GoscNiedzielny Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Witam, nadszedł czas na modernizację sprzętu wobec czego zwracam się o radę: CO KUPIĆ? Zacznę od grafiki- mój monitor to Samsung SyncMaster 173p+ z rozdzielczością 1280x1024- potrzebuję karty która pozwoli mi grac w najnowsze pozycje w tej rozdzielczości z cichym chłodzeniem... Tu od czasów kiedy pozbyłem się 3DFXa jestem wierny jednej firmie ATI. Wobec czego myślę o HD3850 bądź HD4850- bardziej skłaniam się ku tej drugiej karcie, ale jeżeli miałbym nie zauważyć różnicy to po co przepłacać? Płyta główna... nie planuję CF, nie potrzebuję też FW ani RAID, jednakże grzechem byłoby nie podkręcać procka. Więc płytę chcę wybrać pod kątem OC. Ale czy brać na P45 czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tańszą na P43? konkretnie proszę o wskazanie z podanych: Asus P5QL PRO (231PLN), P5QL PRO Asus P5QL-E (257PLN), P5Ql-E Gigabyte EP43-DS3 (243PLN), EP43-DS3 Gigabyte EP43-DS3L (222PLN), EP43-DS3L Asus P5Q Pro (332PLN) P5Q PRO Gigabyte EP45-DS3 (282PLN) EP45-DS3 Foxconn P45A (347PLN) P45A? Zasilacz cichy i sprawność powyżej 80% Corsair CMPSU-520HXEU (258PLN) Corsair CMPSU-520HXEU-zastanawia mnie spadek ceny tego modelu- pamiętam ze niedawno kosztował dużo powyżej 300? czyżby przenieśli produkcję do tańszego wykonawcy? be quiet Straight Power E5-450W Be Quiet Straight Power 450W Enermax Pro82+ EPR425AWT Enermax Pro82+ 425W???? Proszę o pomoc... Edytowane 22 Lipca 2008 przez GoscNiedzielny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Mobo - Asus P5Q Pro. Zasilacz - Corsair TX650. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Zauważysz różnicę pomiędzy 3850 a 4850. Pierwszy z brzegu test Ci to powie. Miguel - czemu taki mocny zasilacz? IMO to 450 będzie wystarczać (bq! dark power 450W). Z mobo się zgodzę - P5Q Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Bo za 240 zł masz 650W, a 450W za ok. 200 zł - mała różnica cenowa, zaś w mocy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Ten corsair podobno nie jest najwyższych lotów i do najcichszych też nie należy. Polecam pentagram CAV-620, jeden z najcichszych zasilaczy, dużo mocy i całkiem tani, a napięcia trzyma wręcz wzorowo, poleciłem go kumplowi i po podłączeniu doznał orgazmu wręcz ;) . Imho będzie lepszym wyborem niż ten Corsair (jest tańszy i cichszy), jego sprawnośc też jest dosyć duża, coś w granicach tych 80% jak nie lepiej. Zasiłka wogle się nie grzeje. A co do grafy to imho do 1280 nie ma sensu brać radka HD4850, w tej rozdziałce jest gorszy od swoich konkurentów (88GTS, 98GTX) Myślę że spokojnie wystarczyłby HD3850 512mb/9600GSo 768mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoscNiedzielny Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) @ zzizzy nie zależy mi na wynikach w testach a na tym żeby gry chodziły płynnie w 1280x1024 z max. ustawieniami. w tej chwili mam ATI X1950GT i nie jest najlepiej... @ Miguel707 nie zależy mi też na mocy zasilacza- z tym konfigem (z kartą HD4850) komputer nie będzie pobierał pewnie więcej niż 300W, chcę żeby był cichy i żeby sprawność miał na poziomie 80% @ NeoMagNeT sprawdziłem na necie ten model i w podsumowaniu testu tej zasiłki znalazłem "Pentagram CAV-620-A12S jest to solidny, stabilny, markowy produkt który na pewno spełni swoje główne przeznaczenie- zasilanie mocniejszych komputerów. Cena (niecałe 300zł) za ponad 600W jest atrakcyjna i godna uwagi. Niestety, sielanka kończy sie w momencie gdy weźmiemy pod uwagę głośność pracy tego PSU. Jeżeli nie zależy nam na błogiej ciszy, mamy szybki, przeciętnie głośny komputer to zasilacz spełni nasze oczekiwania. Model CAV-620-A12S nie nadaje się do modnych ostatnio cichych PCtów- po obciążeniu jest po prostu zbyt głośny a nie po to kupujemy 620W PSU żeby podłączać go do PCta pobierającego 1/3 tej mocy. Pentagram to stosunkowo młody gracz w segmencie zasilaczy komputerowych i jego inżynierowie muszą się jeszcze wiele nauczyć. Miejmy nadzieję, że będą sie uczyć na popełnionych błędach i sukcesywnie dostarczać nam coraz lepsze PSU." test z 06 lutego 2008 :-? Edytowane 22 Lipca 2008 przez GoscNiedzielny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Według testu na PClabie (a tam zasilacze całkiem nieźle testują) i z własnego doświadczenia wiem że jest cichy. Mała sensacja: zasilacz Pentagram Silent Force CAV-620-A12S podczas pracy jest praktycznie bezgłośny. Dotychczasowy lider pod tym względem, Yesico SilentCool SC560-AS12CF, generuje hałas mniejszy o raptem 0,1 dB. Poprzedni zasilacz Pentagram 620 W, który opisywaliśmy, był głośniejszy o 10 dB. Różnica może się wydawać niewielka, jednak należy pamiętać, że poziom hałasu rośnie logarytmicznie (3 dB więcej to dwukrotnie głośniejszy dźwięk). Dodajmy jeszcze, że „cisza” w naszej redakcji to poziom 37 dB (wyłączone wszystkie komputery, pozamykane okna). Podczas pomiarów byliśmy nawet zmuszeni odłączyć dysk twardy, ponieważ swoim terkotaniem wyraźnie zawyżał wartości wskazywane przez miernik. Postanowiliśmy zainteresować się tą sytuacją. Czy to faktycznie wpływ specyficznej konstrukcji wentylatora chłodzącego elementy zasilacza? Otóż nie. A przynajmniej nie tylko tego. Jak wiemy, dodatkowa wtyczka umożliwia sprawdzenie prędkości obrotowej zamontowanego „śmigiełka”. Poszliśmy tą drogą. Wentylator w starszym modelu kręcił się z prędkością 1140 obr./min. W nowym wartość ta spadła do 700. Dopiero bardzo długie, ciągłe obciążenie powoduje wzrost obrotów i co za tym idzie – generowanego hałasu, jednak ciągle jest to wartość jak najbardziej akceptowalna i nieprzeszkadzająca podczas pracy. Wychodzi na to, że elementy modelu CAV-620-A12S nie grzeją się do tego stopnia, by potrzebny był solidny nadmuch. Cytat z pclaba. U kumpla pod max obciążeniem (3 dyski, 2 napędy, sempron z oc na 220mhz /niestety padaka totalna/ jakies tam mobo i 7800gtx) był nadal nie słyszalny. Wszystko inne go zagłuszało, specjalnie odłączyliśmy reszte wentylatorów i nadal było słychać tylko dyski. Według mnie jest cichy. I to bardzo. Co prawda sprzęt kumpla nie jest najwyższych lotów i dużo mocy nie pobiera, zresztą Twój kom też nie pociągnie dużo więcej mocy, chyba że kupisz tego radka jednak. Edit:/ no tak, już wiem gdzie czytałeś test, ten zasilacz tam testowany to ten sam model, jednak na starszej konfiguracji, tam wentyl kręcił się szybciej i był głośniejszy. Teraz w każdym pentku wentyl jest spowolniony a zasilacz i tak jest chłodny. Edytowane 22 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 To kup corsaira 520W , cichy , odpinane kable i ma certyfikat 80+ (zresztą i model 650TX też ma certyfikat) http://www.80plus.org/manu/psu/psu_detail....d=25&type=2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoscNiedzielny Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) @ BLiT myślę właśnie o tej zasiłce, dziwi mnie tylko taki nagły spadek ceny i to że Zenfist wcześniej polecał a teraz całkowicie zrezygnował z tej marki... NeoMagNeT faktycznie, nie znalazłem wcześniej tej recenzji, wezmę również ten model pod uwagę B-) Edytowane 22 Lipca 2008 przez GoscNiedzielny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 a może ktoś zna jakieś tanie mobo na p43 z raidem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoscNiedzielny Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 @amapi3d Asus P5QL-E www.GRAL.pl 257PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek46op Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Zasilacz można z nowych Enermax PRO82+/MODU82+ <<< najcichsze i maja najwyższa sprawność na rynku :) napięcia stabilne jak skala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Co do sprawności - tak jak zostało wspomniane - Corsair TX650 też ma ten certyfikat. Jak dla mnie stosunek cena/moc jest naprawdę bardzo dobry. I dlatego bym go kupił. Edytowane 22 Lipca 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...