Vonda Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Proszę o pomoc w wyborze procesora: - kusi mnie C2D 7200 - miałem wrażenie, że da mi najlepszy stosunek wydajności do ceny - ale podobno słabo się podkręca ? - C2D 8400 - wielu z Was poleca - Pentium DualCore z serii 2160 czy tym podobne i ciągnąć do 3 Ghz - kumpel mnie gorąco namawia sugerując, że nie odczuję różnicy od powyzszych ... ale boję się czy mało "cachu" nie będzie problemem ... Komputer służyc głównie do pracy - CAD, czasem - rzadko niestety - w coś pogram, głównie "ścigałki" ... ; zależy mi na stabilności ... do tego planuję: - 3Gb ramu (2x1 + 2x0,5 ; więcej XP 32bit chyba i tak nie wykorzysta) - 8800GT lub GTS (oczywiście wersja 512) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 E7200 kręci sie podobnie do E8200 E2160 to nie ma sie co ukrywać jest to budżetowy wybór, nie piszę że zły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Jeśli nie ma limitu cenowego to bierz E8400, natomiast jeśli chcesz nie wydawać dużo kapuchy a jednocześnie nie tracić wydajności to bierz E7200 i sobie podkręć troszkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Rozmyslam nad podobnym problemem. Zastanawiam sie wlasnie nad e7200 i e2180. Naczytalem sie troche testow i wszystko wskazuje na to zeby brac e7200 i krecic ile sie da. Koledzy na forum tez tak doradzaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Rozmyslam nad podobnym problemem. Zastanawiam sie wlasnie nad e7200 i e2180. Naczytalem sie troche testow i wszystko wskazuje na to zeby brac e7200 i krecic ile sie da. Koledzy na forum tez tak doradzaja. tylko ile toto się moze kręcić ? (mam na myśli 7200) - czy to prawda, że jest baaardzo duzy rozrzut (większy niz przy pozostałych branych przez mnie pod uwagę) i można "źle" trafić ? (bo znając moje "szczęście" ... ;-) BTW - możesz podesłac jakieś linki do testów o których piszesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 Oczywiscie, ze moze ci sie trafic padaczka, ale mysle, ze te 3.5ghz jest do osiagniecia. http://www.frazpc.pl/artykuly/588/CORE/2/D...5nm/ciag/dalszy http://pclab.pl/art32655.html Intel niedlugo ma wycofac e7200 i wprowadzic w jego miejsce e7300. http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Oczywiscie, ze moze ci sie trafic padaczka, ale mysle, ze te 3.5ghz jest do osiagniecia. http://www.frazpc.pl/artykuly/588/CORE/2/D...5nm/ciag/dalszy http://pclab.pl/art32655.html Intel niedlugo ma wycofac e7200 i wprowadzic w jego miejsce e7300. http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16800 Dzięki ... A co myślicie o 3 Gb Ramu - czy dobrze doczytałem, że 4 i tak XP 32 nie wykorzysta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Pełnych 4GB nie wykorzysta. Ale ok tych 3,5GHz będzie widzieć. Zależy od pamięci na grafice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Pełnych 4GB nie wykorzysta. Ale ok tych 3,5GHz będzie widzieć. Zależy od pamięci na grafice.czy dobrze rozumiem, że system/bios czy co tam adresuje pamięć karty graficznej właśnie w tym fragmencie pozniżej 4 GB - i im więcej pamięci na karcie tym mniej w systemie ? Czyli karta a 512mb + cała reszta osprzętu to da mi jakieś 3,25 Gb pamięcei operacyjnej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 mniej wiecej tyle wykryje xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 mniej wiecej tyle wykryje xp.to jaki jest sens kupowania do tego systemy 4 Gb ? może jednak 3 ? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 No zrobisz jak uważasz ale być może zmienisz niedlugo system na Viste ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 to jaki jest sens kupowania do tego systemy 4 Gb ? może jednak 3 ? ;-) sens jest taki że masz 2x2GB - mniej problemów niż 2x1+2x512 ... nie mówiąc o OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 za mało wiem o Viście żeby na nią zmienic ... a jak mi jakiś starszy program nie będziechodzić ? ;-)) ja nawet nie wiem czy Vista pomoże z tym adresowaniem pamięcei ponizej 4Gb ;-) .. jak rozumiem musiałaby być 64 bitowa ... i znowu kwestia kompatybilności ... zresztą niedawon kupiłem 2 kopię XP'ka ... (niestety?) Wracając do początkowego pytania: sa jakieś testy porównawcze serii 21xx z C2D 7200 ? coś takiego jak powyżej kolega basik podesłal (dzięki raz jeszcze) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZwieRZakwawa Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Hmm sam niedawno zakupiłem 7200 i też borykałem sie z dylematem czy dołożyć do 8X00. Moim zdaniem nie warto ;) jednak te 150zł zostanie w kieszeni a wykręcisz podobnie... te 3,5 to każda sztuka zrobi ;) mój na def V do windy wchodzi na 400 x 9 a to już nie zgorszy wynik; na razie nie testowałem na co go stać bo jade na boxie na 333x9,5 i pod orthosem ma niecałe 60stopni (na tym maluśkim boxiku a w mieszkanku jest dość ciepło ) ale niedługo zapodam mu karakorum to dopiero zobaczę na co go stać :D A co do testów 7200 vs E21xx to z tego co pamiętam przy tej samej prędkości 45nm procki są ok 5-7%szybsze. Z tym, że 7200 na pewno poleci wyżej niż e21xx Edytowane 19 Czerwca 2008 przez ZwieRZakwawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vonda Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Hmm sam niedawno zakupiłem 7200 i też borykałem sie z dylematem czy dołożyć do 8X00. Moim zdaniem nie warto ;) jednak te 150zł zostanie w kieszeni a wykręcisz podobnie... te 3,5 to każda sztuka zrobi ;) mój na def V do windy wchodzi na 400 x 9 a to już nie zgorszy wynik; na razie nie testowałem na co go stać bo jade na boxie na 333x9,5 i pod orthosem ma niecałe 60stopni (na tym maluśkim boxiku a w mieszkanku jest dość ciepło ) ale niedługo zapodam mu karakorum to dopiero zobaczę na co go stać :D A co do testów 7200 vs E21xx to z tego co pamiętam przy tej samej prędkości 45nm procki są ok 5-7%szybsze. Z tym, że 7200 na pewno poleci wyżej niż e21xx Hmm, 5-7% to niby nie duzo , a do normalnej pracy to takie 3 - 3,2 Ghz z 21xx zupełnie by mi wystarczyło ... z drugiej strony w tych rzadkich przypadkach kiedy będę chciał sobie pograć 3,5 Ghz moze być istotne ... no chyba, ze nie ;-) To może tak: czy kupując kartę typu 8800GT (ew. 8800GTS) potrzebuję procesora na 3,5 czy 3,0 Ghz wystarczy ? (pisząc "wystarczy" mam na myśli - nie będzie wąskim gardłem dla karty/nie będzie ograniczał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Jeśli masz zamiar odpalić Crysisa to 3GHz nie starczą. Mam E2160@3GHz i na 8800GTX potrafi się zmulić. IMHO bierz E7200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 u mnie w cs:s E2160 @3GHz okazuje sie byc czasem waskim gardlem dla mojej karty w 1024x768, testowalem sobie troche i w pewnym miejscu na d2 nie ma roznicy czy 1024@high czy 640@low, tyle samo fps. Ale to sa i tak liczby >100fps wiec mi to nie przeszkadza, ale jednak karta ma ambicje na wiecej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...