DEVBOL Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Wydaje mi sie że jednak Q6600 bedzie najlepszym wyborem... jeszcze mam ostetczny tylemat miedzy nim a e8400;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 i ty sie mylisz bo quad ma 8mb cache a 8200 tylko 6mb. quad ma 8mb na 4 rdzenie, co daje mu 2mb na rdzeń, a e8200 6mb na 2 rdzenie, czyli po 3mb na 1 jajko Specjaliści... Q6600 2x4=8MB czyli współdzielone 4MB na kazde dwa rdzenie E8200 1x6=6MB, czyli współdzielone 6MB na dwa rdzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 sory ale jeszcze 10 sek nawet wiecej gdyby byl szybszy ten 8200 niz moj 6400 to i tak nie ma sensu kupowania 8x00 ale jak sie ktos podnieca nowymi cyferkami producenta to juz jego sprawa.. lama heh dobre;) ale jak uwarzasz ze penryn taki super to ok;) w koncu kazdy ma prawo pisac co mysli:) A czy ja napisałem coś takiego ?? Nie - to znów nadinterpretacja. PO prostu dałeś do porównania dwa zbyt odległe od siebie ustawienia. Seria 8xxx jest szybsza od 6xxx o kilka procent i tyle ... Nie każdy ma jednakowe potrzeby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Pojedynczy wątek ma do dyspozycji max 6MB cache L2 przy E8xxx Pojedynczy wątek ma do dyspozycji max 4MB cache L2 przy E6xxx i Q6xxx (pomimo że łącznie jest 8MB L2 w Q6xxx) Jeśli aplikacja jest wrażliwa na rozmiar L2 to różnica wydajności może być znaczna na korzyść E8xxx jeśli nie to nie będzie różnicy. Oczywiście przy aplikacjach wielowątkowych (poza takimi z dwoma wątkami obliczeniowymi) Q6600 jest dużo szybsze od E8xxx. Podobna przewaga Q6600 będzie widoczna przy wielu wymagających od CPU aplikacjach odpalonych jednocześnie. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...