Skocz do zawartości
D3NV3R

Komputer Dla Kuzyna

Rekomendowane odpowiedzi

No więc zostałem poproszony o złożenie komputera dla 16-letniego kuzyna (z okazji dnia dziecka OFC). Niestety tak już jest tutaj w Anglii, że albo się kupi marketowy crap, albo komputer typu Dell XPS i się zapłaci 150% ceny części.

Przede wszystkim budżet - całkowicie jest do wydania 800 funtów, ale jako że kuzyn już posiada PS3, a na PC gra w zasadzie tylko w WoW'a i CSS oraz ET:QW, większość zainwestowałbym w porządny monitor. (wszystko ze sklepu overclockers.co.uk, chyba że ktoś na forum zna lepszy).

Jestem zdecydowany na:

- najważniejsze - monitor Dell Ultrasharp 2408WFP 24" - kuzyn, podobnie z resztą jak ja, zakochał się w tym monitorze i na pewno będzie to najlepsza opcja do PS3 oraz nowego komputera - to będzie na 100%

W tym sklepie ten monitor chodzi po ~350 funtów.

Komputer raczej nie będzie rozbudowywany (może poza dodaniem RAMu czy HDD). Zestaw ma być cichy, ale "zwykłe" OC wchodzi w grę. Teraz komputer (do 450 funtów, ale na wszelki wypadek próbuję się zamknąć w 400).

- Pentium Dual Core E2180 (w Anglii E2160 nie są już dostępne) - 45 funtów

- Gigabyte P31-DS3L (więcej nie potrzeba) - 47 funtów

- OCZ 2x1GB Platinum Rev.2 (w tym sklepie wszystkie zestawy 2x1GB zaczynają się od takiej ceny) - 35 funtów

- HDD chciałbym Samsunga F1 320GB ale nie jest dostępny, więc wziąłbym WD Caviar 400GB SATA II WD4000AAKS - 50 funtów (z Samsungiem będzie taniej)

- BFG GeForce 9600GT 512MB OC (więcej chyba nie potrzeba ale nie jestem pewien czy w 1920x1200 da radę przy obecnych grach i detalach med-high-ultra) - to jeden z najtańszych 9600 w tym sklepie, a wg. testów w internecie jest jedną z najlepszych do OC - 103 funty

- DVD+-RW LG/LiteON/NEC - 20 funtów

Wychodzi równe 300 funtów. Za pozostałe 100~150 trzeba kupić zasilacz i obudowę.

Obudowa musi być ładna, markowa i wysokiej jakości. Przeglądałem już wszystko - od Lian Li przez CM a na Antec'u skończywszy. Wyszło na to że podoba mi się (z wyglądu zewnętrznego) większość obudów 50+ funtów.

Wymagania odnośnie budy są następujące:

- zasilacz musi być na dole

- może być wyjmowana tacka na MOBO

- fajnie byłoby gdyby płyta była montowana do góry nogami na lewej ściance

- ogólnie dobre chłodzenie oraz przynajmniej 2 otwory pod wiatraki 120mm

Za resztę kupię zasiłkę. Zależnie ile zostanie, kupię Corsair'a VXEU450 i zrobię fanswap, albo kupię jakiegoś Chief'a.

JEŚLI BĘDZIE TO WARTE ZACHODU, ZESTAW MOGĘ ZAKUPIĆ W POLSCE, ale wtedy już raczej inny 9600GT (ten BFG jest dość drogi w Polsce).

Proszę o pomoc w wyborze obudowy oraz zasilacza.

Edytowane przez D3NV3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to typy na zasilacz mamy. Teraz trzeba dobrać niezłą budę, która spełnia podane wymagania (głównie zasiłka na dole).

Zasilacz na bok, mam kolejne dylematy (xD):

- patrzę na testy 9600GT i w rozdzielczości 1920x1200 w aktualnych grach (DIRT, TDU, CoD4, Wiedźmin itp.) przy AAx4/bez AA framerate jest na pograniczu grywalnego i niegrywalnego (30-45fps). Nie jestem pewien czy przy takim procku będzie to wystarczyć.

- mobo, pod względem możliwości jest jak najbardziej OK, ale budzi moje wątpliwości pod względem wyglądu, który jest mało atrakcyjny (no jak ma być "ładny" PC to niech już mobo też będzie ładne); po prostu sprawia wrażenie budżetówki; coś ciekawszego za trochę więcej pieniędzy można polecić? (za "ładną" płytę uważam np. MSI Neo2 albo ASUSa P5K Pro czy Abita IX38 QuadGT, ale to już nie ten segment cenowy). Wiem że trochę dziwne takie wymaganie, żeby mobo była ładna, no ale jak pomyślałem że na płycie będą siedziały OCZty w aluminiowym radiatorku i fajny BFG, to dobrze byłoby żeby płyta dopełniała tego "wrażenia"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłka na dole to w obudowach Cooler Master Centurion RC-590, ale istnieje duża szansa, że kuzynowi nie spodobaja sie ażurowe jej wykończenia. Tam tez pewnie jest tacka na mobo... Chociaż głowy uciąć nie dam, nie miałem jej w rękach, a i testów 0... Są testy. http://www.ocia.net/reviews/cmcenturion590/page1.shtml

Nie czytałem jeszcze, mam nadzieję, że jest warta uwagi, ponieważ mam zamiar ją zakupić.

Nie ma tacki, jednak po screenach widzę, że można ją dość nieźle "ogołocić" z blachy, więc i pewnie montaż jest dość łatwy, przy zachowaniu odpowiedniej wysokości wewnątrz.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte P31-DS3 to dobra płyta ale tylko w swojej klasie cenowej (ograniczenia RAM i power dla CPU, awaryjność)

P5K/EPU jest w przystępnej cenie http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6501394

Co do obudowy z tacką na płytę to trzeba pamiętać o wysokości chłodzenia (w moim Cooler Master Praetorian max 14 cm wysokość bo tacka).

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP, mam pytanie. Czy P5k/EPU jest jakoś okrojona, że jest tańsza o ok. 30 zł od bliźniaczej p5k-pro, nieposiadającej tego systemu oszczędzania energii?

Obie mają EPU.

Jest okrojona o 2 porty SATA raid i kawałek radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi