Skocz do zawartości
hardy99

Jakie Chłodzenie Zmieści Się Na Tej Płycie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chłodzenie boxowe nie daje rady przy 3.2 GHz, tak więc nie mam innego wyjścia jak wyrzucić tego "pierdka" i założyć coś konkretniejszego. Jednak moja płyta, jak i większość teraz nowych płyt ma bardzo rozbudowane chłodzenie chipsetu i układów zasilania proca.

Stąd moje pytanie co ja tu zmieszczę w cenie do 100 zł. Tak jak przejrzałem na szybko net to na pewno Karakorum odpada, bo nie wejdzie do obudowy. Co np. z AC Freezer 7 Pro albo mniejszą wersją Karakorum ? Albo coś innego.

Ale od razu uprzedzam, że ma kosztować max 100 zł, różne Termalrighty i Scythe nie wątpię, że są świetne, ale kosztują pow. 150 zł. Oczywiście chłodzenie ma być ciche, tzn. nie głośniejsze od mojego starego Freezera 64.

post-19644-1215768610_thumb.jpg

post-19644-1215768658_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najciekawszym chłodzeniem do 100zł poza Pentagramem Karakorum oraz dostępnym jedynie na Allegro Thermalrightem Ultra120A wydaje się być Xigmatek HDT-SD964. Za 100zł bez złotówki masz niezbyt wysoki coolerek wyposażony w 4 ciepłowody o bezpośrednim styku z procesorem oraz wentylator sterowany przez PWM. Aczkolwiek nie potrafię Ci powiedzieć, czy na pewno wejdzie ponad radiatory płyty głównej. Wydaje mi się, że tak... ale pewności nie mam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Labovsky

Ja nie wykluczam allegro w kupnie chłodzenia, zależy mi tylko by była gwarancja. O taki Thermalright Ci chodzi:

http://www.allegro.pl/item392427984_therma...cena_fv_gw.html

Dość ciekawa propozycja za 90 zł. A jak się sprawuje w akcji ? Warty jest swoje ceny ?

Edit: Nic z tego. Moja obudowa to zwykły Modecom Step o szerokości 18 cm, tak wiec chłodzenie nie może być za wysokie. TR Ultra 120A i Katana się nie zmieszczą.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zatem sugeruję tym mocniej wziąć pod rozwagę ww. Xigmateka oraz ewentualnie Thermalrighta Ultimę90 + ArcticCooling AF9225 PWM. O pierwszym już wspominałem, a drugi to również niezła okazja (do niedawna chodził po ok. 139zł), szczególnie, że coolerek również jest bardzo wydajny, a przy tym jakościowo znakomity. Oba są niższe niż 14cm, więc powinny spokojnie wejść.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co będzie lepsze, cichsze ? Thermal to Thermal, a o tym Xigmateku to za dużo informacji nie ma. Wydaje mi się, że jak się założy 120 mm na Ultimę, to powinno być i cicho i wydajnie, ale nie wiem czy to mi się w obudowie zmieści z wentylatorem 120 mm. Jak wygląda instalacja Ultimy, bo na Egiełdzie bardzo narzekali na to ?

Jaka jest długość od pomiędzy heatpipami ? Zaznaczona na zdjęciu poniżej. Bo jeśli większa niż 98 mm, to nie wejdzie.

post-19644-1215957378_thumb.png

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim nie założysz 120mm wentylatora na Ultimie, bo sam mówiłeś, że nie masz miejsca na coolery dostosowane do tego wentylatora. Jakim zatem cudem mógłbyś zmieścić tam sam wentylator? To byłoby dość dziwne, nieprawdaż? :)

Jeśli Ultima90 to tylko z 92mm wentylatorem. W kwestii rozpiętości ciepłowodów nie potrafie dać precyzyjnej odpowiedzi. Aczkolwiek Thermalright przedstawia na swojej stronie montaż na płycie wyposażonej w równie, jeśli nie nawet bardziej ścisłe chłodzenie układów płyty głównej. Rzuć okiem. Wobec tego, że mimo to nadal do ciepłowodów jest nawet spory kawałek to nie obawiałbym się tego na Twoim miejscu.

Na Egiełdzie wspominali o problematyczności jedynie backplate'u... ale wynikało to, jak się później dowiedziałem, z dość egzotycznie rozwiązanej płyty głównej. Raczej i tym nie powinieneś się zatem przejmować, choć ofkors gwarancji dać nie mogę.

Czy wybrać Xigmateka czy Thermalrighta? To już musisz sobie sam odpowiedzieć, co wolisz. Przyjrzyj się obu specyfikacjom i zadecyduj. Xigmatek jest montowany na kołeczki jedynie, co choć przy tej wadze nie jest zapewne szczególnie istotne, to mimo wszystko zaletą też nie jest jak na mój gust. Głośność Thermalrighta jest ściśle uzależniona od zastosowanego wentylatora. Zaproponowany Arctic Cooling to model najtańszy, bo i z nim lekko przekraczamy 100zł. Wątpię, żeby grzeszył szczególnie cichą pracą, aczkolwiek posiada znacznie niższe obroty startowe niż Xigmatek. Ten z kolei też nie ma niesłychanie cichego wentylatora, choć powinien być chyba lepszy. Oba modele są dla mnie równie niezłe, choć wybrałbym Thermalrighta głównie ze względu na jakość jaką w tej cenie się otrzymuje. To już jednak moja osobista preferencja, której narzucać bym nie chciał. Mogę tylko stwierdzić, że im lepszy wentylator tym więcej atutów ma Ultima90... aczkolwiek przy wyższej niż HDT-S963 cenie.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze :) Xigmatek kosztuje 89 zł (Madtech.pl), Ultima tyle samo (cooling.pl). Za 30 zł jest Fander 92mm, dość cichy chyba wentylator. I teraz pytanie, co będzie wydajniejsze - Ultima z Fanderem, Xigmatek z Fanderem puszczone na tych samych obrotach (razem 120 zł) czy Xigmatek z fabrycznym wentylatorem (90 zł) ?

Xigmatek w teście na X-bit labs wypada na poziomie Scythe Infinity, stąd moje pytanie czy Ultima, która jest mniejsza od Infinity będzie wydajniejsza.

Druga sprawa to hałas. Nie jestem jakimś maniakiem ciszy, ale BOX pow 2000 obr/min jest dla mnie za głośny do normalniej pracy w Windows. Jak gram to BOX nawet na 2900 (bo do tylu się rozkręcił) nie jest wielkim problemem. Ale w czasie normalnego korzystania z kompa, gdy proc nie jest obciążony, chcę mieć ciszę przynajmniej na poziomie BOXa do 2000 obr/min. W czasie grania już niekoniecznie. Ale jak rozkręciłem Zalmana 92 mm (bo taki mam w obudowie ) na max - 2800 obr (czyli tyle ile ma mieć Xigmatek na maksymalnych) to mało mi głowy nie urwało. Jeśli Xigmatek ma być też taki głośny na max to ja dziękuje bardzo.

Edit: Tak w nawiasie to Xigmateków z wentylatorem 92 mm jest 3 :) HDT-S963, HDT-SD964 i HDT-S983. Wszystkie bardzo podobne, jednak 963 ma 6 ciepłowodów, a 964 ma ich 8. 983 to już trochę inna konstrukcja. Jeśli by wierzyć testom na http://www.frostytech.com wszystkie 3 to dość ciekawe propozycje, z tym że wersja 983 byłaby najlepsza. Jako, że 964 ma głośniejszy wiatrak, a 983 nie mogę nigdzie w Polsce znaleźć, wezmę raczej 963, który wydaje się najlepszym kompromisem. Przy niskich obrotach jest praktycznie bezgłośny, a przy wysokich hałas jest znośny.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze :) Xigmatek kosztuje 89 zł (Madtech.pl), Ultima tyle samo (cooling.pl). Za 30 zł jest Fander 92mm, dość cichy chyba wentylator. I teraz pytanie, co będzie wydajniejsze - Ultima z Fanderem, Xigmatek z Fanderem puszczone na tych samych obrotach (razem 120 zł) czy Xigmatek z fabrycznym wentylatorem (90 zł) ?

Do tego potrzeba byłoby odpowiedniego testu, a takiego nie odnalazłem. Wentylatory Fandera i Xigmateka różnią się - wydaje mi się, że ten drugi może być wydajniejszy przy tych samych obrotach, ale to tylko przypuszczenie.

Nie potrafię teżudzielić w 100% pewnej odpowiedzi na pytanie, który z tych radiatorów będzie wydajniejszy przy jednakowych obrotach tego samego wentylatora. Wobec lektury wielu testów wygląda na to, że chyba jednak Ultima90. Ale to znów raczej przypuszczenie niż stwierdzenie.

Xigmatek w teście na 3047853[/snapback]

Druga sprawa to hałas. Nie jestem jakimś maniakiem ciszy, ale BOX pow 2000 obr/min jest dla mnie za głośny do normalniej pracy w Windows. Jak gram to BOX nawet na 2900 (bo do tylu się rozkręcił) nie jest wielkim problemem. Ale w czasie normalnego korzystania z kompa, gdy proc nie jest obciążony, chcę mieć ciszę przynajmniej na poziomie BOXa do 2000 obr/min. W czasie grania już niekoniecznie. Ale jak rozkręciłem Zalmana 92 mm (bo taki mam w obudowie ) na max - 2800 obr (czyli tyle ile ma mieć Xigmatek na maksymalnych) to mało mi głowy nie urwało. Jeśli Xigmatek ma być też taki głośny na max to ja dziękuje bardzo.
Tutaj najistotniejsze jest to jak sobie wszystko ustawisz w BIOSie. Wentylator sterowany przez PWM od Xigmateka daje Ci możliwość dowolnej niemalże regulacji, więc możesz równie dobrze to ustawić w taki sposób, że wentylator nigdy nie przekroczy 2000rpm. W przypadku Fandera takiej opcji nie masz - ustawiasz obroty tylko za pomocą potencjometra, do którego dotrzeć możesz jedynie otworzywszy obudowę. Biorąc pod uwagę, że takie rozwiązanie nie jest szczególnie wygodne to zapewne ustawisz go na stałe i nie będziesz co i rusz zmieniał wartości obrotów tego wentylatora.

Z drugiej strony Fander jest na pewno lepszej jakości wentylatorem, który pracuje ciszej przy ustalonych, równych obrotach. Jeśli wentylator BOX, który kręci się z prędkością 1500rpm nie jest dla Ciebie za głośny przy pulpitówce to możesz spokojnie wziąć Xigmateka. Wg recenzji Silent PC Review ten wentylator jest w stanie nawet kręcić się z prędkością 600rpm. Wątpię zatem, żeby był dla Ciebie słyszalny przy niższych wartościach. Przypominam też, że to w jakim momencie on zacznie kręcić się szybciej zależy tylko od Ciebie i Twoich ustawień w BIOSie. Jeśli natomiast BOX generalnie jest dla Ciebie słyszalny również na swoich najniższych obrotach, tj. poniżej 1500rpm, to wybierz Fandera.

Edit: Tak w nawiasie to Xigmateków z wentylatorem 92 mm jest 3 :) HDT-S963, HDT-SD964 i HDT-S983. Wszystkie bardzo podobne, jednak 963 ma 6 ciepłowodów, a 964 ma ich 8. 983 to już trochę inna konstrukcja. Jeśli by wierzyć testom na http://www.frostytech.com wszystkie 3 to dość ciekawe propozycje, z tym że wersja 983 byłaby najlepsza. Jako, że 964 ma głośniejszy wiatrak, a 983 nie mogę nigdzie w Polsce znaleźć, wezmę raczej 963, który wydaje się najlepszym kompromisem. Przy niskich obrotach jest praktycznie bezgłośny, a przy wysokich hałas jest znośny.

No i właśnie tutaj mamy pewien problem, jaki wynikł z pewnej dość przewrotnej cechy Xigmateka. Frostytech przeszedł nad tym do porządku dziennego nie komentując tego najpewniej. Otóż wentylator na modelu HDT-S983 jak i na modelu HDT-S984 jest dokładnie ten sam - specyfikacyjnie i konstrukcyjnie. Jeśli wyszły jakieś różnice w teście to wynikały one z tego, że rozrzut jakościowy w przypadku Xigmateka jest odczuwalny. Takie same wentylatory pracowały różnie. Ponieważ szukasz niezbyt drogiego chłodzenia to powinieneś się mimo wszystko z tym liczyć... ale i nie przeceniać tego aspektu. Jeśli wentylator będzie zbyt głośny - zawsze możesz skorzystać z gwarancji.

I chyba to by było na tyle. Wybieraj :)

Ja osobiście skusiłbym się jednak na Twoim miejscu na Xigmateka HDT-S984. Zawsze można sobie w przyszłości dokupić, w razie czego, lepszy wentylator. Szansa zaś na to, że model 983 będzie cichszy niż 984 jest równa tej, że będzie dokładnie na odwrót.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BOX nawet na 1900 obr jest dla mnie do wytrzymania w Windows, na min czyli 900 obr jest zagłuszany przez resztę wentylatorów. Minimalne obroty wentylatora na Xigmateku to 1200 obr/min, tak więc wątpię czy byłby głośniejszy niż BOX na 1900 obr.

Co do głośności wentylatorów na Xigmatekach, to też mnie to zdziwiło bo wydają się identyczne. A różnice w wydajności wynikają pewnie z tego, że jeden na 4 a drugi 3 heatpipy.

Rozumiem, że chodzi Ci o HDT-S964 ? :) Jak sam widzisz można się w tym nieźle pogubić. A jest jeszcze wersja XP-S964 <_< 4 praktycznie takie same chłodzenia, nie bardzo wiem po co aż tyle wersji.

Jeśli by rzeczywiście tak było (odnośnie głośności wentylatorów) to wziąłbym S964, to niby 4 heatpipy i tylko 10 zł więcej niż S963, a kilka stopni powinno być mniej. Szczególnie jak kupie Quada za jakiś rok, półtora.

Jeszcze poszukam trochę testów na necie, ale pewnie wezmę S964, a jak będzie za głośny to albo go odeśle, mam w końcu na to 10 dni od momentu zakupu, albo dokupię wentylator, tylko z tego co widzę to wszytkie te ciche mają do 2000 obr, a na Xigmateku - 2800 obr, więc jak spowolnię go do 2000 obr, to powinien być porównywalny.

Wielkie dzięki Labovsky za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ofkors moja pomyłka z tym S984, tj. S964 :)

Wersji XP-S964 nie bierz pod uwagę, bo ta nie ma podstawowego rozwiązania świadczącego o sile Xigmateka, czyli bezpośredniego styku ciepłowodów z procesorem.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi