twojalaska Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Otorz dysk jest nowy bo uzytkuje go od tygodnia zalozmy. Objawy: wszystko chodzi i gra (powiedzmy) po czym jest freez (nic nie odpowiada na moje dzialania myszka i klawa) po czym go odblokowuje i dziala normalanie znow. Zestaw: mobo asus P5k-e intel c2d e8400 pamiec corsair 8500 (1066) 2x2gb karta radeon x1950 pro 256mb zasilka corsair 520 Temperatury: (kolo 11 wentylkow w srodku wiec zmino) na boxie procek - 24-30 mobo 23 dysk 19-24 Wykluczam wiec: temperature - bo za chlodno windows bo robilem reinstalke (xp sp3) ram bo nie ma wieszania sie czegokolwiek bsodow i innych dziwactw (chodz przetestuje jeszcze dla pewnosci) I teraz o co loto? Wzialem ten dysk w hd tune przetestowalem i mi wyszlo ekg zamista wmiare lini (ss). no wiec do kumpla kompa podlaczylem ( plyta abita +c2d e2XXX bla bla bla- w sumie podobny, grafa 4850) i tam hdtunem pojechalem i wykres wygladal normalnie. U siebie na plycie zmienilem sata z 1 na 2, 3 (tak dla pewnosci) no i tez kabelek jakby co. Objawy pozostaly. Podlaczylem starszego maxtora 120 gb chyba i wykres normalny (osiagi slabe:P ale normalny wykres:P) W czym wiec problem? plyta obsluguje sata 2 i dyska taki wlasnie jest. bios najnowszy. zadnej zworki nie ma wlozonej. Zwiechy nastepuja losowo. Poza zwiechami zaobserwowalem inny mankament, np kopiowanie plikow z partycji 4 na 2 chyba (3gb) bardzo dlugi czas wyskakuje? Nie udalo mi sie zakonczyc testu w hd tachu, chyba wyskakuje blad i restart kompa (niestety nie mam czasu dotrwac do konca, a jak wracam z pracy to jest czysty windows, wiec albo program wywala z bledem albo calego wina. Po uruchomieniu z dosa programu od samsunga znajduje mi 1 blad (ss). Poza tym komp nie podkrecony jeszcze. freezy zaobserwowane ostatnio, natomiast dziwnie dlugie kopiowanie od poczatku. Dalej niepokoji mnie stan procentowy healtha w hdd health (76%) a dysk niby nowy... Radzcie byle dobrze bo mi pomyslow brak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dysk do wymiany gwarancyjnej i po temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 NO cos jest nie tak. Gdzies wyczytalem ze sp3 ma problemy z niektorymi dyskami to zobacz moze na sp2 jesli mozesz. Dziwne jest tez ze po tygodniu uzytkowania health twojego HDD to tylko 76%. Ja mam dysk MaXtora 40GB juz od 7.5 lat i mam 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Co do zywotnosci. Nie chce kraczyc itd. bo sam ich nie mialem , ale dosc sporo czytalem o tym jak awaryjne sa Samsungi. Ponoc dane same z siebie potrafia "wyparowac" , dlatego w moim otoczeniu omija sie te dyski. Jednak nie bierzcie tego za wyrocznie , moze to jakies uprzedzenie , ale o fakcie musialem poinformowac. Dla kontry powiem , ze sam stracilem 3 albo 4 Seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twojalaska Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dysk do wymiany gwarancyjnej i po temacie.mozesz rozwinac wniosek? dysk dziala normalnie na innym kompie, tzn przynajmniej hd tune ma normalny wykres, sprawdze jeszcze kopiowanie itd, ale ogolnie raczej wyglada normalnie. z powodu health statusa i 1 bledu? NO cos jest nie tak. Gdzies wyczytalem ze sp3 ma problemy z niektorymi dyskami to zobacz moze na sp2 jesli mozesz. Dziwne jest tez ze po tygodniu uzytkowania health twojego HDD to tylko 76%. Ja mam dysk MaXtora 40GB juz od 7.5 lat i mam 100%.dysk siedzial na xp sp2 wiec to nie w tym rzecz. health od poczatku byl 76 (czasami 77) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 A sprawdzales inne tryby dzialania Sata w biosie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 A co powiecie o moich dyskach ;), czasami samsung sam się wyłącza :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kupon Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) witam chciałbym skorzystać z tematu i jak wyżej zapytać się czy mój dysk jest sprawny. Edytowane 18 Lipca 2008 przez kupon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Smartem a nie tym czyms , ale wykres nie zapada sie za mocno wiec powinien byc ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) @twojalaska Według SMARTA z twoim dyskiem jest wszystko OK. Prawidłowy wykres u kolegi na dodatek to potwierdza. rafa to katastrofista, który każdy dysk spisuje na straty :) (bez urazy hehe) Powiedz mi, czy podczas wykonywania testu masz włączone jakieś programy. Najlepiej gdyby koło zegareczka windowsowego nie było żadnej dodatkowej ikonki oprócz głośniczka :P . Wykres jest poszarpany zbyt równomiernie, coś jest nie tak w sysie i trzeba to znaleźć. EDIT!!! Nie no, mi to się normalnie Nobel należy. twojalaska patrz na to... czy coś ci to przypomina? Na limit do 80MB/s u mnie nie patrz, bo kieszeń jest podpięta pod E-SATA, za który odpowiada ch#%$# kontroler/układzik gigabyte'a (niby sataII ma)(sam w sumie nie wiem dlaczego wyciąga tylko tyle) Nieważne... wracamy do Ciebie :P To teraz uwaga. Zauważyłem, że robiłaś/eś testy w syfie zwanym "HD Health" Ściągnąłem program, uruchomiłem i znalazłem twój problem. Program ma to do siebie, że równomiernie coś robi i nie jest to tylko odczyt SMARTA, bo taki odczyt nie psuje wykresu aż tak głęboko. Po zamknięciu X programu nadal pracuje w tle, trzeba ikonkę (koło zegarka, hehe 6 zmysł miałem wcześniej) prawym i w łeb. Dziękuje. Pozdrawiam Panią/Pana @cavarr Wykresami health się nie przejmuj, bo to pic na wodę. Według SMART wszystko OK. Co do wyłączania, to może masz oszczędzanie energii włączone albo coś ci z kabelkami nie styka. @kupon Wykres wygląda cacy, ale na SMARTA też wypadałoby zerknąć. Edytowane 19 Lipca 2008 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...