Skocz do zawartości
Hadar

Orthos A Realna Stabilność...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam C2D E8400 chłodzone Scythe Infinity z blackplatem Thermalrighta (żeby lepszy docisk był), obudowa Yesico OpenAir w którą włożyłem dwa Fandery 12cm na maks speedzie... Moje mobo to Asus P5K-E WiFi-AP Edition.

Podkręcałem swojego procka do normalnej pracy więc czytałem żeby nie przekraczać napięcia 1,3V.

Mam go ustawionego na 3960 MHz (440*9) przy napięciu 1,2875V. Przy wyższych częstotliwościach ORTHOS priority 10 po kilku godzinach sypał błędu. Podane przezemnie ustawianie przeczymały ponad 12h bez błędu na ORTHOSie priority 10

Konfiguratora w CDA czytam tylko z ciekawości, ale co mnie się rzuca w oczy to:

- podkręcają E8400 w tych swoich zestawach do 4GHz bez żadnego problemu na gorszym odemnie chłodzeniu

- mówią że można więcej

- lub nawet jeszcze więcej ale na lepszym chłodzeniu, ale wtedy to "sztuka dla sztuki"

Komputronik sprzedaje te zestawy w swoim sklepie, nie wiem czy je podkręca czy nie, ale jeżeli tak to kazdy proc powinien iść na te 4GHz bez problemu (jeszcze pewnie ze sporym zapasem

WIęc tu się pojawiają moje wątpliwości

- albo mam strasznie felernego procka albo płytę (lub to i to)

- albo te procki w zestawach CDA do "codziennej pracy" chodzą na bardzo wysokich napięciach

- albo to ORTHOS priority 10 jest sztuką dla sztuki której mogą "nie zrozumieć" nawet sprawne nie podkręcane procki

Przy kupnie procka miałem nadzieję że uda mi się osiągnąć to 500*9 do codziennej pracy (w idlu to by było 500*6 :E), stosowałem się do uwagi aby nie przekraczać 1,3V, no ale ORHOS jest nieubłagany...

W poprzednim kompie miałem podkręconego AMD Athlon 64 3000+ Venice, gdy go podkręcałem nie miałem pojęcia że w ORTHOSie jest coś takiego jak priority, no i że pocka powinno się katować ok 12h... Po prostu przelaciałem na priority 1 godzinkę i uznałem że jest stabilny. I był stabilny, przez 1,5 roku nie było zadnej zwiechy, kiedyś ot tak włączyłem sobie ot tak tego orthosa (nadal najniższych priorytet) i po 2,5h wyskoczył błąd, a komp przez te 1,5 roku chodził stabilnie, więc miałem ogromne zdziwko gdy mnie ORTHOS poinformował że mój komp jest niestabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli sys jest stabilny w programach, grach etc. to daruj sobie Orthosa. Ten temat jest często poruszany, mogłeś użyć szukajki.

BTW, jeżeli strasznie ci zależy na Orthosie to -50Mhz do aktualnego wyniku i będzie stabilnie.

Edytowane przez Venom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500x9 na codzień ?

Ileż można mówić, że takie coś jest nierealne na E8400 przy max 1.35v :mur: No chyba, że masz jakiegoś mega super selekta ...

CDA = CD Action ? Co do gier to kiedyś robili ok recki, ale co do sprzętu to zawsze to u nich kulało ;)

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

500x9 na codzień ?

Ileż można mówić, że takie coś jest nierealne na E8400 przy max 1.35v No chyba, że masz jakiegoś mega super selekta ...

To były tzw. pobożne życzenia zanim zacząłem podkręcać :E Poza tym ja nie przekraczałem napięcia 1,3V i jak mówiłem ORTHOS priority 10 akceptuje maks 440*9 (starcza mu wtedy nawet 1,2875V)

CDA = CD Action ?

tak

Co do gier to kiedyś robili ok recki, ale co do sprzętu to zawsze to u nich kulało

co do gier recki są nadal w porządku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi