KHysiek Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Z racji tego że padła mi płyta P5B-E Plus i dostałem kasę, zmieniam ją na coś z serii P5Q. Przy okazji zastanawiam sie czy warto zmienić jeszcze procesor. Jako że procek podkręciłem 1.5 roku temu i nie siedziałem w temacie od tego czasu, mam pytania: 1. Czy warto zmieniać mój E4300@3.33 na E7200 lub E8400, zakładając że uzyskam jakieś średnie OC dla tych modeli? 2. Mam pamieci Geil 667 Ultra CL3, działały mi na 800 CL4. W zwiazku z tym nowy procek nie działałby synchronicznie FSB:MEM 1:1, Czy na nowych płytach nie traci sie na wydajności przy FSB 1066 czy 1333 ? Tzn czy zysk na szybkosci nie jest redukowany i w sumie nowy procek + nowa plyta i stare pamieci to nie będzie prawie to samo co teraz mam? 3. Czy zmianie pamięci na 1066 DDR2 zysk byłby wyraźniejszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 ja bym wybrał pamięci. Kingmaxy 1066 kupujesz za śrubki i naprawdę kości są kozak! http://proline.pl/sklep.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 17 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2008 Imho lepiej kup sobie 4GB ramu. Jeśli nawet kupisz nowego kloca to różnica w wydajności będzie mała i nie warta. A ram ustaw sobie na jak najwyższej częstotliwości w okolicach 1000MHz o ile pamięć pozwala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHysiek Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Ad. 3 Miałem na myśli zmianę i procesora i pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zalezy co masz za grafe bo jak coś mocniejszego niż 8800GT to warto na jakiegoś pewnego procka(E8400)@4.2 na co dzień jak coś poniżej to chyba by była strata siana na takie zabawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...