Skocz do zawartości
Tomek8888

Zestaw Do 2000 Pln - W Poszukiwaniu Zestawu Idealnego

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie pracuje na komputer... w sierpniu bede mial jeszcze urodziny... od paru miesiecy czytam testy i recenzje na najlepszych forach (m.in. tym :rolleyes: ) i pod koniec wakacji mam zamiar zakupić nowe cacko ^_^

Gdy nadejdą czasy kiedy ten zestaw nie bedzie wystarczająco dobry mam zamiar go troszke podkręcić. Dlatego też dodatkowego chłodzenia nie bede kupował razem z komputerem. Lecz dopiero za jakiś czas.

ESC.PL

Procesor : Intel Core2Duo E8400 - 499 PLN

Pł. Gł. : Foxconn P35A-S - 270 PLN

Pamięć : OCZ 1066MHz CL5 Reaper 2x1GB - 199 PLN

Grafika : Radeon HD4850 - 510 PLN

Zasilacz : Corsair CMPSU-450VXEU - 199 PLN

HDD : Samsung Spin Point F1 HD322HJ - 150 PLN

Obudowa : Cooler Master Elite 331 - 149 PLN

Suma : 1976 PLN

KOMPUTRONIK.PL

Chłodzenie:

• ThermalRight Ultra-120 eXtreme - 165 PLN

• ThermalRight HR-03 GT - 156 PLN

• xThermal BTF 120 PRO - 45 PLN

• Noctua NT-H1 - 31 PLN

Suma : 397 PLN

Przez wakacje części mam nadzieje potanieją, więc bede miał okazje kupić je taniej.

Jedyne części co do których nie mam pewności to pamięci OCZ Reaper oraz której firmy karte graficzna HD4850 kupić.

Możliwe, że za lepszą cene dostane inne i także lepsze części od tych które sobie przygotowałem.

Zależy mi na ściąganiu części z jednego miejsca bo tym sposobem możliwe jest, że mniej zapłace za przesyłke.

Co sądzicie o tych częściach i co byście ewentualnie zmienili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zastrzeżenia :

1. Dlaczego nie możesz wziąć chłodzenia w jednym sklepie (są one przecież w ofercie) ?

2. Ram - za 230 zł masz 2x2GB A-Data Extreme Edition 800MHZ.

3. Za 469 zł masz HD4850 Powercolor.

4. Zasilacz OK, a jak chcesz, to masz za 240 zł (41 zł więcej) Corsair'a 650W, który IMO jest obecnie bardzo opłacalnym zasilaczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw dobry, lecz zmień ram na OCZ 800Mhz lub jakieś inne 800Mhz i weź 2x2GB. (mogą być też Muskhiny)

Reszta bez zastrzeżeń :)

OK... tak też zrobie... OCZ 800MHz CL4 :)

Ja mam zastrzeżenia :

1. Dlaczego nie możesz wziąć chłodzenia w jednym sklepie (są one przecież w ofercie) ?

2. Ram - za 230 zł masz 2x2GB A-Data Extreme Edition 800MHZ.

3. Za 469 zł masz HD4850 Powercolor.

4. Zasilacz OK, a jak chcesz, to masz za 240 zł (41 zł więcej) Corsair'a 650W, który IMO jest obecnie bardzo opłacalnym zasilaczem.

1. Nie wiem czy przeczytałeś mój post uważnie... jeśli nie zrób to jeszcze raz bo całe chłodzenie biore z "Komputronika". Natomiast reszte czesci z "ESC" bo tam jest po prostu taniej. Natomiast w "ESC" nie ma tego chłodzenia którego potrzebuje :)

2. A-Data raczej są mało polecane, a zależy mi na jakości - nie ilości [choć ta też by sie przydała]

3. Rzeczywiście jest... ale średnia cena tej karty kręci sie wokół 500-510 PLN... nie wiem czy temu Powercolor czegoś nie brakuje? Bo czemu jako jedyny jest o tyle tańszy?

3. 4870 X2 kiedy wyjdzie potrzebuje/bedzie potrzebował w połączeniu z mocnym prockiem markowego 500W zasilacza... nie widze potrzeby na kupowanie 650W zasilacza do slabszej karty :)

imho chłodzenie na gpu - Auras Fridge

W tym teście http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4165-7 rzeczywiście wygrywa jako cooler pasywny... jednakze jeśli bede potrzebował mocniej podkręcić karte może sie okazać ze pasywne chłodzenie pomimo że jest bardzo dobre bedzie "wymiękało" :P Ale zastanowie się jeszcze. Być może dla ciszy w pokoju właśnie go wybiore :)

Dzięki za pomoc. Może ktoś jeszcze sie wypowie? :rolleyes:

Edytowane przez Tomek8888

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. A-Data raczej są mało polecane, a zależy mi na jakości - nie ilości [choć ta też by sie przydała]

To chyba jakieś jaja. A-Data mało polecane ? Mało znane ? Ech...

Bardzo dobre pamięci RAM.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba jakieś jaja. A-Data mało polecane ? Mało znane ? Ech...

Bardzo dobre pamięci RAM.

Nie napisalem ze sa malo znane bo czesto widze nazwe tej firmy na roznych produktach... A nie powiesz mi chyba ze jakoscia stoja na rowni z "polecanymi":

• OCZ [Reaper]

• Mushkin [Redline]

• GoodRam [Pro]

• Crucial [ballistix]

Czyżby wszyscy polecający je na wszelakich forach popadli w obłęd i po prostu nie uznawali A-Data pomimo że jest taka świetna? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Na prawdę nie ma sie co kłucić :)

A-Data robi b.dobre pamięci i dla Ciebie będą na pewno wystarczające:)

A gdybym pewnego dnia chciał wyciągnąć z jakichś dobrych pamięci przykładowo @ 1450Mhz 4-4-4-5 3.2v ?

nigdzie jeszcze nie widzialem zeby ktos polecał "dobre A-Data" do kręcenia... a GoodRam Pro na kościach D9GMH kręcą sie nadzwyczaj dobrze :) Nawet te GoodRamy do ktorych przestano wkladac kosci Microna i tak nadal dobrze sie kreca...

Ogólnie firmy które wymieniłem mają o wiele lepszą renome w świecie pamięci... Więc nie wiem czemu tak sie upieracie przy tym, że A-Data są tak bardzo dobre. Nie wypisujecie żadnych argumentów tylko sucho "A-Data robi b.dobre pamięci". A-Data mają na swoim koncie jakieś dobre osiągnięcia?

2. Właśnie doszło do mnie że obudowa ktora wybralem nie pomiesci tych radiatorów - jest za wąska... 20cm było by optymalne, nie?

W takim razie czy moglibyście polecić mi w miare tanią, 20cm szer. i stworzoną do dobrej wentylacji obudowe?

PS Dobrej nocki ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A-data ma tanie dobre pamieci. Wymień Ty chociaż po jednym dobrym osiągnięciu każdej z tych firm które podałeś?

A weź powiedz mi które wytrzymają takie napięcie ? Bo widocznie słabo się znam...

Zaczynając od końca:

http://muonline.aliennation.biz/index.php?...mp;#entry212581

Na tej stronie niestety dopiero po zarejestrowaniu sie zobaczysz konfiguracje pamieci pewnego człowieka... jego pamięci OCZ chodzą dokładnie pod takim napięciem z taka czestotliwoscia i takimi timingami :) Czesto sie tego nie spotyka ale takie rzeczy istnieja :P

Co do wszystkich które wymieniłem... są po prostu polecane jako bardzo dobre pamięci które także nadają sie do sredniego OC... wystarczy popatrzec na rozne testy... Tu masz ostatni test pamięci na purepc:

http://www.purepc.pl/node/1363

Moze A-Data sa dobre... nie mam zamiaru sie klocic ale jakos nie widze nigdzie ich swiezych tegorocznych testow w przeciwienstwie od wielu testow wszelakich pamieci z koscia D9GMH...

mattis zaczynamy sie klocic... Pomoz mi w sprawie doboru obudowy, bo nie wiem która jest dobra :P

W takim razie czy moglibyście polecić mi w miare tanią, 20cm szer. i stworzoną do dobrej wentylacji obudowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://zenfist.pl/antec-three-hundred-czar...wer-p-2189.html

1450MHz przy cl4 i 3,2V ? skąd takie kosmosy wytrzasnąłeś (wybacz , ale nie mam zamiaru rejestrować się na żadnej rosyjskiej stronie ,mam jeszcze instynkt samozachowawczy)

1. Co do tych pamięci to nieważne... wiadomo że pamięci zazwyczaj chodzą max do 2.3V bo inaczej dzieja sie z nimi rozne rzeczy :P

2. Jesli chodzi o obudowe to bardzo fajna propozycja... bez zbednych szmerow-bajerow... mozliwosc zamontowania 5 wentylatorkow... miesci dlugie karty graficzne i ma odpowiednia szerokosc... pasuje idealnie. Tylko czy na tej stronie http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=12124 to ta sama obudowa? Chciałbym ją zamówić w jednym sklepie razem z resztą podzespołów :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A-data extreme kręcą się bardzo dobrze jak na swoją cenę. Znajomy je kupił przez moją namowę i nie narzeka, ponad 1000mhz robią przy CL5 więc nie jest źle, a napięcie chyba było 2.25 czy jakoś tak. Imho lepiej zrobisz jeśli weżmiesz 4GB a-data niż 2GB mushkin. Szczególnie jesli będziesz instalował viste to więcej ramu się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak , ta sama

W takim razie wszystko gra :)

A-data extreme kręcą się bardzo dobrze jak na swoją cenę. Znajomy je kupił przez moją namowę i nie narzeka, ponad 1000mhz robią przy CL5 więc nie jest źle, a napięcie chyba było 2.25 czy jakoś tak. Imho lepiej zrobisz jeśli weżmiesz 4GB a-data niż 2GB mushkin. Szczególnie jesli będziesz instalował viste to więcej ramu się przyda.

Poki co myslalem nad 2x1GB OCZ 800MHz CL4 Reaper w Heatpipem http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=9076

Za jakiś czas dopiero dokupić kolejne 2GB jeśli bede chciał skorzystać z dobroci jakie daje DX10 :)

Ostatnie pytanie: Której firmy Radeona HD4850 brać? Powercolor jest najtańszy (nie wiem czemu) reszta po 510 PLN a są i droższe w ESC.PL.... co o tym sądzicie?

Wielkie dzieki za pomoc... jeszcze pod koniec wakacji sie zgłosze z pytaniami czy aby nic sie nie zmieniło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Powercolora.

A ramy, to możesz wziąć za 160 zł Aeneon X-Tune 2x1GB 1066MHZ.

A czemu uwazasz ze CL5 1066MHz bedzie lepsze od CL4 800MHz?

Aeneon (2x1GB) PC800 CL4 X-Tune

Aeneon (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune

Aeneon beda lepszym wyborem od OCZ? Ostatnio widze ze ludzie polecają Aeneony... to jakas nowosc? Nie lepiej kupic przetestowane i dobre OCZ?

Wezme chyba jednak PowerColor HD4850 bo rzeczywiscie jest tanszy a taktowania ma te same... zreszta bede zmieniał chłodzenie i tak ja krecil wiec rodzaj zamontowanego orginalnego chlodzenia nie gra roli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 800-setki tańsze a można je kręcić całkiem dobrze. Bierzesz 2x1GB? OCZ też są b.dobre.

Na początek by wystarczało biorąc pod uwage że wyjdzie mi to taniej... kiedy dojdzie kolejna kasa dokupiłbym nastepne 2x1GB :)

Aeneony 1066 są na lepszych kościach niż 800 - do 1066 nie dokręcisz ich raczej, zaś te 1066, to idą (chyba) nawet na 1150-1170.

Możliwe... ale czy zwiększona czestotliwosc kosztem zmniejszenia czasu dostepu do pamieci powoduje wzrost wydajnosci? Nie lepiej krecic 800 Mhz wzwyz mając timingi 4-3-3-15 T ?

Aeneon robi po prostu najtansze pamieci o taktowaniu 1066MHz... dlatego sa polecane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zadam pytanie po co Ci takie wysokie taktowania pamięci? Przecież to daje minimalny wzrost wydajności

Są gdzieś testy pamięci jakiejkolwiek firmy dotyczace wydajności przy roznych konfiguracjach? Tj przy 1066 CL5 vs 800 CL4? Chetnie bym poczytał jakiś dobrze napisany test :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięć która na 1066 robi cl5 na 100% na 800 ma cl4 , więc w czym problem ?

Odwrotnie juz nie w kazdym wypadku da rade zamienic? Z 800 CL4 na 1066 CL5 ?

BLiT, które są bardziej wydaje?

I tak z innej beczki... jesli jednak chciałbym zaczynać od razu od 4GB to co wybrac? Możliwie po jak najlepszej cenie (czyt. najtansze), a i nie takie zeby mi sie od razu padły :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz pamięci 800MHz nie ma pewności że w ogóle dojdą do 1066

2x2G A-data EE

Chyba sie skusze na te A-Data jednak - tak sie na nie uwzieliscie :P

Aeneony 800 są na gorszych kościach niż 1066 i nie jest wiadomo, czy zrobią nawet tyle. Te 1066 robią o wiele więcej (widziałem 1150).

Zaś jakie bym ramy kupił - tak jak powyżej - A-Data EE 2x2GB 800MHZ.

No to niech beda A-Data :)

W takim razie zestaw do kupna gotowy:

Procesor: Intel Core2Duo E8400 - 499 PLN

Pł. Gł.: Foxconn P35A-S - 270 PLN

Pamięć: A-Data 2x2GB PC800 CL4 EE - 235 PLN

Grafika: Powercolor Radeon HD4850 - 469 PLN

Zasilacz: Corsair CMPSU-450VXEU - 199 PLN

HDD: Samsung Spin Point F1 HD322HJ - 150 PLN

Obudowa: Antec Gamer Three Hundred - 199 PLN

Suma : 2021 PLN

Do konca wakacji czesci potanieja wiec może od razu bedzie mnie stać na któryś z coolerow

Dzieki po raz kolejny ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi