Skocz do zawartości
mystery

[css]problem Z Css

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam mały problem z formatowaniem za pomocą stylów css. Mam sobie taką oto strukturkę

<div id="mainsite">
   	<div id="left">
		[jakis tekst...]
	</div>
       <div id="center">
		<div id="maincontent">{if $tplContentFile}{include file="$modulePath/$tplContentFile"}{/if}</div>
       </div>		
   </div>

Chcę, aby przy rozciąganiu się maincontent w dół cały blok mainsite też się rozciągał. Problem w tym, że nie chce. Działa to tylko w IE, ale Opera i Fx nie pokazują tego dobrze.

css

#mainsite { width: 900px; height: 450px; text-align: left; background: url("mainsitebg.gif") repeat-y left top; }html>body #mainsite {min-height: 450px; height: auto;}#left { width: 170px; float: left; padding: 0 5px; height: 440px;}html>body #left {min-height: 440px; height: auto;}#center { width: 560px; float: left;}#center #maincontent {width: 710px; height: 440px; background-color: #fff; padding: 10px 0 0 10px;}html>body #maincontent {min-height: 440px; height: auto;}

Podobny schemat na innym szablonie działa bez błędów. Siedzę już nad tym kilka godzin i błędu nie widzę :mur: . Może ktoś z Was to zauważy :)

pozdrawiam

m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a firebuga do ff używał? Tam sobie w locie możesz sprawdzić wpływ styli na wygląd i szybko zdiagnozować przyczynę.

ps. html>body IE7 już chyba rozumie, jeśli używasz tego jako haka na IE6 (który chyba znika z rynku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a firebuga do ff używał? Tam sobie w locie możesz sprawdzić wpływ styli na wygląd i szybko zdiagnozować przyczynę.

ps. html>body IE7 już chyba rozumie, jeśli używasz tego jako haka na IE6 (który chyba znika z rynku)

nie używał, bo na codzień używam Opery, a Fx tylko do testowania wyglądu stron (IE zresztą podobnie).

spróbuję tego firebuga

(tak na marginesie, ciekawe czy jest taki widżet do Operki).

Próbowałem w ogóle wywalić html>body oraz atrybuty height, ale ginie wtedy tło divka #mainsite.

pozdrawiam

m

edit

problem rozwiązany. wystarczyło przed zamknięciem taga div#mainsite dodać

<div style="clear: both;"></div>

Edytowane przez mystery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi