maSTHa212 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Wpisalem "grill" w wyszukiwarce i nic nie wyskoczylo :blink: wiec pomyslalem ze taki temat sie przyda, szczegolnie ze sezon letni dopiero na dobre sie rozkreca. Chciałem spytac o to, co milosnicy bbq lubia wrzucic na ruszt. Od razu zaznaczam, ze nei chodzi mi o zwykla kielbe nacieta w krateczke czy inna karkowke (a jesil juz koniecznie karkowka to przynajmniej w jakiejs wysmienitej marynacie). Chodzi mi bardziej o cos z wyzszej polki: jesli miesa to mniej popularne, jesli warzywa to tez takie za ktorymi sie czasem trzeba przejsc po paru sklepach. Szczegolnei chcialbym poznac jakis wypasiony przepis na owoce morza - krewetki moze albo cos w ten desen. Ryby wszelkiej masci tez mile widziane. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FastlY Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Skrzydełka w miodzie -> PRZEPIS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Może niezbyt wyrafinowane i z górnej półki ale może zaskoczyć :) Czyli udka z kurczaka bez kości, trzeba je wyrzucić i samo mięsko grillujemy, bardzo fajnie smakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) Ja nie uznaję nic poza grilowanym karczkiem. Jakaś dobra zaprawa, żeby została nutka czosnku i przypraw i niebo w gębie. Z wegetariańskich dań bardzo polecam nadziewane pieczarki: -obierasz spore pieczarki i wycinasz nóżki -o farszu sobie poczytaj, ale jest w nim ser, zioła i drobno posiekana papryka. Farsz ma mieć kremową lekko ciągnącą się konsystencję -ładujez farsz do kapelusików pieczarek, a pieczarki do folii farszem do góry. (Trzeba je dać do folii bo podczas pieczenia pieczarki puszczają sok i bez tego zrobiłby sie z nich wiór, a tak puszczą sok do folii i będą się w nim gotować, dzięki czemu pozostaną miękkie świeże i sozyste. Górna część pieczarki, tam gdzie jest farsz powinna być odkryta, nie zafoliowana -pieczesz to pare minut i jest niebo w gębie. Jak nie lubię pieczarek i innych grzybów tak tym mogę się zajadać bez końca. :rolleyes: Jeszcze jedna fajna opcja, to kupić ten niedrowy miękki chleb z przennej mąki (u nas mówi się na to weka) i upiec go z masłem ziołowym. Masło czasem można kupić, ale jak nie to można kupić jakąś torebkę ziół "do sałatek" albo czasem nawet jest do masła ziołowego i to rozrobić z masłem. Teraz sa 2 opcje. Jak chcesz żeby chleb był chrupiący to kupujesz krojoną wekę, smarujesz kromki i pieczesz, ale jak chcesz żeby skórka była chrupiąca, a środek wilgotny i maślany (ja tak kocham) to kupujesz niekrojony chleb, sam nakrawasz, ale tak żeby dół chleba wciąż był cały, smarujesz środek i pieczesz wszystko jako jeden duży kawałek, a potem odłamujesz. Tyle ode mnie. Sprawy mięsne zostawie bardziej doświadczonym. ;-) @ down: Ja jadłem zawsze z ziołowym, ale przyznaję, że ziołowe brzmi lepiej. :P Edytowane 25 Czerwca 2008 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Masło ziołowe? Chyba chciałeś powiedzieć czosnkowe :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Krewetki królewskie owinięte cienkim plasterkiem boczku - po prostu na grillu :) Jako deser super sprawdza się sałatka owocowa - dobierasz owoce jakie chcesz, jeśli masz np. gruszki itp to lepiej żeby były nie za miękkie, bo temperatura zrobi swoje. Wszystko mieszasz, dodajesz trochę miodu z cytryną, rumu i parę listków mięty do każdej porcji. Przygotowujesz z folii aluminiowej torebki(prostokątny kawałek na pół, następnie na każdym boku robisz dwukrotnie zakładkę po 1-2 cm), wkładasz porcje i na grilla. Z warzyw nieźle smakuje cukinia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Krewetki królewskie owinięte cienkim plasterkiem boczku - po prostu na grillu :)Ale tak zwykle czy jeszcze zatapiane czy skraplane w czasie grillowania jakas zalewa/sosem? Nie jadlem tego, ale jakos dziwnie mi wyglada polaczenie krewetka-boczek ;) Poza tym spodobaly mi sie te skrzydelka z miodzie, bedzie co testowac w weekendy letnie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 na przystawkę cos z bakłażanami, super smakuja dobrze przyprawione Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Dla mnie nie ma nic lepszego jak dobra kiełbacha i zimne piwo ;) Może tu znajdziesz coś dla siebie. http://www.kuron.com.pl/przepisy/go:kategoria:21/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...