Jinks Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Sporo już było na forum na temat twardych dysków, jednak nic takiego nie znalazłem. Zamierzam kupić dysk i nie wiem co zyskam na tym jeśli wybiore dysk z większym buforem??? W jakich zastosowaniach jego pojemność ma znaczenie??? Zastanawiam sie nad wyborem pomiedzy IBM deskStar 80GB bufor-2MB a WDC 80GB bufor-8MB. Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 wiekszy bufor z reguły wykorzystywany jest przy edycji duzych plików, typu filmy czy zdjecia o duzej rozdzielczosci ale ... obecnie ceny takich dysków prawie nie roznią się od tych "normalnych" wiec proponuje mimo wszystko brac np. caviara jego cena oraz okres gwarancji zapewni Ci komfort zarówno fizyczny jak i psyhiczny :) aha dodam ze sam z takiego kozystam :))))))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 hahahhahaha kup IBM to za parę miesięcy będziesz miał nowy a za następne parę miesięcy znowu nowy ... i ludzi z serwisu poznasz ... bierz seagate barracuda 7200.7 - cichy i szybki. u mnie w kompie akurat porąbany Caviar hałasuje najbardziej. głupi metalowy kloc WDC. ludzie mają barracudy i są zadowoleni a ja muszę znosić huczenie tego złomu bo nie mam kasy na barracudę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Gr8-2N guzik się znasz widocznie.... ;) Powiem tobie ze dość bardzo puieprzysz... Metalowy kloc WDC?? Hm duś go bardziej :P Jinks, prawaa jest taka ze oba dyski są zajebiste. WDC fakt nie jest cichutki ale szybki.. Na IBM'ie na pewno się nei zawiedziesz. Chybaze kupisz ze starszej serii wiec polecał bym Tobie np. tego: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5928 albo jak juz pisałeś tego WDC z 8 MB cachu ps. mam IBM'a z tej trefnej serii co padają wszystkim jak muchy.. fakt u mni eteż było kiepawo ale po obniżeniu PCI(miałem 41) chodzi juz prawidłowo !! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 ibm :/ slabe dyski robi z tych 2bierz cawiara a co do tematu na chlopski rozum wiecej lepiej =) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 No patrząc na te dyski które wymienił to i ja bym wybrał caviara. To bezdyskusyjni, choć jesli ma cichego kompa to głupia sprawa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 nie no dal gosc porownanie ibm i wd caviar no ale oczywiscie kawior :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 dzieki za odpowiedzi:) na 99% biore kawior!!!;) jak bedzie za głośny, to go na gumkach zamontuje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 ja bym brał WDC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skolim Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Ja wziałem WD z wiekszym buforem głównie ze wzgledu na gwarancję (mam 3 latka gwary), bo rok gwarancji na dysk to trochę mało :( . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DooDah Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Caviar 8MB jest teraz badz co badz jednym z najszybszych dyskow o ile nie najszybszym (IDE ofkozz)... ja kupujac dysk wiedzialem co chce nawet sie nie zastanawialem. WD masterem jest i kazdy o powininien wiedziec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kisiel Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Bierz Kalafiora sam ostatio kupiłem właśnie 80 z 8mb i jestem zadowolony. Choć najcichszy to on nie jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TanneR Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Sporo już było na forum na temat twardych dysków, jednak nic takiego nie znalazłem. Zamierzam kupić dysk i nie wiem co zyskam na tym jeśli wybiore dysk z większym buforem??? W jakich zastosowaniach jego pojemność ma znaczenie??? Zastanawiam sie nad wyborem pomiedzy IBM deskStar 80GB bufor-2MB a WDC 80GB bufor-8MB. Dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam :) Moim skromnym zdaniem ma i to nie tylko przy przerabianiu dużych plików. Otóż posiadam dysk samsunga i drógi seagate (taki jak w podpisie) i różnią się one tylko tym że Seagate ma 2MB cashu a samsung chyba 1024KB i różnica jest ogromna na kożyść Seagate-a :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Nawet nie bierz pod uwage IBM'a. Mialem 3 w ciagu 15 miesiecy, w dodatku w serwisie mnie rolowalil i dawali mi uzywanego, po naprawie z 380 kb cache'u, i wierz mi ze cache ma duze znaczenie Nie moglem spokojnie plyty nagrac, bo bufor tak skakal, kazda gierka przycinala nie wazne czy na GF 2 mx , czy na GF 3 Ti 450! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Dzieki!!! Już nie mam żadnych wątpliwośći!!! :):):):):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 wiekszy bufor z reguły wykorzystywany jest przy edycji duzych plików, typu filmy czy zdjecia o duzej rozdzielczosci a to ciekawa teoria, o ile sie orientuje to cache jest wykorzystywany do buforowania czestych zapisow/odczytow tych samych danych, a taki film to strumien danych, raz jest odczytywany i nigdy nie wraca .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Nie wiem czemu tak narzekacie na biednego Caviara ze glosny. I tak odglosy z dysku zaglusza mi wentyl w zasilaczy skrecony na 9V. Uwazam ze Caviar jest cichutki. Mialem IBM-a 40 i byl zdecydowanie glosniejszy. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Rozmar bufora dysku ma ogromne znaczenie przy przetwazaniu kazdej ilosci danych , czy to duzych plikow czy nie. Komuniakcja kontroleraz z dyskiem twardym odbywa sie wlasnie za posrednictwem bufora. Dane nie sa przesylane strumieniowo, ale pakietami, najczesciej przy oczycie malych plikow, kilka plikow do bufora i ciach(czyt. zapisanie danych/wyslanie odczytanych danych), przy duzych czesc pliku do bufora i ciach. Do ciacha :) bufor nie musi byc calkowiczie pelny. No i teraz dlaczego rozmiar bufora ma znaczenie: Kazde przeslanie danych wymaga od kontrolera DMA uzyskania od procka zezwolenia na otwarcie kanalu DMA na magistrali danych. To powoduje wiesze obciazenie jednostki centralnej i zwieksza opuznienia. Ten czas moze byc przeciez przeznaczony na 1000 innych rzeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2003 Jak poprzednicy doradzam ci WDC mam sam i sobie chwale :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Ja kupiłem sobie WDC 60GB z 2mb bufora, i nie narzekam, w sumie to dlugo sie zastanawialem czy by jednak 8mb nie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ale bylo krucho z kasa, a tak przy okazji pakowanie kasy w twardziela w obecnych czasach jest troche wątpliwe, jak w sumie kazdego innego sprzetu do PC, za niedługo wszechobecny będzie standart SATA i bedzie trzeba znowu kupic twardziela aby byc na czasie, wiec przemytsl ja wybralem Cena/jakosc i wzialem WDC z 2mb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
??????? Opublikowano 5 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2003 jak koles nie ma WC to niemacie co go straszyc ze jest za glosny :D przeciesz i tak praktycznie kazdy wentyl go zagluszy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinks Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2003 Już kupilem kawiorka! Wentyl go zagłuszył!!!!!!!!!!!!!!! a na prawde jest szybki!!! bardzo wyraznie odczowam to pod XP-kiem ...a i instalacja linuksa przebiegła nieporównywalnie szybciej:):):) Na 4 dni użytkowania jestem zadowolony!!!:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...