Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie które grają lepiej? Czy w ogóle opłaca się zakupić któryś z tych zestawów? Ktoś posiada któryś z tych głośników i mógłby przedstawić jakąś mini recenzje?

Edytowane przez Suchy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zdaje sobie sprawę że wzmak plus kolumny zmitłyby któryś z tych zestawików. Co do tego że insynuujesz że nie znam się na głośnikach- masz w stu procentach racje. Jestem w tej materii zielony. Ostatnio jednak sporo czasu spędzam na forach audio i chcę wybrać jak najlepszey zestaw. Cena w polsce za Bose jest owszem komiczna i nie mam pojęcia jakim cudem polski reprezentat firmy taką ustanowił (w USA są o połowe tańsze) ja jeżeli bym je zakupił to właśnie z zachodu po rozsądnej cenie. Co się zaś tyczy ich samych to trochu o nich poczytałem i wydają się być rozsądne (i wcale nie oznacza że małe musi grać gorzej). I chciałem je również porównać do Mako dla tego że mają podobne ceny (chociaż Mako wyglądają jak choinka- jak je widzę to normalnie śmiać mi się chce z projektantów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat Ciebie nie mialem na myśli. To było takie ogólne stwierdzenie. Przyjrzyj się dokładnie tym głośniczkom. Podstawowe prawa akustyki nie pozwalają żeby coś takiego grało na przyzwoitym poziomie. Przecież jeden dwu calowy głośnik w plastikowej obudowie nie zagra jak porządna kolumna. Jednyną zeletą tych zestawów jest zapewne ich moc oraz silny bas. A jeszcze jak widzę certyfikat THX, to już mówię do widzenia takim wynalazkom. Jak koniecznie chcesz wydać 1000zł na głośniki, to kup Microlab Pure 100.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze. Może błędem było zamieszczenie w tym zestawieniu Mako. Ale jeżeli zaś chodzi o Bose to wielkość w tym przypadku zdaje mi się nie ma znaczenia bo głośniki owe nie opierają się na akustyce ale na psychoakustyce co stanowi zgoła inne rozwiązanie niż czysta fizyka. Wiele osób uważa że głośniki łamią pewne standardy- głośniki są małe ale grają przyzwoicie. Czytając ich recenzje również nie mogę uwierzyć że grają na poziomie kolumn ze wzmacniaczem. Może i daje się uwieść pięknym hasłom reklamowym, ale jednak jeżeli istnieje sporo osób chwalących takie rozwiązanie to coś w tym musi być. Na głośnikach się nie znam kompletnie. Jestem w tej kwestii laikiem i niestety jako „człek zielony” swoje wnioski i spostrzeżenia muszę opierać na zdaniu innych (to pewnie dla tego creative i inne logitechy się dobrze sprzedają bo potrafią przemówić ludzkim głosem do zwykłych zjadaczy chleba). Wracając do Bose- mają wiele opatentowanych rozwiązań, sprzedają się na całym świecie dosyć dobrze, wiele osób w recenzjach i na forach ich wyroby sobie chwalą. Więc dla czego by nie? Co się zaś tyczy kolumn to również myślałem nad takim rozwiązaniem, ale po prostu nie mam na to miejsca w mym skromnym lokum. Kolumny raczej nie nadają się do bliskiego odłuchu i nie są tak wszechstronne bo trzeba przyznać że do muzyki zdają się być idealne ale już gożej chyba sprawa wygląda w grach i filmach.

Edytowane przez Suchy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewam się jednak przewagi efekciarstwa i gadżeciarstwa nad naturalnością.

1000% pewne. Inaczej być nie może. O naturalności dźwięku można zapomnieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No prawdopodobnie zakupie (w sumie to nie ja tylko znajoma) głośniki w Irlandii gdzie gdzie kosztują o połowę mniej niż w Polsce. I teraz pytanie- czy nawet z ceną znacznie mniejszą opłaca się je brać? To oczywiście pytanie do osób które Bose posiadają lub się z nimi zetknęły. No ale czytałem w recenzjach że nawet te 1200 zł to nie będzie kasa wyrzucona w błoto owe recenzje znajdują się tu: http://www.frazpc.pl/artykuly/518/BOSE/Companion/i/tez/gra i tu: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=bose&jedna_strona=1

I również zdaje sobie sprawę że dzwięk nie będzie naturalny, ale w sumie to chyba nie jest wadą, przynajmniej jak dla mnie. Wolę dzwięk który przez głośniki będzie jakby dopieszczony niż kryształowo czysty- sterylny.

Edytowane przez Suchy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu też interesowałem się Bose. Widać, że byle jakie one nie są i inżynierowie trochę nad nimi posiedzieli. Cena mniejsza o połowę to już jest ciekawie. Nie chwalę 2.1, ale IMO lepsze Bose oparte na psychoakustyce, niż takie Z-2300, które ani akustyki ani psychoakustyki nie posiadają:)

Tutaj jeszcze jedna opinia o Bose Companion 3.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na ixbt (jak nie tam to może być gdzie indziej) jest recenzja Bose Companion 3? Jeżeli tak to może ktoś to przetłumaczyć? Jestem tymi głośnikami naprawde zainteresowany i chciałbym zasięgnąć informacji nie tylko od polskich recenzentów, a rosyjski to dla mnie czarna magia również a poziom mojego angielskiego nie jest tak wysoki by zrozumieć pojęcia i zwroty z zakresu techniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOSE nie graja przyzwoicie i nigdy nie grały - ta firma projektuje sprzęt do dyskretnego zastosowania - małe głosniczki plus mocne suby (i klasyczne dziury w paśmie) - klubiki knajpki sale konferencyjne - to ich główny rynek - zreszta zawsze tak było - nie aspirowali na sprzęt super hifi czy audiofilski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOSE nie graja przyzwoicie i nigdy nie grały - ta firma projektuje sprzęt do dyskretnego zastosowania - małe głosniczki plus mocne suby (i klasyczne dziury w paśmie) - klubiki knajpki sale konferencyjne - to ich główny rynek - zreszta zawsze tak było - nie aspirowali na sprzęt super hifi czy audiofilski

I tu się zgadzam ... mogą grać miło ... mogą wydawać się super ... ale to nie jest Hi-Fi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta firma chyba słynie z tego, że ma bardzo niekorzystny stosunek jakość/cena :) Miałem okazję słuchać muzyki na kolumnach Bose (nie pamiętam jaki model) i nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia, wg mnie grały bardzo przeciętnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie te Bosy nawet za 700zł to głupota... Już lepiej kupić porządne (najlepiej drewniane) 2.0 niż 2.1 w tej cenie, kawał plastiku i tyle ... Pozdrawiam :)

[albo tani/używany wzmacniacz za ok. 300zł - trzeba by się rozejrzeć ~ może coś takiego http://allegro.pl/item379573928_wzmacniacz...0_rarytas_.html , bo przecież to i tak do zestawu 2.1 czy stereo więc obsługi DD czy DTS nie potrzeba i do tego np. 2 x http://allegro.pl/item372320927_kolumna_jb...s_178_nowe.html (sam takie mam w 5.1, są świetne! I wszystko nie wyjdzie więcej niż 700zł... Jeśli ma się tyle kasy na głośniki to warto pokombinować.]

Edytowane przez skywalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dostałem Companion 5 cóż mogę powiedzieć grają rewelacyjnie piękna stereofonia i średnica, subik w tym zestawie to po prostu mistrzostwo świata bas jest miekki szybki i precyzyjny. Poprzednio miałem Z-5500 i nie ma porównania. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi