Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 szukam jakiejs dobrej plyty dual cpu (socket A) najlepiej zeby miala jaknajwiecej mozliwosci oc i agp min 4x zastanawialem sie nad http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2462 jakies opinie nt tej i innych poprosze ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Powiedział bym,że wybór w tej klasie jest mocno ograniczony. W zasadzie zetknąłem się z trzema modelami opartymi o Chipset 760MPX(762+768). Tymi płytami są opisana przez ciebie MS-6501 ,Asus A7m266 oraz gigabyte GA-7DPXDW(płytki pod Athlony MP takich firm jak Tyan czy Iwill widziałem tylko na obrazku). Płyty wyglądają prawie identycznie i nie zauważyłem aby któraś z nich miała jakieś wady.( Gigabyte miałem w rekach tylko raz i nie miłem czasu jej testować, pozatym i tak jest praktycznie niedostępna). Pozatym PCB płytek jest niemal identyczne. Jeżeli chodzi o OC, to nie wiem jak sobie to wyobrazasz, ale na tych płytach możliwości kręcenia za na poziomie zerowym. W Msi nie można zmieniać FSB,mnożnika ani Vcore, czyli nic. W ASUSIE rev 1.03( bo z takimi miałem do czynienia a teraz jest już rev 1.04) są zworki do zmiany Vcore oraz Vdim. FSB mozna było ustawić od 100MHz do 133MHz. Jak widać bieda na maxa, ale w takich płytkach to normalka, bo zazwyczaj pracuą jako serwerowe. AGP x4 jest. Tak na marginesie 760MPX jest już mocno wiekowy i zastanawiał bym sie nad sensem takiego rozwiązania. Z drugiej jednalk strony jezeli potrzebujesz mocy dwóch procesorów to nie masz na razie innej możliwości (poza jeszcze starszym P3) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kutek Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 a ja bym Ci polecil luknac na stronke http://www.2cpu.com/ no i oczywiscie na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 hehe ja bym sie zdziwił jaby płyta 2procesorowe i miał mozliwosci OC .. :) CHyba normalne ze to jest na serwery :> Polecam kupic 2x xenon.. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 ryszak niw ma racji - msi widzial chyba na obrazku MSI k7d master na pewno ma zmiane fsb moznika i vcore max fsb to 150MHz i nie bedzie wiecej - specyfikacja chipsetu mpx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 hey jacek - widziałeś porównanie xeonów i athlonów MP? intel i tu odstaje. jak już to lepsze są athlonki. ale do gier czy podkręcania serwerowe procki się nie nadają najlepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 hm a byłem przkonany ze Jesli chodzi o platforme serwerowa to intel jest lepszy- szybszy :? Ale jesli chodzi o te nowe procki intela do serwerów to max zdziwienie ;) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 MPX to stary ramol. Jakby ktoś zrobił dobry chipset dwuprockowy pod amd z obsługą, powiedzmy, dual ddr 400 i fsb jak na nforce to ja bym się długo nie zastanawiał. Przy AMD wyjątkowo opłacalne: bo co lepiej: P4 3.06 HT za 3000zł czy dual AXP 1700+ za 500zł. Przy regulacji fsb bez najmniejszego problemu dajemy 2*2600+ i z czym to porównywać (???) z p4 5GHz ??? Powinni zrobić coś takiego jak wejdą już bartony na fsb 400, bo wtedy MP stałyby się przeżytkiem... Tak myślę. Sprawą powinna zainteresować się via i amd. Tyle że oni wszyscy czekają na hammera ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Ta płytka jest OK co do OC to raczej średnia. Natomiast bardzo stabilna i całkiem OK jak za swoją cenę W zasadzie to możesz kupić K7D od MSI lub sprowadzić Tyana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...