Skocz do zawartości
gacus24

Jaką Kupić Płytę Pod Q9450?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę Was o poradę jaką kupić płytę główną pod Q9450. Miałem zamiar kupić DFI LT na P35 ( okazało się że wycofana ze sprzedaży ), tak samo X38.

Jaką polecilibyście płytę główną do w/w procesora? Płyta musi spełniać kilka warunków a mianowicie:

- obsługa pamięci DDR2, tzn żeby po włożeniu modułów i ustawieniu dzielników od razu je wykrywała

- na płycie musi dać się zainstalować Thermalright Ultra-120 eXtreme

- płyta musi mieć jak najlepszą sekcje zasilania ( najlepiej 8 faz )

Proszę o pomoc. Cena do 650zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz o tym ze 2 tygodnie temu slyszalem ale nie sadzilem ze to prawda. A jednak... Zwroccie uwage ze praktycznie wszedzie zniknely z polek. Jedynie mozna gdzie uzywke kupic lub lezaki magazynowe. Natomiast nie ma problemu z seria DK.

A co do plytki to faktycznie kupa. Szukaj na llegro moze trafisz jaka nowke. Maximus'a nie bierz bo to qpa, duzo ludzi sie przesiadalo na DFI z Maximus'a ze wgledu na dziurawy bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn MARS zbiera bardzo dobre opinie, ale nie jest zbyt popularny, jako że ww. DFI dominowało nad nim we wszystkich aspektach.

Płyta jest niesamowicie stabilna, oraz pozwala na niezłe OC (wg. rankingów plasuje się pomiędzy DFI LP LT P35 a P5K Pro). Dodatkowo posiada dopracowany bios. Od razu odradzam zakup P5K, mimo że ma 8 faz, 5-fazowy Gigabyte G35 był w stanie podawać stabilniejsze napięcie przy takim samym zestawie (testy pcarena bodaj).

Z tego co mi wiadomo, są jeszcze dostępne DFI LanParty DK za serii X38, które są niewiele gorsze od LT P35. Za tą cenę możesz spróbować upolować unikalnego ASUS Blitz Formula (do którego należy w tej chwili kilka WR w kategorii CPU na HWbot). Nie próbuj zakupu płyt z nForce 680i, bo nie są wstanie wykryć quadów 45nm.

Nic mi innego nie przychodzi do głowy, ale prawdopodobnie abit IX38 QuadGT też sprawował by się tutaj świetnie.

Aha, wystrzegaj się płyt DDR3 jak ognia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI na X38 LT już też nie mogę dostać. A ten Abit IX38 QuadGT - słyszałem że chipset mocno się grzeje - prawda to?

Jakie są róznice między DFI LT X38 a DFI LT X48? Czym te płyty się różnią?

Proszę uwzględniać warunki z 1 posta gdyż chłodzenie i pamięci już mam w domu i płyta musi je spełniać.

Edytowane przez gacus24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abit wydaje rzadko biosy do tej płyty, co do chłodzenia to nie wiem. DFI różni sie chipsetem północnym, wersje LT mają to samo chłodzenie.

Na Marsa nie wsadzisz w pozycji pionowej eXtrema. Obejrzy sobie WC by Klata.

Edytowane przez stolara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to znaczy że DFI różnią się chipsetem północnym? Na czym polega ta różnica? Czy te chłodzenie da się zainstalować na DFI LT X48? W DFI LT X38 nie ma z tym żadnego problemu.

Edytowane przez gacus24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie co jest zmienione to nie wiem. Co do chłodzenia to zależy w która stronę. W pionie na DFI X38 jest ciasno bo styka się z chłodzeniem stock od NB, a na X48 też powinno się zmieścić. W poziomie na obu płytach zamontujesz na luzaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy w/w chłodzenie wejdzie na 100% na Abit IX38 QuadGT? Jaką sekcję zasilania ma ten Abit? Co do DFI LT X38 - te chłodzenie można zamontować też elegancko w pionie i nic się nie styka - http://www.clunk.org.uk/forums/reviews/173...ing-review.html Ostatnia fotka na dole.

Edytowane przez gacus24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI na X38 LT już też nie mogę dostać...

Ale mi chodziło o DFI LanParty DK X38...

...A ten Abit IX38 QuadGT - słyszałem że chipset mocno się grzeje - prawda to?...

Fakt, zresztą jak każdy X38... Także prawdą jet fakt, że rzadko pojawiają się biosy do niej, ale standardowy powinien zaspokoić twoje potrzeby, ew. sięgniesz po modyfikowane biosy, których dla abita od groma.

Jakie są róznice między DFI LT X38 a DFI LT X48? Czym te płyty się różnią?

- mają tą samą płytkę

- niemal identyczne chłodzenie

- lepsza obsługa crossfire na x48

- obsługa nowego mostka południowego ICH10R, ale na razie tylko i wyłącznie obsługa, bo ten będzie miał swoją premierę wraz z P45

- reszta to marginalne różnice typu "0,05V więcej na RAM"

- no i zapewne wydolniejsze zasilanie, bo x38 LT się strasznie grzał przy quadach...

Ciągle namawiam na Abita IX38 QuadGT oraz ASUS'a Blitz Formula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie bym kupił tego Abita ale muszę mieć 100% że spełni ta płyta wszystkie warunki z 1 posta.

z TEGO topicu na XtremeSystems.org:

Compatable Air Cooling List (NOTE: Doesnt take into consideration case sizes)

Thermalright Ultra-120 Extreme

Thermaright Ultra-120A

Enzotech Extreme-X

Enzotech Ultra-X

Scythe "MINE Rev.B " 3Heat Pipes CPU Cooler

Zalman CNPS9700 LED Aero Flower

ChillTec Thermo Electric CPU Cooler...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę na bakier jestem z angielskim ale dobrze zrozumiałem że da się bez problemu zamontować Thermalright Ultra-120 Extreme na tym Abicie? Ile faz ma ta płyta? Da się :-) A tutaj potwierdzenie http://www.clunk.org.uk/forums/reviews/815...ing-review.html ( fotka z postu 5 ). Mam jeszcze 1 pytanko. Czy po zamontowaniu tego chłodzenie wentylator na tym radiatorze ma być skierowany aby dmuchał w kierunku mostka północnego, czy tak żeby dmuchał od mostka północnego na zewnątrz? Jak jest właściwie?

Edytowane przez gacus24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi