Skocz do zawartości
Ruido

Modem

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ze wiekszosc z was laczy sie z netem przez Neo albo SDi :evil:

ja niestety z modemu :(

Po instalacji Windy Xp moj baardzo stary modem sie kryzie z XP i wykrywa go jako inny modem, nowe sterowniki nie pomogly :(

Wiec mam zamiar kupic nowy modem.

Mam dwa pytanka :

1. Czy protokol V.92 jest oblugiwany w Polsce ?

2. Duza jest roznica miedzy V.92 i V.90 ?

3. Jakiej firmy lub jaki konkretnie model polecacie ?? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh i tu sie zdziwidz ;) Wiekszosc ma raczej net z sieci lan ;)

1. pownien juz o cholery :>

2. Tak spora, nie wiem jak z transferem do ciebie ale wysyłanie następuje szybciej.. A i mozna telefonować jednoczesnie serfując :) Jak masz juz kupiowac modem to kup v92

3. hm i tu jest juz problem, 3 com produkuje modemy?? ;) moze zoltrix, raczej ei badziem, albo te asmaxy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. hm i tu jest juz problem, 3 com produkuje modemy?? ;) moze zoltrix, raczej ei badziem, albo te asmaxy :?

hmm tak myslalem tez nad Pentagramem cos ostatnio jego modemy duzo nagrod koszą, przegladalem tez w poszukiwaniu modemow z protokole V.92 znalazlem tylko dwa :? Jeden zew. (odpada),a drugi wlasnie Pentagram - model Hex II PCI V.92 (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=1157)

ma ktos ten modem i ma do niego jakies zastrzezenia :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem zoltrixa. nie kosztował dużo a jednak był niezły. nie baw się w zoomy czy inne przereklamowane badziewia.

weź coś z tym protokołem v.92 ale nie przepłacaj za markę. nie zauważysz różnicy. i tak głównym ograniczeniem jest szybkość łącza.

osobiście poleciłbym ci ISDN. masz do wyboru łącze 64 kbps i 128 kbps ale za to szybsze płacisz podwójnie tzn. dwa impulsy na raz.

łączenie z netem trwa 0.5 sekundy, zdarzyło się ze 3 razy że się nie chciał połączyć ale po pó godzinie dało radę.

niesamowita różnica. czekaj na promocje.

może dostaniesz modem isdn lub kupisz po prostu na allegro za 150zł. ale możesz jednocześnie gadać i siedzieć w necie, masz dwa numery telefonu (ja mam akurat 3) i jest nieporównywalnie lepszy od zwykłaego modemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem zoltrixa. nie kosztował dużo a jednak był niezły. nie baw się w zoomy czy inne przereklamowane badziewia. 

weź coś z tym protokołem v.92 ale nie przepłacaj za markę. nie zauważysz różnicy. i tak głównym ograniczeniem jest szybkość łącza.

święta prawda, ja jak szukałem nowego modemu to też nieżle kombinnowałem, w sumie chodziło mi oto aby był na chipie conexanta(rockwel), na początku polowałem na Pentagrama Darka ale później porzerzuciłem sie na Zoltrixy i finalnie kupiłem Zoltrix Aquila, obecnie jestem zadowolony. Głowna zasada to szukać modemu na dobrym chipie, bo na motorli to mój kolega po pięciu latach ma jeszcze gwarancje czyt. co miesiąc ma nowy modem....

BTW. mnie sie łączy 49 i WinXp automatycznie wykrywa modem, instalacja sprowadza sie do skonfigurowania/utwortzenia połączenia internetowego, jaki modem kupiłeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy protokol V.92 jest oblugiwany w Polsce ?

2. Duza jest roznica miedzy V.92 i V.90 ?

3. Jakiej firmy lub jaki konkretnie model polecacie ??  :roll:

1. W Tepsie raczej nie, o innych nie wiem

2. ta sama predkosc do Ciebie (56), zwiekszona wychodząca (bodajze 42 kb) nowsza komprasja, szybsze uzgadnianie, informowanie o przychodzacej rozmowie i mozliwosc przelaczenia na nia. Na pewno NIE da sie jednoczesnie rozmawiac + surfowac. Tak to moze ISDN bo ma dwa niezalezne kanaly po 64kb (czyli w sumie mozna miec 128 kb)

3. Ja mam zoltriksa scorpiusa na chipie Connexant (V90). Pod XP tylko domyslne sterowniki z Windowsa, brak sterow zoltrixa dla XP (te z 2000 robia bledy przy instalacji). Nie jest zbyt ok, bo max sie laczy na 40kb, podczas gdy modem z laptopa na 48kb (z tego samego gniazdka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wlasnie wezme Zoltrixa. tez moj old modem byl Zoltrixa i nie nazekalem, ale ten Hex 2 dostal tyle nagrod i tyle dobrego o nim slyszalem ze chcialem sprobowac modemiki Pentagramu, niestety sie ostro przejechalem jak widziac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba wlasnie wezme Zoltrixa. tez moj old modem byl Zoltrixa i nie nazekalem, ale ten Hex 2 dostal tyle nagrod i tyle dobrego o nim slyszalem ze chcialem sprobowac modemiki Pentagramu, niestety sie ostro przejechalem jak widziac :wink:

czlowiek uczy sie na wlasnych bledach :D ja tak sie przewiozlem na mobo Asusa A7V8X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja łączę się przez Avacs extreme v.92 na conexancie modem kosztował 55 zł kłopotów z instalacją żadnych w win98se i xp pro sp1, a średnio łączy mi się od 50,2 do 54,6 kb/s.

W Polsce niestety nikt o ile wiem v.92 nikt nie wprowadza, bo się nie opłaca. OD v.90 różni się tylko tym, że możesz wysyłać szybciej dane od siebie i możesz zawiesić, a nie zerwać połączenie z netem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...