Skocz do zawartości
diabSTER

Pc Do 3500zl + Monitor Ok. 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak komputer ma być skoncentrowany na wysokie osiągi w 3dmarku i duże ilości fpsów w przyszłych grach fps. Można to krótko ująć kombajnem na fps'y. Na kartę graficzną mogę wydać tak ok. 1500zl (nie wiem czy lepsze będzie podwójna 512 czy jedna 1gb) chyba to tyle konkretów, teraz zdaje się na was.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym wyborem będzie zestaw za 3 500 zł z tego tematu .

Dobry proc , 4 GB ramu , karta mająca 2 rdzenie i pojemny dysk .

Ew. zamiast 9800GX2 brać 2 x 8800GT 1GB , np. ten od Palita , razem koszt kart to jakieś 1 062 zł .

Wydajność podobna , a dodatkowe 512 MB na rdzeń się przyda w niektórych grach .

Wadą jest konieczność kupna płyty na chipsecie NV lub droższym X38 :

NF650i

DFI Infinity NF650i Ultra-T2 - 348 zł

MSI P6N SLI-F - 229 zł

NF 750i

MSI P7N SLI Platinum - 383 zł

Asus P5N-D - 342 zł

Tego Asusa znalazłem też za 170 zł ale coś mi tu nie pasi , na skąpcu jest za duzy skok cenowy więc to chyba błąd - jak by co to link .

X38

Asus P5E3 - 450 zł

Abit IX38-QUAD GT - 599 zł

Foxconn X38A - 516 zł

DFI LP DK X38-T2R - 529 zł

Do X38 trzeba instalować modyfikowane sterowniki , na orgyginalnych SLI nie będzie działać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm , E8400 jest już dobrym CPU , potem jest E8500 ale kosztuje 799 zł , wg. mnie dopłacanie 230 zł do CPU tylko o 160 mhz szybszego jest nieopłacalne , lepiej podkręcić E8400 .

W cenie tego 8500 masz Quada 9300 , co 4 rdzenie to nie 2 .

W przyszłych tytułach 4 rdzenie będą lepsze niż 2 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję (ESC.pl) :

Procesor : Intel Core2Duo E8400 OEM - 525 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5K PRO - 320 zł

RAM : Mushkin 2x2GB 800MHZ EM - 270 zł

Karta Graficzna : Gigabyte 9800GX2 1GB - 1459 zł

Zasilacz : Enermax Pro82+ 525W - 359 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 185 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 110 zł

Obudowa : Antec Three Hundred - 199 zł

RAZEM : 3531 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej by było zakupić np. takie http://allegro.pl/item373356000_pcie_galax..._overclock.html dwie karty, zaoszczędził bym wtedy coś ok. 500zl które by poszło na k. muzyczna i głośniki.

1gb tutaj nie ma sensu i wogóle 9600GT jest gorsze od 8800GT, lepiej brać 2x8800GT 1GB, albo 9800GX2, albo poczekać na GX260,280 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieładnie się podepnę, ale może sprawdzisz, co ja mam zamiar zakupić na początku lipca?

http://forum.purepc.pl/temat/Co-kupic/59/P...Zestawu/267606/

Nie bierz zestawu z SLI, ponieważ chipsety, które go obsługują, są wolniejsze i/lub o wiele droższe od dobrego p35. Za zaoszczędzone pieniądze możesz "wyhaczyć" 9800GX2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Zzizzy

P35

Asus P5K Pro - 320 zł

Gigabyte EP35-DS3R - 280 zł

Asus P5KE - 370 zł

NF 6xx/7xx

MSI P6N SLI - 227 zł

DFI Infinity NF650i - 348 zł

MSI P7N - 383 zł

Asus P5N-d - 342 zł

Ja jakoś nie widzę dużej różnicy cenowej , czasami jest nawet taniej niż P35 .

A co do wydajności - nie licząc SPI te chipsety mają podobną wydajność .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do grafy to jednak zdecyduje sie wydać te 1500zl na 9800gx2, ale zostało mi jeszcze jedno pytanie na dłuższa metę lepiej wybrać tego duo: Intel Core2Duo E8400 OEM, czy może dopłacić do jakiegoś 4 rdzeniowego?

A i jeśli już przyjdzie czas na kupno to w jakim sklepie? (mieszkam w Białymstoku) czy może jakimś sklepie internetowym, czy może w ogóle zbierać wszystkie części oddzielnie po allegro?

Edytowane przez diabSTER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok co do grafy to jednak zdecyduje sie wydać te 1500zl na 9800gx2, ale zostało mi jeszcze jedno pytanie na dłuższa metę lepiej wybrać tego duo: Intel Core2Duo E8400 OEM, czy może dopłacić do jakiegoś 4 rdzeniowego?

A i jeśli już przyjdzie czas na kupno to w jakim sklepie? (mieszkam w Białymstoku) czy może jakimś sklepie internetowym, czy może w ogóle zbierać wszystkie części oddzielnie po allegro?

IMO lepiej szybsze 2 rdzenie.

Ja bym kupował w internecie, bo jeśli chodzi o Białystok (też tam mieszkam), to tu jedynie Komputronik (nie licząc Vobisa, Hitecha i Simmtecha). W internecie na pewno by wyszło taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zestawik ciekawy ale na dzień dzisiejszy nie opłaca się kupować 9800gx2 bo 17 jest premiera gtx260/280 i warto zobaczyć czy te nowe karty będą rzeczywiście takie super jak nv zapowiada. a monitor to bym polecił nec'a accusync22wmgx wczoraj takiego kupiłem i jestem w niebo wzięty, monitor bardzo fajnie wygląda a obraz normalnie żyletka no i zachwyca jeszcze wielkość ekranu zwłaszcza jak 6 lat siedziało się na lg flatronie f700b którego miło wspominam olbrzymi plus tego monitora to ilość wejś (np HDMI :mrgreen: ) teraz muszę wymienić resztę sprzetu bo na p4@2,5ghz i gf6600 256mb raczej nie pogram w natywnej rozdziałce no ale do filmów to jest sprzęt I klasa naprawdę polecam ten monitorek bo jest wart swojej ceny

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi