Skocz do zawartości
szuwar1

Zmiana Podzespołów

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

denerwuje mnie to iz na mojej karcie graficznej na ktora wydalem dosc duzo kasy najnowszy nfs tnie jak nie wiem

pomyslalem ze procesor zwalnia mi kompa i pora go juz wymienic na jakas x2,ale wtedy to i pewnie przydaloby sie zmienic zasliacz zwlaszcza ze moja karta jest pradozerna (a moze zasilacz zostawic? sam juz nie wiem)

duzo gram i potrzebuje wydajnosci zatem dajcie mi jakies rady co najlepiej wymienic w kompie i na co (patrz sygnatura:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo Procek ogranicza Grafikę i to bardzo. Jak nie masz dużo kasy i nie OCujesz to bierzesz coś na X2 (4400+ i jakaś płyta z chipem AMD) i masz zestawik za ~250zł. Chyba że masz trochę więcej to E2160 i MoBas do tego, ale na Intelu się nei znam więc tutaj pole do popisu mają inni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kupujesz x2 4400+ (lub wyżej ale imho nie warto) i na tym kończysz, ewentualnie OC.

Albo sprzedajesz proca i mobo i kupujesz:

E2160 (OC konieczne żeby był szybszy od tego AMD)

P31-DS3L (tylko tutaj znowu będziesz musiał zrobić porządek z pamięciami bo płyta obsługuje tylko 4 warstwy)

A zasilacz spokojnie starczy, nie musisz wymieniać.

Ogólnie jak nie masz ochoty na stwianie systemu od nowa i nie planujesz OC to bierz AMD.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

denerwuje mnie to iz na mojej karcie graficznej na ktora wydalem dosc duzo kasy najnowszy nfs tnie jak nie wiem

pomyslalem ze procesor zwalnia mi kompa i pora go juz wymienic na jakas x2,ale wtedy to i pewnie przydaloby sie zmienic zasliacz zwlaszcza ze moja karta jest pradozerna (a moze zasilacz zostawic? sam juz nie wiem)

duzo gram i potrzebuje wydajnosci zatem dajcie mi jakies rady co najlepiej wymienic w kompie i na co (patrz sygnatura:

Wypada wymienić CPU na jakieś szybsze X2 przykładowo 5400+ taktowane 2.8 GHz lub 5000+ z odblokowanym mnożnikiem jeśli

uwzględniasz OC.

Bardzo budżetowo to można wstawić x2 4800+ za ok 200 zł.

Edit

Zasilacz nie jest najmocniejszy ale można wstawić 45W X2 4850E taktowany 2.5 GHz (nowy bios wcześniej)

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha dzieki za info

zrobie tak ze wymienie tylko proca na x2 tylko jaki najlepszy cena\wydajnosc

OC raczej nie wchodzi w gre (plyta i tak za bardzo nie pozwala)

moge wydac 300-400zl

Edytowane przez szuwar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

zrobie tak ze wymienie tylko proca na x2 tylko jaki najlepszy cena\wydajnosc

OC raczej nie wchodzi w gre (plyta i tak za bardzo nie pozwala)

moge wydac 300-400zl

Do tej płytki dobrze nadaje się X2 5000+ WOF(AM2)(65 W,65nm) Black Edition ze względu na odblokowany mnożnik bo można zrobić

lekkie OC zmieniając tylko mnożnik CPU. Pomimo że BOX nie ma w zestawie chłodzenia.

Wcześniej trzeba wgrać odpowiedni bios.

http://kdo.pl/product_info.php/products_id/20504

Druga opcja całkowicie bez OC to ADO5400DOBOX (chłodzenie w zestawie)

To jest rev. G2 65 nm (w sklepach są błędne opisy twierdzące że to 90 nm)

http://kdo.pl/product_info.php/cPath/232_2...oducts_id/23159

Powyżej 300 to na dzisiaj nie ma dobrego CPU do tej płyty (ma 3 fazy i bardziej prądożernego CPU lepiej tam nie wstawiać)

Może się pojawić w czerwcu jakiś x2 z 2MB L3 ale nie wiadomo jak będzie taktowany, jak wydajny i kiedy dokładnie będzie do kupienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--------------------

Plyta główna: Asus M2N-E

Procesor: Athlon64 3200+

Pamięć: Patriot KH DDR2 2-512 + 2-1024 (PC667) dual

Dysk: Segate Barracuda 7200.9 160GB (sata 2)

Zasilacz: ModeCom 400W (model NO.:MC-400 ATX2.0 PFC)

Karta graficzna: ATI PowerColor X1950PRO (512)

Napisane, że ma DDR2 PC667.

Do mocnego OC może nie starczy, ale kompa odpali. Zanim uspyrla na lepsze może na tych siedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisane, że ma DDR2 PC667.

Do mocnego OC może nie starczy, ale kompa odpali. Zanim uspyrla na lepsze może na tych siedzieć.

Wątpię czy odpali jeśli włoży wszystkie 4 moduły do płytki p31.

Po to chce robić modernizację żeby szybciej działało teraz i bez problemów z kompatybilnością i OC a nie jak będzie chciał przeznaczyć więcej

kasy na sprzęt.

Przy większym budżecie można kupić E8400 (OEM zeszły poniżej 500 zł) z płytą i przynajmniej będzie pewny wzrost wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi