asus a7n8x-e deluxe barton 2500+ 2x 1gb ddr1 400mhz galaxy 6600gt z zalmanem seryjnie podkrecona ale ja jeszcze z niej wycisnolem conieco 3x hdd + dvd + floop 2x wentyl 120cm i 1x 80cm soundblaster audigy i sieciowka na pci wszytskie 6 usb zajete jakimis duperelami Nie wiem dokladnie jaka linie +5v potrzebuje ( ile amperow na niej ) teraz mam zasilacz topower TOP-526 P6 420W ktory ma 30A na linii +5v. Juz bylem zdecydowany na kupno zasilacza Corsair 520HX ktory zbiera swietne opinie ale po doglebnym zapoznaniu sie z roznymi opiniami dochodze do wniosku ze jak wszytskie nowe zasilacze jest on przystosowany do pecetow ktore lykaja wszytsko z +12V i ma on tylko 24A na linii +5v... Znanazlem tez tagana tory ma az 48A na +5 i teraz nie wiem mam dylemat czy kierowac sie przy kupnie ta linia bo nie wiem ile u mnie z niej ciagnie pradu. Wydaje mi sie ze pomimo agp to karta skoro ma wlasne zasilanie to bierze prad z linii +12 ale nie jestem tego pewny w 100% Mam tez jedna opinie ze ten Corsair nie jest zasilaczem odpwoiednim do dlugotrwalego bycia w uzyciu bez odpoczynku i w wyniku tego moglby sie przegrzewac ( az mi sie nie chce wierzyc ). Moj komputer wylaczany jest moze pare razy do roku a takto chodzi wlaczony nonstop ile tylko sie da po za szybkimi restartami co jakis czas Jesli ktos zna sie na tym lepiej odemnie to prosze o jakies rady i sugestie w wyborze zasilacza smile.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 http://allegro.pl/item362935512_fortron_fs...cy_wroclaw.html i nie szukaj dalej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 A jaką kwote chcesz przeznaczyć na ten zasilacz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 O matko :lol2: 520W do zasilania platformy na socket A, mozesz odpowiedziec w jaki sposob takie komputery pracuja na zasilaczach 350W, nie mozesz to ja Ci odpowiem, bo wiecej nie potrzeba, nawet jakbys mial 10 HDD i z 15 wentyli. I drugie co to znaczy "zaczyna fiksowac" moze cos innego "fiksuje" a zasilacz ma sie calkiem dobrze. Zmierz mu napiecia miernikiem pod obciazeniem, bedziesz wiedzial czy to on fiksuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Witam. nosze sie z zamiarem zmiany zasilacza gdyz moj juz jest wyesploatowany i drugi raz zaczyna fiksowac a gwarancja sie juz konczy. Oto moj sprzet to : asus a7n8x-e deluxe barton 2500+ 2x 1gb ddr1 400mhz galaxy 6600gt z zalmanem seryjnie podkrecona ale ja jeszcze z niej wycisnolem conieco 3x hdd + dvd + floop 2x wentyl 120cm i 1x 80cm soundblaster audigy i sieciowka na pci wszytskie 6 usb zajete jakimis duperelami Nie wiem dokladnie jaka linie +5v potrzebuje ( ile amperow na niej ) teraz mam zasilacz topower TOP-526 P6 420W ktory ma 30A na linii +5v. Juz bylem zdecydowany na kupno zasilacza Corsair 520HX ktory zbiera swietne opinie ale po doglebnym zapoznaniu sie z roznymi opiniami dochodze do wniosku ze jak wszytskie nowe zasilacze jest on przystosowany do pecetow ktore lykaja wszytsko z +12V i ma on tylko 24A na linii +5v... Znanazlem tez tagana tory ma az 48A na +5 i teraz nie wiem mam dylemat czy kierowac sie przy kupnie ta linia bo nie wiem ile u mnie z niej ciagnie pradu. Wydaje mi sie ze pomimo agp to karta skoro ma wlasne zasilanie to bierze prad z linii +12 ale nie jestem tego pewny w 100% Mam tez jedna opinie ze ten Corsair nie jest zasilaczem odpwoiednim do dlugotrwalego bycia w uzyciu bez odpoczynku i w wyniku tego moglby sie przegrzewac ( az mi sie nie chce wierzyc ). Moj komputer wylaczany jest moze pare razy do roku a takto chodzi wlaczony nonstop ile tylko sie da po za szybkimi restartami co jakis czas Jesli ktos zna sie na tym lepiej odemnie to prosze o jakies rady i sugestie w wyborze zasilacza smile.gif Do płyt które nie mają wtyczki 4-pin do zasilania CPU to rzeczywiście musi być mocna 5v nawet jeśli karta graficzna jest zasilana dodatkowo bo te dodatkowe zasilanie jest często jednocześnie 12v i 5v. Są płyty z tą podstawką które maja już zasilanie CPU z 12V (takie z gniazdem 4-pin) Z zasilaczy markowych o wysokiej sprawności ,wytrzymałości (24/7) i jakości to dobre są Cooler Master izielony bo najsłabszy 430W ma 140W na 5v ale trudno to kupić obecnie http://www.morele.net/produkt/51493/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma'kabra Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 chce kupic zasilacz ktory kiedys bedzie na nowsza platforme wiec jakies zasilacze za 60 zlotych mnie nie interesuja :) a do tego gwarancja 6 miesiecy a 5 lat to roznica. chcialem przeznaczyc jakies 350 zlotych max. zastanawiam sie w tej chwili nad corsair 520HX albo tagan TG500-BZ ale roznica ceny to prawie 100 zlotych wiec raczej corsair. dzieki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tagasu Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Corsair 450W jest dobry i nie za drogi przy tym. A 450W powinno starczyć nawet i do nowego zestawu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 chce kupic zasilacz ktory kiedys bedzie na nowsza platforme wiec jakies zasilacze za 60 zlotych mnie nie interesuja :) a do tego gwarancja 6 miesiecy a 5 lat to roznica. chcialem przeznaczyc jakies 350 zlotych max. zastanawiam sie w tej chwili nad corsair 520HX albo tagan TG500-BZ ale roznica ceny to prawie 100 zlotych wiec raczej corsair. dzieki za odpowiedzi Po pierwsze, to nawet i mocne zestawy nie potrzebują zasilacza o mocy większej niż 500W. Po drugie, to "nowsza platforma", rozumiem athlon na am2 lub c2d, a dokładniej, nowe karty graficzne, korzystają z linii 12V, co ma się nijak do starych kart, które czerpały siłę z 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 chce kupic zasilacz ktory kiedys bedzie na nowsza platforme wiec jakies zasilacze za 60 zlotych mnie nie interesuja :) a do tego gwarancja 6 miesiecy a 5 lat to roznica. chcialem przeznaczyc jakies 350 zlotych max. zastanawiam sie w tej chwili nad corsair 520HX albo tagan TG500-BZ ale roznica ceny to prawie 100 zlotych wiec raczej corsair. dzieki za odpowiedzi Obawiam się że w tej konfiguracji 520HX ma za słabą 5V Za około 350 dostaniesz Corsair HX620 z wyraźnie mocniejszą 5v http://www.skapiec.pl/site/cat/37/comp/248428 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 a ja delej stawiam na swoim. Na cholerę chcesz wydać na zasilacz 350zł? Jeśli tylko po to żeby mieć mocną linię 5V i żeby później się przydał to lekka przesada. Imho lepiej wydać teraz 60zł (na gwarę nie patrz, bo one rzadko padają), a później dać 200zł za coś z mocną 12V. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ja biegałem na Chieftecu 410-212 na Athlonie gdzie 5v się liczyło i teraz biegam na PDC i jest wsio dobrze. W dodatku się nie grzeje (fanswap 400-500rpm). Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...