Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

ok soory ja czytalem pierwszych pare stron tylko i tam bylo tez tylko o przepalaniu , dobra zabieram sie za przeczytanie wszystkiego . pozdr:)

Widocznie ustawiłeś sobie żeby Ci pokazywało po 5 postów na strone. Ja mam ustawione standartowo na 30 i na temat drutowania jest mnóstwo informacji na 2 stronie.

Mechl!n gratuluje twojej cierpliwości w pomaganiu innym. Jesteś równy gość, ja bym tyle nie wytrzymał :) Obawiam się jednak że dla niektórych nawet te zdjecia, które przygotowałeś nie wystarczą. Na wcześniejszym plakacie też było wszystko podane jak na tacy a jednak trafiło się pare osób, kóre nie mogły tego zrozumieć a raczej nie chciało im się zrozumieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... Nie każdy może wstawić coś do FAQ. Może to i dobrze- pełno byłoby śmieci...

Jeżeli zajrzy tu ktoś, kto może to zrobić to proszę o info- rozpiskę chciałem uzupełnić jeszcze dwoma rysunkami (dwa sposoby odblokowywania wyższych mnożników) oraz pełniejszym opisem (jak i co)- skondensowane 16 stron tematu.

Megabyte- dzięki- tak już mam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnożnik 13x jest źle rozrysowany, przynajmniej według schcematu BANJUNa który był wcześniej. Możecie to sprawdzić.

Jeśli się mylę to sorry :/

Sam BANJUN się kopnął- albo w oznaczeniach mnożnika (RR...) albo na przykładowym rysunku (ten nie odpowiada oznaczeniom RR...- przestawiona jedna literka).

Ja sugerowałem się oznaczeniami RR...- jeżeli to źle i faktyczny x13 powinien wyglądać jak na przykładowym rysunku- dajcie znać- poprawię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylicie się chłopaki!

Przeanalizujcie rysunek:

Dołączona grafika

Moje ustawienia są na czerwono (zgodnie z oznaczeniami literowymi).

W/g tego przykładu (w zielonym kółku) oznaczenie literowe powinno wyglądać jak na dole rysunku. Czeski błąd- przestawione literki.

Mam nadzieję, że dotarło :twisted: !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mylicie się chłopaki!

Przeanalizujcie rysunek:

Dołączona grafika

Moje ustawienia są na czerwono (zgodnie z oznaczeniami literowymi).

W/g tego przykładu (w zielonym kółku) oznaczenie literowe powinno wyglądać jak na dole rysunku. Czeski błąd- przestawione literki.

Mam nadzieję, że dotarło :twisted: !

mechl!n ja sprawdzałem chyba z 10 razy to jak rozrysował to BANJUN i nie ma tam błedu przynajmniej przy mnożiku 13x !!! To Ty się mylisz, FID[1] jest pod spodem na tym rysunku a nie obok od FID[0]. Przyjrzyj się temu dobrze bo chyba mylisz ich położenia. Jeżeli jednak dalej się będziesz upierał przy swoim to strzele Ci taki wykład że się przekonasz :) BANJUN ma na 100% dobrze, sprawdzałem wszystko dokładnie według tych stron do których podałeś linki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma za co  :) Idę drutować  :twisted: a tak przy okazji, choć to nie ten topic ale do ilu wystarczy mi Titan D5TC :?: , producent mówi, że do 2100+...przy 1700+ (standardowe ustaw.) mam max 44-45*C

duzo masz

ja na tym titanie mialem na 1500MHz max 35C ,obudowa otwarta

tylko ze mi padl wiatrak i zastosowalem taki 80x80 na sznurowce przywiazany

ale na standardowym to na duronie mialem temp max 2C gorsza niz na tym 80x80,wiec u ciebie jakies 5C za duza jak na moj gust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam teorie:

zgodnie z plakatem mogl mi sie nie przepalic jeden mostek i mam przepalony na mnoznik 3.5x

to by sie zgadzalo ze na Epoxie startuje mi na 19x

tylko na Abicie default 20x nie pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to jest D5TC z termistorem, jak zdejmę obudowę to mam max. 42*C po 10min. HotCPU a podzczas normalnej pracy 39*C.

Zczego Wy robicie te druty :?: drut z kabla telefonicznego był za gruby :roll:

nie wiem czy mowimy o tym samym wiatraku

mi chodzi o ChromeORB Titana ,a tego z termistorem nie widzialem

jezeli chodzi o tego kwadratowego z wiatrakiem 80x80 (takiego to widzialem z regulacja) to mam takiego bez regulacji i temp byly nizsze

na 2000MHz dochodzilo do 45C maksymalnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mój Athlon pobiera aż 59.2W  :evil: więc...

z czego braliście druty :?:

ja drucik wziolem ze starego kabelka ktory wziolem ze starego wentylatorka od kompa :).

Gietki, ale i wystarczajaco sztywny, cieniutki, i dzialal na nim mod za 1 razem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie jakis czas temu zalookalem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33262 i na linka stamtad i cos w tym mi tu nie pasuje z rozpiska Banjina, niezgadzaja sie konkretne multi ze soba - wiekszosc jest rozna niektore piny nie sa laczone obok siebie tylko z przeskokiem o jeden, lub w jeden pin wchodza dwa laczenia, chyba ze obie drogi sa poprawne a ta na ocinside jest siakos tak na skroty? w kazdym razie troche to nie logiczne (bo u banjina to w koncu konkretnie wyprowadzone wszystko ze specs amd dot. fid'ow) a ten temat tez dziwnie przyklejony bez mozliwosci odpowiadania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie jakis czas temu zalookalem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=33262 i na linka stamtad i cos w tym mi tu nie pasuje z rozpiska Banjina, niezgadzaja sie konkretne multi ze soba - wiekszosc jest rozna niektore piny nie sa laczone obok siebie tylko z przeskokiem o jeden, lub w jeden pin wchodza dwa laczenia, chyba ze obie drogi sa poprawne a ta na ocinside jest siakos tak na skroty? w kazdym razie troche to nie logiczne (bo u banjina to w koncu konkretnie wyprowadzone wszystko ze specs amd dot. fid'ow) a ten temat tez dziwnie przyklejony bez mozliwosci odpowiadania.

Wszystko jest jak najbardziej w porządku, obie drogi są poprawne i wszystko jest jak najbardziej logiczne. Przy okazji ponawiam pytanie czy drutowanie działa z przepalonymi mostkami L1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drutowanie nie działa jak są przepalone mostki, bo mostki są bezpośrednio na procku, czyli są na końcu drogi i one są końcowym konfiguratorem procesora - niestety. Ja mam już przepalone, ale zlutowałem je (lakiery mi nie działały, a ołówku szkoda gadać) i drut-mod działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, jak tak ostatnio piszecie o titanie D5, to ja go też mam! Nie

chłodzi mi najlepiej :(, taktowanie mam 2700+ (2,16Ghz), napięcie 1,76V (najniższe stabilne na tej częstotliwości) i temperatura ok. 60*C! A w stresie potrafi dojść do 65*C! Wszystko na 100% dobrze zamocowane, pasta termoprzewodząca titana srebrna z silikonem (dokładnie naniesiona), sprzęt taki jak w opisie. Tak mi się coś zdaje że płyta główna mi zawyża o gdzieś 10*C! W sumie to na wyczucie sprawdzam, ale raczej tak naprawdę jest! :(, czekam też na bios do mojej płyty, stworzyłem temecik o tym moim problemie, jak ktoś bedzie ciekawy to zapraszam :D PROBLEM Z ECS'em L7VTA.

Jak ktoś chce poogladac moje wyniki to zapraszam tutaj KLIKNIJ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drutowanie nie działa jak są przepalone mostki, bo mostki są bezpośrednio na procku, czyli są na końcu drogi i one są końcowym konfiguratorem procesora - niestety. Ja mam już przepalone, ale zlutowałem je (lakiery mi nie działały, a ołówku szkoda gadać) i drut-mod działa :)

Dzięki za odpowiedź. Tak też przypuszczałem ale chciałem się upewnić. A jak jest z mostkami L3? Do modyfikacji mnożnika za pomocą tych mostków chyba nie potrzeba mieć połączonych mostków L1? Czy dobrze myśle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...