Skocz do zawartości
Fulgor

Nietypowy Problem Przed Powtórną Instalacją Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka dość specyficznych problemów/wątpliwości. Otóż jestem szczęśliwym posiadaczem oryginalnej wersji XP SP2. Chciałbym w niedalekiej przyszłości zakupić sobie nową płytę główną. Podobno każda płyta główna ma własny unikalny w skali światowej numer, który system XP wysyła wraz z własnym numerem seryjnym do Microsoftu po podłączeniu kompa do internetu.

1) Czy powyższe zdanie jest prawdziwe?

2) Czy jest zatem prawdą, że jeśli zakupię nową płytę główną i na złożonym komputerze zainstaluję stary system WinXP, to po podłączeniu do internetu system uzna, że mam piracką wersję i zacznie sypać alertami?

3) Czy WinXP "utożsamia" swój numer jedynie z numerem płyty głównej czy innych komponentów także, np. procesora? Chodzi mi o to, czy gdybym oddał komuś moją obecną płytę główną wraz z "przyporządkowanym" do niej WinXP, a sam kupił nowy system do nowej płyty to czy ta osoba, której oddam płytę z przyporządkowanym jej windowsem nie będzie miała już żadnych problemów, bez względu na to, jaki będzie dobór pozostałych komponentów?

Odpowiedzi na moje pytanie szukałem już w forumowej szukajce i skutki były żadne. Pomóżcie bo nie bardzo wiem co robić :mur: Zapewne wielu z was już wielokrotnie wymieniało płyty główne pozostając przy tej samej kopii WinXP, jak zatem sobie radziliście?

Edytowane przez Fulgor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zmianie sprzetu z aktywacja Windowsa przez internet moze byc problem, ALE jezeli takowy sie pojawi, wybierasz aktywacje przez telefon, wpisujesz numerki wygenerowane przez aktywator i teraz pozostaja 2 mozliwosci: albo maszyna poda ci liczby niezbedne do aktywacji albo zostaniesz polaczony z konsultantem, ktoremu przedyktujesz 6 pierwszych cyfr wygenerowanych przez aktywator i powiesz ze masz problem z aktywacja Windowsa po przeinstalowaniu. On wtedy powinien odeslac cie do maszyny ktora przedyktuje ci cyferki, ktore wpiszesz w kolumnach od A do bodajze G. I tak jak powiedzial SGJ serial Windowsa przypisany jest do ogolnej konfiguracji komputera nie tylko do plyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi