bartek46op Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Witam, planuje przemeblowanie systemu chłodzenia w obudowie. Zbliżają się gorące dni i temperatura rośnie. Mam do dyspozycji: 3 x Fander 120mm 2 x Scythe S-Flex 1200 obrotow. obudowa to coolermaster rc690 :). Czekam na propozycje dot. rozmieszczenia wentylatorow w obudowie (1 fander jest na coolerze od procka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekk Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Bierz Fandery, a jeśli masz w obudowie miejsca na wentylatory z przodu i z tyłu, to będzie najlepsze rozmieszczenie w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Z przodu jest fander, z tyłu tez, na procku też (moze zdjac? pasywnie jest przystosowane to chlodzenie). I wtedy bym mial 1 fandera i 2 scythe... i 2 miejsca u gory (na dole SQD lezy) Bierz Fandery, a jeśli masz w obudowie miejsca na wentylatory z przodu i z tyłu, to będzie najlepsze rozmieszczenie w obudowie.nie wiesz ile ta obudowa ma miejsc? :unsure: Edytowane 31 Maja 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 Nad czym tu sie zastanawiac? :| S-flexy jako nawiew a Fandery ustaw na wyciag aby ostatnie lekko obnizyc wydajnosciowo do poziomu wentylatorow Scythe'a. W razie wiekszego grzania puscisz na potencjometry 12v i z glowy. A zdejmowanie mozesz sobie co najwyzej potestowac. Bo przy tylu fanach pasywne mija sie z celem ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 (edytowane) Nad czym tu sie zastanawiac? :| S-flexy jako nawiew a Fandery ustaw na wyciag aby ostatnie lekko obnizyc wydajnosciowo do poziomu wentylatorow Scythe'a. W razie wiekszego grzania puscisz na potencjometry 12v i z glowy. A zdejmowanie mozesz sobie co najwyzej potestowac. Bo przy tylu fanach pasywne mija sie z celem ^^ No ale wiesz - temu Thermalrightowi czy z wentylem czy bez to nie sprawia wielkiej róznicy. Na wyciągu fander z tyłu i ew. 2 u góry a na wciągu Scythe na 5V? Zalezy mi tez na ciszy :( nie musza byc wszystkie wentyle zamontowane :) Edytowane 31 Maja 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Ok zrobilem tak: zdemontowałem fandera z procka. Do góry dałem fandera i scythe, do przodu fandera i do tyłu fandera. Efekt - nizsza temperatura, na procku ZMALAŁA! o 1*C. Jest ciszej i przewiew dobry:). Jak kupie regulator Kaze Master od Scythe bede podpinal pod kontroler ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Ja bym sugerował inaczej - Fander na procesorze, z przodu i z tyłu obudowy, a S-Flexy oba na górę. Ewentualnie, jeśli temperatura procesora nie jest najważniejsza to przeniósłbym jednego Fandera na spód obudowy. Jeśli wszystko będzie pracowało na 5V to nie powinieneś narzekać na hałas, bo powinno być na granicy bardzo cichego z niesłyszalnym. Oczywiście to wszystko, jeśli np. zechciałbyś dokupić z jednego kolejnego S-Flexa na ten przykład. Apropos - spróbowałeś może zablokować boczne otwory i sprawdzić jak się ma wtedy ciepłota układów? :) Pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Zamówiłem Scythe Kaze Master także będę miał czym regulować :). Na spód obudowy nie da rady bo tam lezy dysk w SQD. Probowałem otwory zatykać - temperatura na grafice rośnie średnio o 4*C. Dzięki Labovsky na rade, jak we wtorek otrzymam panel to dam 2 Scythe na góre, Fander - przód, tył, procek :). Na procku będę włączał chyba tylko podczas gier albo mocno upalnych dni. PS. jeszcze wyciąc kratki w otworach wentylacyjnych, okleić uszczelką i wstawic grille. jeszcze tylko pytanie: ktore podlaczyc pod kontroler i do czego czujki przyczepic Edytowane 1 Czerwca 2008 przez bartek46op Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Doszły dodatkowe fundusze ~150zł. Scythe Kaze Master w drodze, 150 zł (nie musi być cała kwota) do przeznaczenia na końcowy etap wyciszania i przystosowania komputera pod bardzo upalne dni. Myślałem nad matami bitumicznymi ale tych jest bardzo dużo i nie wiem co wybrać - jakieś rady? Myślałem też nad radiatorem na mostek północny... Pomóżcie, mam mętlik w głowie. Chce mieć cichutki zestaw i jednocześnie z zapasem mocy na upalne dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Proszę o bezpośrednie porównanie głośności Fandera i S-Flexa głównie chodzi mi o pracę łożysk przy tych samych obrotach 800 i 1200 rpm. Czy jest sens dokładać do S-Flexa. Jak z trwałością Fanderów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Jak się przysłuchałem to Fandery wydają mi się cichsze of Scythe. Ja Scythe się wolno kręci to słychać tam minimalny świst łożyska.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 Probowałem otwory zatykać - temperatura na grafice rośnie średnio o 4*C.Tego akurat się domyśliłem, ale jak tam pozostałe? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 POzostałe też tak sobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 3 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2008 No więc mam już Scythe Kaze Master. Stwierdziłem, że maty nie trzeba bo jest wystarczająco cicho już :D panel pomógł niesamowicie, temperatury się ustabilizowały, mam pełną kontrolę nad wentylacją :) Jest super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...