Skocz do zawartości
Gość Kruczek

Ocena Zastawu 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy przeczytać kilka testów - na tej konfiguracji, 8800GTS będzie o wiele słabszy od 4850, będąc jednocześnie droższy.

W testach, które przeglądałem w najlepszym wypadku 4850 dorównuje 8800GTS, a w większość wyraźnie z nią przegrywa. Na dodatek bardzo się grzeje (ok, można zmienić chłodzenie). Skąd taki zachwyt nad tą kartą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W testach, które przeglądałem w najlepszym wypadku 4850 dorównuje 8800GTS, a w większość wyraźnie z nią przegrywa. Na dodatek bardzo się grzeje (ok, można zmienić chłodzenie). Skąd taki zachwyt nad tą kartą?

a to dziwne , bo ja widziałem że w większości testów wyraźnie wygrywa z 98gtx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to dziwne , bo ja widziałem że w większości testów wyraźnie wygrywa z 98gtx

No właśnie.. Wszyscy się tą kartą zachwycają i ok, jest to dość udana konstrukcja, ale przeglądam cały czas testy i nie widzę takiej wyraźnej przewagi. W wielu przypadkach karta jest wyraźnie słabsza od 8800GTS 512MB (chyba, że użyto jakiegoś wyjątkowego ezgemplarza). W kilku owszem, minimalnie wygrywa z 9800GTX, ale w niewielu..

Sam się nad tą kartą zaczynam zastanawiać, oczywiście w połączeniu z innym chłodzeniem, ale jednak wyniki tych testów póki co mnie powstrzymują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na jakies testy patrzyles. Ja widzialem ze w 80% testow jest lepsza od 98gtx ale przegrywa z 98gtx OC od evga bodajze. A co za tym idzie jest lepsza od 88gts

Przejrzałem jeszcze raz wszystkie testy (uzupełnione, bo większość była jeszcze aktualizowana) i rzeczywiście nie wygląda to tak źle, chociaż dalej twierdzę, że 8800GTS godnie z tą kartą rywalizuje (podobnie jak 9800GTX). Dodatkowo wyraźnie niska jest wydajność w niektórych grach z dx 10 (Crysis, World of Conflict, Lost Planet). Choć to pewnie kwestia sterowników.

Tymczasem interesuje mnie wersja z 1GB, bo słyszałem, że są już gry, gdzie 512 okazuje się ciut za mało:

http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=3268

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak. Dzisiaj jadę zamówić kompa :razz: Będzie to wyglądało tak...

Procesor: Core 2 Duo E8400

Płyta główna: Asus P5Q PRO (P45 2xPCI-E SATA2 DDR2)

Dysk twardy: Samsung F1 640GB 7200obr. 16mb

Zasilacz komputerowy: Corsair 550V CMPSU-550VXEU

Karta graficzna: MSI GF8800GTS

Pamięć: 2x OCZ 2048MB 800MHz Reaper EPP HP CL4 (2x1024)

Nagrywarka: Pioneer DVR-215 SATA

Wentylator do procesora: Scythe Mugen

Obudowa: Logic 701A

Monitor: LCD 19 LG W1952TQ

Głośniki: Logitech 2.1 S220

Mysz: A4Tech OP-620D

Klawiatura: Tracer TRK-102 Gamma USB

Razem: troszke ponad 3500zł :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nie dałeś się przekonać do radeona , ok twój wybór, jeśli zapłacisz jakieś 500zł to można powiedzieć że zakup jest jeszcze w miarę opłacalny.

PS: I skoro już kupujesz zestaw do gier to kup sobie mysz do gier a4tech x750F(BF) kosztuje z 60zł a jest dużo lepsza niż ta co wybrałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego radeona to go nie wybrałem bo jakoś mnie ta jego temperatura odstrasza :angry:

Zmienisz chłodzenie i będziesz miał jedną z chłodniejszych kart na rynku.

I skoro ja to polecam, a kilka dni temu jeszcze 8800GTS broniłem (w porównaniu do ATI 4850) to naprawdę tak jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kruczek

Zamówiłem już kompa będę miał w środę. Mam jeszcze pytanie bo miałem do wyboru Asus P5Q PRO i P5Q-E w tej samej cenie. Wybrałem P5Q-E czy to dobry wybór?? Czym one się różnią od siebie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłeś wyższy model więc nic się nie dzieje jak za tą samą cenę (tylko dziwna sprawa bo p5q pro powinno być tańsze o jakieś 60zł). A czym się różnią, najbardziej widoczne rzeczy to 3x pci-ex16 i lepsze chłodzenie na p5q-e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi