Skocz do zawartości
Vonda

C2d 8400 V Cd2 7200 V Pdc 21xx ?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze procesora:

- kusi mnie C2D 7200 - miałem wrażenie, że da mi najlepszy stosunek wydajności do ceny - ale podobno słabo się podkręca ?

- C2D 8400 - wielu z Was poleca

- Pentium DualCore z serii 2160 czy tym podobne i ciągnąć do 3 Ghz - kumpel mnie gorąco namawia sugerując, że nie odczuję różnicy od powyzszych ... ale boję się czy mało "cachu" nie będzie problemem ...

Komputer służyc głównie do pracy - CAD, czasem - rzadko niestety - w coś pogram, głównie "ścigałki" ... ; zależy mi na stabilności ...

do tego planuję:

- 3Gb ramu (2x1 + 2x0,5 ; więcej XP 32bit chyba i tak nie wykorzysta)

- 8800GT lub GTS (oczywiście wersja 512)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozmyslam nad podobnym problemem. Zastanawiam sie wlasnie nad e7200 i e2180. Naczytalem sie troche testow i wszystko wskazuje na to zeby brac e7200 i krecic ile sie da. Koledzy na forum tez tak doradzaja.

tylko ile toto się moze kręcić ? (mam na myśli 7200) - czy to prawda, że jest baaardzo duzy rozrzut (większy niz przy pozostałych branych przez mnie pod uwagę) i można "źle" trafić ? (bo znając moje "szczęście" ... ;-)

BTW - możesz podesłac jakieś linki do testów o których piszesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ze moze ci sie trafic padaczka, ale mysle, ze te 3.5ghz jest do osiagniecia.

http://www.frazpc.pl/artykuly/588/CORE/2/D...5nm/ciag/dalszy

http://pclab.pl/art32655.html

Intel niedlugo ma wycofac e7200 i wprowadzic w jego miejsce e7300.

http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, ze moze ci sie trafic padaczka, ale mysle, ze te 3.5ghz jest do osiagniecia.

http://www.frazpc.pl/artykuly/588/CORE/2/D...5nm/ciag/dalszy

http://pclab.pl/art32655.html

Intel niedlugo ma wycofac e7200 i wprowadzic w jego miejsce e7300.

http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16800

Dzięki ...

A co myślicie o 3 Gb Ramu - czy dobrze doczytałem, że 4 i tak XP 32 nie wykorzysta ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełnych 4GB nie wykorzysta. Ale ok tych 3,5GHz będzie widzieć. Zależy od pamięci na grafice.

czy dobrze rozumiem, że system/bios czy co tam adresuje pamięć karty graficznej właśnie w tym fragmencie pozniżej 4 GB - i im więcej pamięci na karcie tym mniej w systemie ?

Czyli karta a 512mb + cała reszta osprzętu to da mi jakieś 3,25 Gb pamięcei operacyjnej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za mało wiem o Viście żeby na nią zmienic ... a jak mi jakiś starszy program nie będziechodzić ? ;-)) ja nawet nie wiem czy Vista pomoże z tym adresowaniem pamięcei ponizej 4Gb ;-) .. jak rozumiem musiałaby być 64 bitowa ... i znowu kwestia kompatybilności ... zresztą niedawon kupiłem 2 kopię XP'ka ... (niestety?)

Wracając do początkowego pytania: sa jakieś testy porównawcze serii 21xx z C2D 7200 ? coś takiego jak powyżej kolega basik podesłal (dzięki raz jeszcze) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sam niedawno zakupiłem 7200 i też borykałem sie z dylematem czy dołożyć do 8X00. Moim zdaniem nie warto ;) jednak te 150zł zostanie w kieszeni a wykręcisz podobnie...

te 3,5 to każda sztuka zrobi ;) mój na def V do windy wchodzi na 400 x 9 a to już nie zgorszy wynik; na razie nie testowałem na co go stać bo jade na boxie na 333x9,5 i pod orthosem ma niecałe 60stopni (na tym maluśkim boxiku a w mieszkanku jest dość ciepło ) ale niedługo zapodam mu karakorum to dopiero zobaczę na co go stać :D

A co do testów 7200 vs E21xx to z tego co pamiętam przy tej samej prędkości 45nm procki są ok 5-7%szybsze.

Z tym, że 7200 na pewno poleci wyżej niż e21xx

Edytowane przez ZwieRZakwawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm sam niedawno zakupiłem 7200 i też borykałem sie z dylematem czy dołożyć do 8X00. Moim zdaniem nie warto ;) jednak te 150zł zostanie w kieszeni a wykręcisz podobnie...

te 3,5 to każda sztuka zrobi ;) mój na def V do windy wchodzi na 400 x 9 a to już nie zgorszy wynik; na razie nie testowałem na co go stać bo jade na boxie na 333x9,5 i pod orthosem ma niecałe 60stopni (na tym maluśkim boxiku a w mieszkanku jest dość ciepło ) ale niedługo zapodam mu karakorum to dopiero zobaczę na co go stać :D

A co do testów 7200 vs E21xx to z tego co pamiętam przy tej samej prędkości 45nm procki są ok 5-7%szybsze.

Z tym, że 7200 na pewno poleci wyżej niż e21xx

Hmm, 5-7% to niby nie duzo , a do normalnej pracy to takie 3 - 3,2 Ghz z 21xx zupełnie by mi wystarczyło ... z drugiej strony w tych rzadkich przypadkach kiedy będę chciał sobie pograć 3,5 Ghz moze być istotne ... no chyba, ze nie ;-)

To może tak: czy kupując kartę typu 8800GT (ew. 8800GTS) potrzebuję procesora na 3,5 czy 3,0 Ghz wystarczy ? (pisząc "wystarczy" mam na myśli - nie będzie wąskim gardłem dla karty/nie będzie ograniczał)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w cs:s E2160 @3GHz okazuje sie byc czasem waskim gardlem dla mojej karty w 1024x768, testowalem sobie troche i w pewnym miejscu na d2 nie ma roznicy czy 1024@high czy 640@low, tyle samo fps. Ale to sa i tak liczby >100fps wiec mi to nie przeszkadza, ale jednak karta ma ambicje na wiecej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi