the_quick Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Hej Obecnie mam to co w podpisie. Czyli AMD x2 4400. Mysle nad przejscie do 775 i intelow. Nie chce duzo wydac, wiec E2180 wydaje sie idealny. Tylko czy jest sens, czy zwiekszy sie wydajnosc kompa, czy to bedzie to samo? Do tego bym dolozyl Gigabyte GA-P35-DS3L. Tu znowu pytanie, ja mam wciaz ddr2 533, w opisie plyty jest tylko 667, czy ona obsluzy moje starsze pamieci. Dzieki z gory za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Płyta obsłuży 533, od tego są dzielniki. Jeśli myślisz by kręcić to warto przejść na LGA775, ale proca myślę że lepiej E2160 wziąć. Płyta no hmmm... Albo dołóż do DS3R/Abit IP35-E albo pomyśl na P31-DS3L. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 A ok, dzieki. Mysle raczej o abicie. Ale nadal nie wiem czy taki upgrade ma sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 A ok, dzieki. Mysle raczej o abicie. Ale nadal nie wiem czy taki upgrade ma sens Jeśli myślisz by kręcić to warto przejść na LGA775Już bardziej dobitnie nie potrafie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol-s Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Miałem: Opteron 165 s939 + DFI LP nF4SLI kręcone na 3,1GHz +1,5GB RAM ~DDR490 Przesiadłem się na: DC2160 kręcone na 3,15GHz(da się więcej :D ) + GA-P35-DS3 + 2x1GB Patriot LLK... Czy warto w moim przypadku chyba tak bo za stare części wziąłem więcej niż kosztowały nowe :D , a wydajność to kwestia dyskusyjna... Intel lepiej radzi sobie z obliczeniami, a na AMD miałem dużo większą szybkość zapisu/odczytu RAMu. Kolejna sprawa to ten Opteron przy 3,1GHz potrafił się trochę zagrzać. Kolejne minusy dla Intela to tylko jedno złącze IDE i praktycznie brak płyt z portami LPT i COM, a plusy są takie, że mogę bez problemu na moją nową płytkę władować Quada. Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 (edytowane) Imho nie warto chyba że planujesz OC i w przyszłości jakiegoś lepszego proca, np E8xxx albo quada. Bo tutaj to wydajność wzrośnie, ale podczas normalnej pracy tego nie odczujesz, a jak nie podkręcisz to odczujesz.... jej spadek. No i w pewnym sensie się cofniesz... bo wymienisz proca 64bit na 32bit ;) który dodatkowo został pozbawiony kilku bajerów. Edytowane 23 Maja 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 Imho nie warto chyba że planujesz OC i w przyszłości jakiegoś lepszego proca, np E8xxx albo quada. Bo tutaj to wydajność wzrośnie, ale podczas normalnej pracy tego nie odczujesz, a jak nie podkręcisz to odczujesz.... jej spadek. No i w pewnym sensie się cofniesz... bo wymienisz proca 64bit na 32bit ;) który dodatkowo został pozbawiony kilku bajerów. Od kiedy E21xx ma 32 bit? :| Wg mnie nie ma sensu wymieniać... chyba że będziesz kręcić.... proste.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 23 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2008 O taka wlasnie odpowiedz mi chodzilo. Wlasnie krece athlona :), na razie z 2.3 doszedlem do 2.829 max :) A rownie obserwuje aukcje E4300, bo tu widzialem ze swietnie sie krecily te proce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...