Skocz do zawartości
Katsuyoshi

Wydajność Crossfire

Rekomendowane odpowiedzi

Siemacie...nie wiem czy w dobrym dziale to zakładam ale mam nadzieje żę w dobrym ale przejdę do sedna. Może mi ktos powiedzieć jaki jest wzrost wydajnosci na CF, czy tylko 20 % ?

na przykładzie ==> // CrossFire HD 4850

Bo jeżeli za 20 % ja mam płacić 500 zł czy to jest wtedy wpełni opłacalne...

I na jakim poziomie będzie Hd4850 na CF w porównaniu do GeForc'a ?

Jeżeli zadałem jakieś głupie pytanie bardzo przepraszam

Wiem że w internecie jest tego dużo, ale za każdym razem piszą inaczej..

Edytowane przez a43vil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby nie ma głupich pytań, ale... w necie jest pełno testów, przejrzyj ich kilka i wyciągnij średnią a następnie zdecyduj, czy jest sens dopłacania do CF. Raz to będzie 20%, innym razem 80%, zależnie od tytułu, rozdzielczości, ustawień etc. Patrz na to pod kątem gier, które Cię interesują oraz rozdzielczości, w której będziesz grał.

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO raczej mi się nie oplaca bo kupuje kompa na 2 lata i nie wiem jak np z nowymi grami..czyli lepiej bedize jak juz zaiwestuje w HD4870

Może ja ci pomogę. Też jestem zainteresowany tym rozwiązaniem, tylko że ja mam czas, bo upgraduję kompa za parę tygodni. Ciężko stwierdzić, jaka będzie wydajność 4850 w CF, bo przede wszystkim patrząc na dostępne testy, sterowniki można śmiało nazwać wczesnymi betami. Wg nich w większości gier 2 karty sprawują się tak samo jak 1(!), co podtwierdza tą hipotezę. Ja cofnąłem się do CF serii 38XX, bo pokazuje, czego można się spodziewać. Oto jeden z testów, które znalazłem:

http://www.legitreviews.com/article/605/1/

CF skaluje się przyzwoicie - jeśli gra wykorzystuje CF, zysk mieści się w przedziale od 40% do nawet 100%. A można założyć, że multi gpu będzie w nowych grach promowane.

Odpowiedź jest dość skomplikowana. Jeśli zaakceptujesz fakt, że co druga/trzecia gra będzie ci działała jak na pojedynczym Radeonie, to możesz brać. Jeśli oczekujesz stabilnej wydajności w każdej grze - Radeon 4870 będzie słusznym wyborem.

Ja osobiście czekam na jakieś testy 4850 CF z porządnymi sterami.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to ja bym poczekał jeszcze z 4870, albo wziął teraz 4850. Cena będzie ok 200-250 zł większa, a wydajność większa niby na poziomie 15-25%. Ja bym tak z miesiąc poczekał. Może ceny chociaż troszkę się unormują. ATI wyda nowsze stery i zobaczymy jak to wszystko będzie chulało. Tylko pamiętaj, że jak chcesz się bawić w CF to musisz kupic dobrą płytę główna (OC) z dwoma slotami PCI-e x16 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak a43vil, bierzesz to CF, czy nie? Ja się już chyba zdecydowałem, jestem na tak... Kupi się Accelero na obie karty i podkręci. Pozytywnie nastawiły mnie te testy na IN4, CF daje kopa!!

Kupuję E7200, X38 i jedną 4850, sprzedaję starocie i kupuję drugą :rolleyes: . A po jakimś czasie Accelero. Tak to działa w moim przypadku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wezme jednak to CF, ma power w sumie co będize to będize nawet jak nie będzie pełnego wsparcia dla CF w grach to zawsze zostaje jeden radek :)

Myślicie że ceny HD4850 spadną jeszcze ? to poziomu np 470 zł ? czy to raczej cud ?

Edytowane przez a43vil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też wezme jednak to CF, ma power w sumie co będize to będize nawet jak nie będzie pełnego wsparcia dla CF w grach to zawsze zostaje jeden radek :)

Myślicie że ceny HD4850 spadną jeszcze ? to poziomu np 470 zł ? czy to raczej cud ?

ja tam wole pojedyncza karte niz cross fire mam radka 4850 i kopie w dupe wszystkie nowe tytuly jakie sie ukazaly :) mi tam styknie na 2 latka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi