Bartekiju Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 (edytowane) Czesc Kilka dni temu kupilem okazyjnie wlasnie ten procesor. Nie jest to co prawdwa w dzisiejszych czasach procesor 1-klasy ale jak pisalem kupilem go w prawdziwej okzji :rolleyes: Niestety nie mialem jeszcze okazji go zamontowac gdyz paczka z plyta glowna jeszcze do mnie nie dotarla :unsure:. Dzis rano z ciekawosci rozpakowalem procka i niestety troche sie rozczarowalem zarowno fabrycznym chlodzeniem jak i "imitacja pasty termoprzewodzacej" nalozonej na wentylator. Domyslam sie ze nie jest to sprzet najwyzszej jakosci dlatego rozwazam zakup dobrej pasty jak i chlodzenia. Od 2h czytam artykuly o pastach i wentylatorach i nie wiem zabardzo na co powinienem sie zdecydowac. Z testow past dowiedzialem sie ze najlepsza jest Coollaboratory Liquid Pro ale jest dosc droga w porownaniu z ciut slabsza ZALMAN ZM-STG1. Codo chlodzenia to zastanawiam sie nad SCYTHE Ninja z tego co wyczytalem jednym z najlepszych chlodzen jednak za spore pieniadze, a Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120 ktory podobno jest najlepszy w swojej klasie cenowej lub ewentualnie Arctic Cooling Freezer 7 Pro Teraz licze na wasze opinie :wink: P.S. Uprzedzam pytanie czy mam zamiar podkrecac procesor, moze nie odrazu ale z pewnoscia Edytowane 12 Czerwca 2008 przez kantadi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Elviso26 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 odpowiedz jest prosta jezeli OC w planie masz to chłodzenie z pewnoscią zmień.. ja posiadałem ten procesor akurat dobrą sztukę miałem bo sie kręcił na 3.5GHZ stabilnie przy mmozniku 8 i wcale nie jest to jak piszesz słąby procesor... po takim OC wymiatał... nawet przy 3.3 Ghz wymiatał... ja BOXA wymieniłem na początku na AC Freezer 7 PRO PWM i tempy spadły pod obciazeniem o 12 stopni na pascie Arctic silver 5 takze polecam... pozniej zaplanowałem wymianę na e8400 selekta od znajomego i za wczasu dokupiełm Thermalright Ultra 120 Extreme... tempy spadły o kolejne 7 stopni .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 odpowiedz jest prosta jezeli OC w planie masz to chłodzenie z pewnoscią zmień.. ja posiadałem ten procesor akurat dobrą sztukę miałem bo sie kręcił na 3.5GHZ stabilnie przy mmozniku 8 i wcale nie jest to jak piszesz słąby procesor... po takim OC wymiatał... nawet przy 3.3 Ghz wymiatał... ja BOXA wymieniłem na początku na AC Freezer 7 PRO PWM i tempy spadły pod obciazeniem o 12 stopni na pascie Arctic silver 5 takze polecam... pozniej zaplanowałem wymianę na e8400 selekta od znajomego i za wczasu dokupiełm Thermalright Ultra 120 Extreme... tempy spadły o kolejne 7 stopni .... Tak czy siak - z boxa warto przesiąś się na coś pokroju Arctic Cooling Freezer 7 Pro. Można zyska 100-200MHz stabilne i co ważniejsze zmniejszy halas (box jak się rozkręci to już nieźle rozrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 Jak chcesz dobra i tania paste to bierz Arctic Ceramique. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 kantadi bierz Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120 i do tego AC MX-2/ Tuniq TX-2. Co do najlepszej pasty to na pierwszym miejscu stawiam IC Diamond 7 Carat :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2008 pentagram jest super bierz go:D (patrz sygnaturka:D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ja bym brał Karakorum + ZM STG1/AS5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 kantadi bierz Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120 Mysle ze to bedzie najlepszy wybor jednak boje sie ze to chlodzenie nie zmiesci mi sie w obudowie :( Posiadam taka obudowe 3019407[/snapback] pentagram jest super bierz go:D (patrz sygnaturka:D) Hehe niezle niezle :rolleyes: jak bede sie bral za podkrecanie proca to sie do Ciebie zglosze :wink: Mam praktycznie taki sam komputer tyle ze grafike inna 8800gt:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Karakorum nie wejdzie do tej budy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Najwyżej bok otwarty zostawisz jak ci się nie zmieści ;p A e4500 na 3GHz powinien spokojnie polecieć (patrz sig) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrew DC Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Moim zdaniem nie ma sensu kupować jakiegokolwiek coolera do tego procka. Ja lecę na najzwyklejszym BoXie. Zaaplikowałem pastę Arctic Silver 5. Temperatura przy największym katunku nie przekracza 75*. Wcześniej miałem Thermaltake Blue ORB II. Miałem na nim tempy o około 5* niższe. I nic poza tym - ani lepszego oc, ani większej ciszy. Dlatego sprzedałem ORBA i założyłem boxa z miedzianym rdzeniem. Mówi się, że lepiej nie przekraczać 70* na procu - ja tyle przy graniu/pakowaniu RAR itp nigdy nie osiągnę. A orthrosa od czasu wykrycia stabilnych ustawień już nie włączam. Więc na cholere mi Ninja, Thermalrighty i inne cudaki. (choć nie ukrywam, podobają mi się) Co innego kupić cooler za 100zł do procka za 600, a co innego do cpu za 250zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Moim zdaniem nie ma sensu kupować jakiegokolwiek coolera do tego procka. Ja lecę na najzwyklejszym BoXie. Zaaplikowałem pastę Arctic Silver 5. Temperatura przy największym katunku nie przekracza 75*. Noto powodzenia, twoj procek z pewnoscia posluzy ci przez dlugi czas jezeli pracuje przy temperaturze 75* :blink: Z lepszym chlodzeniem i porzadna pasta mozna podkrecic procka i utrzymac temperature o 20* nizsza. A wracajac do tematu, to w takiej sytuacji na jakie chlodzenie powinienem sie zdecydowac?? Co innego kupić cooler za 100zł do procka za 600, a co innego do cpu za 250zł. 250zl to kosztuje twoj procesor (E2180) za nowego E4500 trzeba zaplacic w granicach 400zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 A wracajac do tematu, to w takiej sytuacji na jakie chlodzenie powinienem sie zdecydowac?? Najlepiej na Pentagrama Karakorum ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Karakorum nie wejdzie do tej budy. Nie wejdzie do mojej obudowy :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 (edytowane) Moim zdaniem nie ma sensu kupować jakiegokolwiek coolera do tego procka. Ja lecę na najzwyklejszym BoXie. Zaaplikowałem pastę Arctic Silver 5. Temperatura przy największym katunku nie przekracza 75*. Jest sens jeśli chodzi o ciszę. Karakorum mu nie wejdzie, wyskoczę tu z używana Ninją jednak. Powinna wejśc do tej obudowy i spoko schłodzi e4500 gdyż z autopsji wiem iz te procki sa chłodniejsze niż e2xxx. btw ja na boxie leciałem nawet 3.6G i co z tego 75-79* łatwo osiągnąć nie w tym rzecz żeby zajechał nowy sprzęt. Do 3.0G na boxie jest spox. Edytowane 13 Czerwca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Jest sens jeśli chodzi o ciszę. Karakorum mu nie wejdzie, wyskoczę tu z używana Ninją jednak. Powinna wejśc do tej obudowy Hmm tyle ze z tego co wiem to Ninja jest mniejsza od Karakorum o 0,5cm a to niewielka roznica :unsure: Moge sie mylic oczywiscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) Najwyżej bok otwarty zostawisz jak ci się nie zmieści ;p A e4500 na 3GHz powinien spokojnie polecieć (patrz sig) :P Akurat 3 GHz to większośc tych procków na boxie zrobi... A cichego chlodzenia raczej nie kupuje sie po to, zeby miec bude z otwartym bokiem (zaburzony obieg powietrza + hałas). Moze mini ninja? (tylko tu juz cena moze byc trochę zaporowa). Jak nie, to stary, dobry freezer 7 pro za 50zl bedzie w sam raz. Edytowane 14 Czerwca 2008 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 (edytowane) Hmm tyle ze z tego co wiem to Ninja jest mniejsza od Karakorum o 0,5cm a to niewielka roznica :unsure: Moge sie mylic oczywiscie 160mm TR HR-01 wchodzi na styk do CM Elite 330 (186mm) więc 150mm Ninja wchodzi do 180mm budy. Widziałem juz takie screeny u Nas na forum. Możesz pomierzyć na sucho ile masz miejsca od podstawki procesora do bocznej ścianki dla pewności. Zmieścić tam Karakorum to będzie troche ryzyko, ale z rachunku 160mm wchodzi do 186mm budy to 155mm powinno dac sie upchnąć do 180mm (teoretycznie :lol2: ) lepiej pomierz najpierw zanim cos kupisz. Edytowane 14 Czerwca 2008 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Ultima90 + Noiseblocker 92mm rev.2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zmierzylem odleglosc od procka do sciany obudowy. Jest to jakies 14 moze 14,5cm ale wtedy to zapewne radiator bedzie sie stykal z sciana obudowy :unsure: Co w takiej sytiacji powinienem kupic? Chcialbym tylko zaznaczyc ze napewno nie bede sie bawil w jakies extremalne podkrecanie proca, ewentualnie podkrece go na 3,0 z malym hakiem :rolleyes: Codo pasty mysle ze najlepsza bedzie ZALMAN ZM-STG1 ze wzgledu na bardzo dobre wyniki w testach jak i bardzo prosta aplikacje P.S. Jak duza jest roznica miedzy Ninja plus a wersja Ninja mini?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2008 :blink: 140mm od socketu. Coś nie wierzę. Mierzysz od podstawki czy od góry boxa :razz:. Pozostaje w takim razie Fryzjer lub Pentak HP-100. Do 3.0 to spokojnie te coolerki wyciągną ze skręconymi wiatraczkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartekiju Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 :blink: 140mm od socketu. Coś nie wierzę. Mierzysz od podstawki czy od góry boxa :razz:. Pozostaje w takim razie Fryzjer lub Pentak HP-100. Do 3.0 to spokojnie te coolerki wyciągną ze skręconymi wiatraczkami. Zmierzylem od procesora do sciany bocznej obudowy. Czyli mowisz ze lepiej te chlodzenia czy ninja mini?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 15 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 (edytowane) Ninja mini to syf jest przecież :? Mało wydajne a drogie. Edytowane 15 Czerwca 2008 przez QRVICH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 16 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2008 Witam. Ostatnio bawiłem się w czyszczenie kompa i uszkodzeniu uległ Arctic.7 Teraz zastanawiam się co kupić bo box ostro daje i prawie nie wyrabia :) Wszyscy polecają tego Pentagrama HP120 - wejdzie mi to na mojego MOBASA ? bo mam rozbudowany system chlodzenia chipsetu i troszkę się boje ze moze nie wejsc!!! Raczej do budy sie zmiesci Coolermaster RC690 ? Chyba ze macie cos lepszego w cenie 70-120 zł? PS Sorki za podpiecie w temacie ale niechce robic nie potrzebnego syfu na forum! Z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 imho wejdzie na ut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 (edytowane) imho wejdzie na ut Przytocze gdzieś na forum trafiłem CYTAT : standardowo karakorum na dfi p35 nie pasuje, dopiero po małej modyfikacji "koszyka" i tylko w pozycji z wywiewem pionowym " Dobra do właścicieli MOBASOW takiej jak moja : Co kurna wchodzi tam ? Cena mało ważna byle nie z 250 zł bez przesady (cicho i ładnie ma być ) procek nie jest zbytnio wymagający co do dużego chłodzenia - fryzjer dawal w miare rade! Edytowane 17 Czerwca 2008 przez BorysVasiliev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) CYTAT : standardowo karakorum na dfi p35 nie pasuje, dopiero po małej modyfikacji "koszyka" i tylko w pozycji z wywiewem pionowym "a ja trafiłem na coś takiego: ale hp-100 AlCu nie wejdzie na płyte DFI DK P35 T2, koszyk wadzi o górny radiator na mofach.czyli karakorum też nie wejdzie. Z tego co widzę to UT nie ma radiatora przy górnej krawędzi płyty, ale z drugiej strony koszyk od karakorm i tak nie wlezie, bo się nie zmieści nad radiatorem od NB,, więc i tak lipa Edytowane 21 Czerwca 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 dokładnie... kurde i mam problem z chłodzeniem na CPU bo teraz takie giganty robią ze nei wiem co wejdzie a co nie ... a niechce w ciemno wydawac z 200 zł na chlodzenie a później za 150 zł sprzedwać bo nie wlazło. Arctic wchodzi - bo miałem ale niechce już tego chłodzenia bo jest 1.Ciut za głośne jak trzeba wentyl podkręcić 2.co za tym idzie mało wydajne. nigdzie nie mogę znalezdz co ludzie maja na DFI takiej jak moja - co za chlodzenie to bym z nich sciagnal :) Nadal jade na Boxie - głośno :P na noc musze wylaczac kompa :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 A może Triton 75? Mam i nie narzekam. Wentylator 12cm dobierasz sobie sam. A gabarytowo nie jest zbyt rozległy. Jak będziesz zainteresowany to mogę zrobić jakieś fotki jak to wygląda u mnie. Co do temperatur - u mnie (sygnatura) orthos FFT priorytet 9 - temp. max. na rdzeniach po kilku godzinach 65 stopni na maksymalnych obrotach wentylatora. Wentylator na Tritonie to Scythe Slipstream 1200rpm. Obudowa chłodzona tak sobie - z przodu wentyl na 5V, z tyłu taki sam też na 5V. Temperatura w mieszkaniu około 22, 23 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 A może Triton 75W tej cenie zdecydowanie nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...